Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Jos ei heilaa helluntainaKovin harva taitaa enää muistaa, miksi helluntaita alunperin vietetään. Nimittäin Pyhän Hengen vuodattamisen ja kristillisen kirkon perustamisen vuosijuhlana. Sen sijaan kaikki varmaan tietävät, että  jos ei ole heilaa helluntaina, niin sitä ei ole koko kesänä. Toinen, naimattomien tyttöjen sanaparsi taas taas julisti että "En joutunut joululle, enkä päässyt pääsiäiselle, vaan kyllä hellun helluntaille. 


Impivaarassa helluntaina juhlittiin siis nimenomaan kevättä. Jo ennen kristinuskoa samoihin aikoihin vietettiin  vakkajuhlaa. Helluntain viettoon liittyi mm. helluntaisauna, jossa vihdottiin ensimmäisen kerran kevään uusilla tuoreilla koivunlehdillä. Varsinkin nuoriso otti keväästä ilon irti, lauloi ja tanssi ja heilasteli. Jossainpäin poltettiin helavalkioita tai vietettiin helkajuhlia, joissa kylän neidot kulkivat porukassa pitkin kyläteitä ja lauloivat kalevalamittaisia helkavirsiä. Tai sitten esillä olevan kaltaisia, vähän maallisempia kansanlauluja.Keskiäksy käyttää tietysti aasinsiltaa hyväkseen, ja julkaisee taas kerran niitä vanhoja suomalaisia sananparsia, enemmän tai vähemmän asiattomasti kuvitettuna. Pääosin ne ovat edelleenkin siitä "Pilvihin on piian nännit" kirjasta, mutta olen kolunnut myös wikisitaattien listausta.

Hauskaa HelluntaitaKannattaa kuitenkin muistaa vielä yksi vähän uudempi kansanviisaus. Vaikka "kaikki saa ja kaikilta saa, niin kaikki ei saa kaikilta"
Ja ihan lopuksi tietysti se päivän otsikko:


5 kommenttia:

 1. Jos ei heilaa helluntaina niin ei aidsia adventtina.

  VastaaPoista
 2. Hommaforumillahan joku koiranleuka pisti sananlaskun ihan uuteen kuosiin:

  http://img206.imageshack.us/img206/3429/heilaa.jpg

  VastaaPoista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista