Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

tiistai 2. lokakuuta 2012

Keskiäkäisiä talousvanhasia


Minulla oli aikamoinen ruuhkaviikko ja blogikirjoitteluun ei taas kerran revennyt aikaa. Aiheista ei toki olisi ollut nytkään pulaa. Poliitikkoihin, virkamiehiin ja erilaisiin tärähtäneistöihin voi siinä mielessä luottaa kuin suomalaiseen peruskallioon.

Mutta käydäänpä nyt vähän takautuvasti läpi menneitä. Aloitetaan vaikkapa talousuutisista.

---------------------------------

Eipä siinä tälläkään kertaa kauaa mennyt. EKP:n pomomies Mario Draghi toki ehdittiin julistaa neroksi ja ylösnousemuksen hetken arvioitiin koittaneen. Lupaus kriisimaiden rajattomista velkakirjaostoista toki lämmitti markkinoita hetkisen. Sen jälkeen esimerkiksi Espanjan lainakorot palasivat taas nousu-uralle. No, nyt tuli testattua sekin väite että pelkkä "suuren singon" näyttäminen riittää, sitähän ei missään tapauksessa tarvitse käyttää.

Draghin kanuuna - vihdoikin eurolla on riittävästi tulivoimaa

"Setelipainokone" on sitten virallisestikkin julistettu euroalueella käyttöön otettavaksi. Epävirallisesti se on toki pyörinyt jo pitkään. Esimerkiksi menneet EKP:n  LTRO osto-ohjelmat olivat sitä itseään. Virallisen totuuden mukaanhan silloin toimittiin "jälkimarkkinoilla" mutta Juhani Huopainen esitti blogauksessaan "Terveisiä Suomen Pankkiin" toisenlaisen totuuden. Postauksessa on listattuna ISIN-koodit suureen määrään miljardiluokan velkakirjoja, jotka PIIGS pankit sikäläisten keskuspankkien avustuksella tehtailivat nimenomaan LTRO:ta varten ja jotka eivät ole koskaan käyneet varsinaisilla rahamarkkinoilla. Suora valtioiden rahoitus on toki vielä toistaiseksi EKP:lta kiellettyä toimintaa, mutta onneksi aina löytyy näitä  "luovia ratkaisuja".

---------------------------------

Yhdestä asiasta Euroopassa alkaa näköjään vallita suorastaan liikuttava yksimielisyys. Kreikka tarvitsee (ja ansaitsee) lisää aikaa velkojensa maksamatta jättämiseen. Tälläisiä lausuntoja on viime aikoina esittäneet mm. IMF ja monet saksalaiset tahot. Troikan raporttia Kreikan tähänastisista "talousuudistuksista" ja "säästöistä" on pidetty visusti piilossa kuin liiton arkkia konsanaan. Pahat kielet väittävät että sen julkaisupäivä on tarkoituksellisesti siirretty USA:n vaalien jälkeiseen aikaan. Obama kun ei kaipaa euroopasta lisää huonoja uutisia USA:n taloutta heiluttelemaan.

Henri Myllyniemi kertoi blogissaan hevosmiesten tietotoimiston huhun, jonka mukaan Ranskalaisten eräs murheenkryyni, pankkijätti Crédit Agricole, olisi hankkiutumassa eroon omistamastaan kreikkalaisesta Emporik-pankista. Kauppahinta on kuulemma ruhtinaallinen eli yksi euro. Toki ostaja ottaa vastatakseen mm. firman lainakannasta ja taseesta.  Tällä hetkellä 37% ko. pankin luottokannasta kuuluu ns. epävarmoihin saataviin. Ja tämän vuoden välitilinpäätös on näyttänyt 1.3 miljardin tappiota. CA:n kuusivuotinen seikkailu Kreikan pankkimaailmassa tuli maksamaan pankille noin 9 miljardia. Mutta ei hätää. Jahka yhteisvastuullinen eurooppalainen pankkiunioni saadaan pystytettyä, niin näillekkin tappioille löytynee vastuutakantavia  solidaarisia taakanjakajia.

