Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

maanantai 26. maaliskuuta 2012

Nettivideosta viraali-ilmiöiksi


Olemme taas kerran saaneet todistaa nettimeemin syntyä. Asialla on tällä kertaa Helsingin sosiaalivirasto ja heidän My e-Design projektinsa esittelyvideo, jonka he hyvässä uskossa laittoivat esille Youtubeen.

Kyseinen video on aiheuttanut koomisuudellaan melkoista pöhinää nettissä. Jonka seurauksena Sosiaaliviraston työnohjauksen päällikkö Pirkko Nyholm on vetänyt pussillisen herneitä nenäänsä ja avautunut medialle.  Hänen mukaansa parjauskampanja joltain "sylttytehtaalta" alkoi yhtäkkiä  ja hän on valmis kutsumaan sitä "koordinoiduksi hyökkäykseksi". "Asia tullaan selvittämään," jatkaa Pirkko loukkantuneena. Ja jokainen kai arvaa mitä moisesta seurasi. Ko "uutinen" kopypeistattiin välittömästi lukuisiin nettilehtiin ja pienen piirin hupina toiminut video muuttui koko nettikansan huvitukseksi.

Ennenkuin jatkan, suosittelen  tutustumaan kyseiseen, kieltämättä melkoista myötähäpeää tuottavaan tekeleeseen. Ellei se ole jo entuudestaan tuttu:Kuten jokainen voi todeta, kyseessä oli lähinnä litania nonsenseä, ryyditettynä jostain viime vuosituhannelta peräisin olevilla videoanimaatioilla. Tälläinen muka-trendisanoilla kuorrutettu e-jaska voi toki hyvin upota nykynettiä ja sen sosiaalista mediaa ymmärtämättömään sossutanttakaartiin, mutta olisi ehkä kannattanut pitää tämäkin hanke turvassa tiukasti siellä sosiaaliviraston seinien sisällä. Nettiin laitettuna se altistui ikävästi juurikin sen sosiaalisen median vertaisarviointiin ja kansalais-benchmarkkaukseen.

Video on kuulemma tehty (lähes) ilmaiseksi hankkeen (nuorien?) työllistettyjen ja opinnäytetöiden avulla. Sen toki huomaa. Ja ymmärtää hyvin miksi kyseiset "talentit" ovat työttömiä. Täällä työmarkkinoilla kun on nykyään työttömänä suuri joukko ihan oikeasti lahjakkaita video- tai IT-alan osaajia, joiden portfolioiden näytöt eivät ole noin selkeästi kasaria. Ja lisää koulutetaan kymmenien ammattikorkeakoulujen medianomi- jne linjoilla. Työpaikat vaan ovat alalla todella kiven alla.

Sosiaaliviraston hanke teki tuolla amatöörivideollaan hallaa ainakin parille asialle. Ensinnäkin se veti lokaan koko Helsingin designpääkaupunki 2012 WCD-imagoa. Sen logohan oli näyttävästi esillä videon alussa. Ja toiseksi se pilasi myös omaa Talent Studio-konseptiansa. Kukaan kyseisen videon nähnyt ei voi enää tosissaan kuvitella, että tuolta sossun Talent-työelämästailatuista niitä oikeita talentteja tosiaan löytyisi. Ei  brändejä todellakaan tällä tapaa rakenneta tai ylläpidetä. (Ihan ymmärrettävistä syistä nuo talentstudio.palvelee.fi sivut on näköjään toistaiseksi suljettu. Sieltä löytyy vain teksti: Kotisivut on suljettu sivuston ylläpitäjän toimesta! )

On kuitenkin syytä muistaa, että kyseessä on ihan normaali julkishallinnon hanke. Jokainen nykyiseen hanketoimintaan tutustunut tietää, että hanke on hyvä ja onnistunut aina silloin, kun se työllistää hankevetäjät ja poikii vähintään yhden jatkohankkeen. Joka sitten työllistää samat hankevetäjät seuraavaksi pätkäksi. Millään muulla ei ole niin väliksi. Kyseinen My-eDesign hanke istuu näihin normeihin. Sillä kuulemma kyseessä on jatkoa vuonna 2009 aloitetulle Talent Studio-hankkeelle. Joka taas oli jatkoa Sosiaaliasema WAU-hankkeelle.