Muistaakseni kyseinen Emporik-pankki oli muuten yksi niistä kreikkalaisista rahalaitoksista, jotka järjestelivät Suomen pomminvarmat Kreikka-takuudet. Olisi muuten ihan kiva tietää mikä niiden supersalaisten mutta ah niin fantastisten Jutta-takuusvakuuksien käypä markkina-arvo mahtaa tällä hetkellä olla?
---------------------------------

Viime aikojen iloisin talousuutinen oli se, että "tarkkojen stressitestien" jälkeen huomattiin espanjalaisten pankkien tarvitsevan "vain" 59.3 miljardia euroa eurooppalaista yhteisvastuuta ja vastuunkantoa. Kaikki huokaisivat helpotuksesta, halvalla päästiin tällä kertaa.  Keskiäksy suhtautuu tuohon lukuun "hieman" skeptisesti ja veikkaa että kyseessä on ensimmäinen monista tulevista Espanja-tukipaketeista. EU-pankkitestit kun on ennenkin nähty ja köykäisiksi havaittu. Luotan enemmän maalaisjärkeen ja vaikkapa seuraaviin lukuihin:

-kesäkuisen tilaston mukaan Espanjan pankkien järjestelemätön luottokanta oli 153 miljardia euroa (8,7% lainakannasta) Sikäläiset pankit ovat tähän meneessä olleet varsin nihkeitä paljastamaan ja kirjaamaan luottotappioitaan ja riskejään, joten epäselvää on kuinka iso osa vaikkapa sikäläisen "kiinteistökehitysalan" (lainakanta n. 300 miljardia) ja rakennusalan (lainakanta noin 100 miljardia) luotoista on oikeasti kuraa. Ongelmaluottojen julkistetty määrä on jokatapauksessa viimeisen vuoden aikana kasvanut tasaisesti sellaista 3-4 miljardin euron kuukausivauhtia.

-heinäkuinen tilasto taas kertoi että espanjan pankkien talletuskanta supistui kuukaudessa peräti 74 miljardia euroa. Eli espanjalaiset yritykset ja maan kansalaiset joko lopettivat säästämisen tai sitten eivät oikein luottaneet maan pankkilaitokseen. Joka on toki ymmärrettävää. Olen kuullut että maan pankit ja poliitikot ovat niin kunta- maakunta- kuin valtakunnakin tasolla tiukassa "välimerellisessä" symbioosissa. Vetelä-Eurooppalainen  "hyvä amigo"-meininki on ollut maassa sellaista riemua että Suomen taanoiset osuuspankki- säästöpankki ja liikepankkipuolueet ovat kevyttä kauraa sen rinnalla.

-Espanjan talous on tällä hetkellä vapaassa pudotuksessa. Maan virallinen työttömyys on jo maailmanennätys tasoa (24,5% ja nuorisotyöttömyys 53,2%). Olen toisaalta kyllä kuullut, että kriisin myötä maan muutenkin laaja harmaa talous on suorastaan räjähtänyt käsiin. Eli suuri joukko työttömyyskorvausta nauttivista "työttömistä" heittää siinä ohessa kaikenlaista pimeää työkeikkaa. Se mitä moinen "maan tapa" aiheuttaa Espanjan valtiontaloudelle on sitten toinen juttu. Mutta ei hätää, sitä vartenhan on tämä €uro-eurooppalainen solidaarisuus ja vastuunkanto. Tukipaketteja peliin vaan myös Espanjan valtiolle. Veikkaan että ensimmäistä rakennellaan jo ennen joulua.

---------------------------------

Eurobondi-Olli on taas kerran lukenut suomalaisille madonluvut. Eli tyhmät tsuhnat eivät ole kuulemma oikein ymmärtäneet mitä tulikaan sovittua ja maan eduskunta päättäneeksi. EVM-päätös kun nuijitttiin valtiopäivillä hätäisesti läpi sillä oletuksella että kyseisellä raha(stus)automaatilla on etuoikeutetun velkojan asema ja fantastisia Jutta-takuuksia ei niin ollen tarvita. Federaatio-Olli väänsi nyt meille rautalangasta että toki EMV:llä voisi jossain tapauksessa tuollainen etuoikeutetun velkojan asema ollakkin, mutta nyt on vaan euroopassa yhdessä päätetty että Espanjan tapauksessa sellaista ei käytetä, vaan ollaan demokraattisesti samalla viivalla markkinavoimien kanssa. Keskiäkäinen veikkaus on, että tälläisiä "yhteisiä" päätöksiä tullaan jatkossakin näkemään tiuhaan. Sillä näiden operaatioiden tarkoitushan nimenomaan onkin epävarmojen saatavien siirtäminen pankeilta eurooppalaisille veronmaksajille. Eli kyseessä oli taas kerran eräs niistä "luovista ratkaisuista". Suomi hivuttamalla hirteen, mutta niin että Urpilaisen ja Kataisen kasvot pelastetaan jollain kepulisumutuksella.