Laitetaan tähän loppuun vielä niidenkin hankkeiden hieman hupaisat esittelyvideot, jotka myös löytyvät tuubista. Keskiäksy diggasi varsinkin tuota Talent Studiota:


Ja vihoviimeiseksi lopuksi myös sitä nettikommentointia ja "vertaisarviointia", joka on sosiaaliviraston tätejä niin kovin närästänyt. Kommentoijat ovat minusta varsin hyvin analysoineet näkemäänsä. Ja jotkut kommentit ovat muuten vain ihan hauskoja:

-Älkää ainakaan hei näyttäkö tätä ulkomaalaisille... Nauravat meiät pihalle internetistä.

-KUKA päästi Rauno Repomiehen taas internetiin?

-Jo ekasta lauseesta pysty sanomaan ettei esittelijällä ja tekijöillä oo pienintäkään hajua mistä on kyse. Homma haisee muutenkin pahasti rahastukselta.

-Kysymys: Paljonko rahaa tähän hankkeeseen on budjetoitu? Video kuulemma oli ilmainen, mutta muuten paljonko rahaa on hankkeella, jota edustaa tällainen video? Missä on laskelmat siitä paljonko hanke a) tuottaa ja/tai b) säästää rahaa?

-Joku on taas myynyt vempainhankkeen tumpeloille. Sitten ympärille muotisanoja, e-lässytystä ja tavallista lässytystä ja innovaatiosössötystä. Hyvä tulee.

-Tuota tuota... tämän vertaaminen paskaan loukkaa paskaa.

-Osallistun nyt "koordinoituun hyökkäykseen", kun häpeän silmät päästäni ja vielä kerron sen julkisesti. Jään odottelemaan poliisin yhteydenottoa....:D

-tämähän on aivan loistava. Suorastaan läpinäkyvä :D Tällaista jaskaa ne tätöset kivasti arvioi kekkereillään kun samaan aikaan ei pitäisi olla rahaa yhtään mihinkään? Lisää samanlaisia amatöörien paljastuksia!

-Miettikää, minkälaiset rahat tähänkin projektiin ollaan kustu. Ja paljonko vielä kustaan, Tietoviikon artikkelin mukaan projektin pohjalta on tarkoitus käynnistää hanke kaikissa Suomen sosiaalikeskuksissa. Monelle kantturalle on tiedossa muhkeat joulubonarit.

-100 linkkiä sisältävä saitti? Siis linkkilista. Tää on varmaan sitä haitekkiä? Inspehtoori lukee nyt sen selostuksen vaan. Pekka ja Pätkä sosiaalivirastossa.

-kuulostaa tietoturvahelvetiltä. en luottais sekuntiakaan sosiaali-/työvoimapalveluihin j­oiden yhteydessä on mm. sana "facebook"

-Tulee hirveän nostalginen fiilis tästä videosta ja siitä tosiseikasta, että vaikka ollaan hyvin edistynyt teknologiamaa, niin silti löytyy vielä tälläisiä "osaajia", jotka ovat juuttuneet 15 vuotta menneisyyteen.

-Onko nuo vetäny happoa? kysyy epätoivoinen susirajalta?

-Ja tämmöstä sitten tehdään verorahoilla. Ai hyvää päivää sentään. Tää ois voinu olla hienohko pätkä joskus 80-luvun lopulla.
P.S. tämä ei ole mikään "koordinoitu hyökkäys" vaan ihan teidän oman perseilynne ansiota. Paskalle videolle paskaa palautetta, ylläri!

-Onko Helsingin kaupungilla AINOATAKAAN täysipäistä ollu tässä projektissa mukana? Näyttää jonkun yläastelaisen esitelmältä, joka on tehty jäätävällä kiireellä esitystä edeltävänä iltana.

-onhan tätä hauska kattoa.. espoosta. mahtaa vituttaa helsinkiläisiä.

-Osaa puhua ja lukea auttavasti hevonpaskaa. Eli, olenko oikeassa, että kun epärelevantit e-sanat otetaan pois, jää jäljelle konkreettisesti:
1. Facebook -sivu
2. Nettisivu johon luodaan "ikonit" eli kuvalinkit eri virastojen sivuille
3. Joku "CV-netti" joka suljetaan samana päivänä kun projekti loppuu
4. Pari konetta kirjastoon ja kurssi jolla opetaan työttömiä klikkaamaan
Melko innovatiivista, tuntuu niinku oltais tulevaisuudessa, ehkä vuodessa 1999. Paljon kustansi? 

-Toivottavasti tämä ei lähde leviämään minnekään ulkomaille... Muuttakaa edes videon uploadaus päivämääräksi vaikkapa 30.1.1998, niin ei hävettäisi niin paljoa.

-90-luku soitti, haluavat erikoistehosteensa takaisin.

PS Tuota Wau-virtuaalisosiaaliasema-videota katsoessa mieleeni tunki eräs toinen meemi. Ja se oli sieltä ihan pakko kuvatuksena ulos pullauttaa, vaikka voin toki kuvitella että joku Pirkko Nyholm saattaapi vetää siitä vääriä johtopäätöksiä ja panikoida. Lepo vaan, sosiaalitantat. Kyse ei ole yllytyksestä, vaan ihan pelkästä 90-lukulaisesta nörttihuumorista

Doom Socialmatch-modi?
Päivitys 30.3. Helsingin sosiaalivirasto oli näköjään poistanut My eDesing-videonsa Youtubesta. Valitettavasti netti ei aina unohda. Tuubissa on julkaistu jo ainakin 3 kopiota videosta. Linkitin tuonne alkuperäisen tilalle niistä yhden. Sen lataaja (kxxon) oli jopa vaivautunut lisäämään englanninkieliset tekstitykset. Seuraavilla saatesanoilla:

"This entry was presented as part of the Helsinki World Design Capital 2012 programming. That's right, in 2012 rather than 1995. Bad special effects and a nonsensical buzzword laden speech made this video an instant viral hit. I subtitled the video in English for your enjoyment."

7 kommenttia:

 1. Ja ihmetytti tuossa videossa täysin kritiikittä esitetty Facebook esitettynä ikään kuin se olisi tulevaisuuden avain koko viranomaisasiointiin. Facebookia kehitetään täysin kaupallisiin tarkoituksiin Yhdysvalloissa eikä siinä käyttäjän yksityisyydellekään kovin suurta painoa laiteta. Sitä ei missään nimessä pitäisi laittaa tärkeän viranomaisasioinnin välineeksi. Pitäisi asiantuntijoina esiintyvien ymmärtää, että kyse on lähinnä isosta viihdechattailujärjestelmästä, johon on saatu rakennettua kivoja koukkuja nettiaddikteille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Suomen viranomaistahot sahaavat laidasta toiseen. Ensin ikiomia vuosikymmenten ikuisuus ATK-projekteja joissa poltetaan satoja miljoonia ilman että valmista tulee. Ja sitten hoksataan että käytetäänpä sittenkin amerikkalaisia kaupallisia urkkijoita. Missähän järki on ollut, kun tuollaisia "nettipreesenssi" feisbookissa, myspeissä ja aigooglessa(!)ideoita heitetään pokkana framille?

   Ja kaikenhuipuksi muistelisin että tietosuojavaltuutettu on antanut ohjeistusta, jonka mukaan työnantajat eivät saisi kuukkeloida tms työnhakijan tietoja ja tekemisiä netistä lainkaan. Ja jos sellaisesta kiinni jäävät niin ei hyvät heilu. Nyt sitten sossuviranomaishanke kannustaa juuri päinvastaiseen.