Se etuoikeutetun velkojan asema EVM:lle tullee ensimmäisen kerran kysymykseen siinä vaiheessa kun Suomen talous on lopullisesti vastuukannettu konkurssitilaan ja maamme siirtyy apupaketin hakijoiden jonon hännille. Silloin eurooppalaiset "ystävämme" saattavat ihan vain kettuilakseen päättää "demokraattisesti", että Suomen kohdalla voidaankin nyt poikkeuksellisesti soveltaa sitä EVM:n pari passu-klausuulia...

---------------------------------

EU:n nomenklatuura kaipaa nyt kipeästi kaikenlaisia symbolisia eleitä, jotka voisivat lisätä eurooppalaisten yhteenkuuluvaisuuden tunteita ja yhteishenkeä. Laitanpa tähän loppukevennykseksi Keskiäkäisen ehdotelman aiheesta.

Euroopalta nimittäin puuttuu ikioma SUPERSANKARI! (Superroistoja maanosamme on toki kyennyt tuottamaan suuren joukon ihan reaalimaailmaankin)  Jenkeillä on sellaisia satamäärin, samoin japanilaisilla. Ja jopa muslimeille löytyy omansa. Mutta kun hätä on suurin, apukin on lähellä. TA-DAA :BAROSOMAN - kaikkien federalistien sankari

Nationalismi ja nurkkakuntaisuus uhkaa Gotham Unionia?  Ei hätää!  Barosoman hyppää EMU-mobiiliinsa ja rientää hätiin

4 kommenttia:

 1. Ihan kuin tästä kuultaisi läpi pienen pieni vitutuksen ujellus?

  VastaaPoista
 2. Korvista nousevan sakean höyryn kera...

  Jäi tuota kirjoittaessa huomaamatta pari tuoretta talousuutista.

  -luottoluokittelija Moody´s arvioi espanjan pankkien "avuntarpeen" lähes tuplaksi tuohon konsulttiyhtiöltä ostettuun viralliseen versioon verrattuna

  http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2012/10/02/espanjalaispankkeilta-uupuu-jopa-105-miljardia-euroa/201238988/12

  -Espanja valmistautuu esittämään avunpyynnön, Saksa pyytelee vähän viivyttämään

  http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/10/02/espanja-valmis-tuen-pyytamiseen-saksa-estelee/201238992/12

  VastaaPoista
 3. Vitutusta(varsin aiheellista sellaista) vaistoan minäkin. Mutta Euroopallahan on ollut jo pitkään oma supersankari Vituixmän:

  http://3.bp.blogspot.com/_VsGSScniKZU/TLMtHOv5ULI/AAAAAAAAAVo/bDx2TUx9QtU/s1600/vituixman.jpg

  Ja heppuhan on pistänyt tuulemaan kaikilla rintamilla.

  VastaaPoista
 4. Tuli joskus pienempänä pojuna tätäkin piirrossarjaa seurattua satunnaisesti:

  http://www.youtube.com/watch?v=7yeA7a0uS3A

  (Joten tuohon voisi HeManin tilalle ripata vaikka Ollin naaman, taistelukissa on Jyrki, tuo tuossa vilahtava naispuolinen sankaritar on ihan ilmiselvä Jutta, lasermiehessä on Stubbentroppin piirteitä, tuo huopahattuinen hattiwatti on Haglund ja Skeletorin tilalle voi niin halutessaan visioida vaikka Soinin Timpan. Vastuun kantamiseksi(TM) luonnehdittua Pahan voimia vastaan kamppailemisen yritystä ei tehotiimiltämme tuossa ainakaan puutu... ;))

  VastaaPoista