   Poista
 2. Videoprojektin kökköilyn täytyy johtua vain siitä, ettei hanke saanut sitä jotain WC-, eikun WDC-tukea. Voi sentään! Toivottavasti näiden valistusten julkistajat eivät koskaan joudu hakemaan (oikeaa) työtä yksityisen puolen työnantajilta. Tiedämmehän toki, että sossun ja tossun virkailijat, etenkin pomot, ovat korkeasti koulutettuja, mutta kovin alipalkattuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se taho, joka tuon hankkeen hankesuunnitelman hyväksynyt ja hankerahoituksesta on päättänyt, taisi olla netin ja ATK:n suhteen pihalla kuin lumiukko. Tuo viimeisin videohan on täysin linjassa noiden aikaisempien hankkeiden esittelyvideoiden kanssa. Ja koko hankkeen sisältö näyttää olevan sitä itteään. Ei pelkät esittelyvideot.

   Tälläistä tuli vastaan Heli Sirkiän blogista:

   Upeaa, mahtavaa - vai eikö kuitenkaan? Todellisuudessa Haagan sosiaaliaseman aulassa on kaksi konetta, jolla ihmiset tulostelevat kymmeniä sivuja tiliotteitaan manuaalisesti täytettäviä toimeentulotukihakemuksia varten, printterit ovat usein rikki ja mustekasetit tyhjiä. Vahtimestari ottaa ystävällisesti kirjalliset hakemukset paperiliitteineen vastaan. Sosiaalisessa olohuoneessa kahviautomaatista saa chocokahvia ja koneilla pääsee Facebookiin pelaamaan tai chattaamaan kavereiden kanssa.

   Kuinka moni Talent Studion ja työhönohjauksen asiakas todellisuudessa on luonut itsestään virtuaalipresenssin ja työllistynyt sitä kautta avoimille työmarkkinoille? Kuinka monella köyhyysrahajalla sinnittelevällä toimeentulotuen asiakkaalla on HTC tai jokin muu älypuhelin? iPhonesta tai iPadista nyt puhumattakaan.

   Poista
  2. Olin itse 90-luvulla työttömänä ja jo silloin sai laittaa työkkärin kautta nettiin itsestään "myyntitekstin". Minäkin laitoin ja ainoa yhteydenotto tuli joltain pelleltä verkostomarkkinointifirmasta. Nyt kai tarjottaisiin puhelinmyyntiä tai jotain yhtä hienoa.
   Työvoimatoimistot pitäisi yksityistää. Lakipykäliä pitäisi vihdoin muuttaa niin, että keikkatyönkin tekeminen olisi kannattavaa ilman, että kaikki työttömän tuet heti katkaistaan.
   Teet viikon "kirjalle" töitä, olet sitten kuukauden pari rahattomana ja jopa menetät kämppäsi, kun asumistuki katkeaa. Siinä sitä on rahattomana kiva hankkia älypuhelimia, jotta olisi alati "aktiivisesti työmarkkinoiden käytettävissä".
   Ihmisiä pitäisi myös kohdella työkkärissä ja sossussa yksilöinä, jolloin edes luotaisiin jotain motivaatiota. Mutta eihän se semmoinen aktivointitoimi taida koskea perisuomalaisia?

   Poista
 3. Asiatekstiä, mutta design kirjoitetaan design, ei desing. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. @Anon. Hupsista. Olinkin näköjään onnistunut kirjoittamaan tähän postaukseen tuon designin peräti kolmella eri tavalla. Kiitos huomautuksesta. Korjasin. Ja varoituksen sana, noita typoja jne. on blogini kaikki kirjoitukset pullollaan. Luova neljä ja puoli sormijärjestelmä eikä oikoluvun käyttöä...

   Poista