Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Ei nimi saaristoa pahenna jos ei saaristolaiset nimeään

Ahvenanmaan maakunta on vaihteeksi ollut useampienkin uutisten aiheena. Eurostatin tuoreet tilastot kertovat sen olevan Suomen vaurain alue ja koko EU:n alueellakin kymmenenneksi vaurain hallinnollinen alue. Maakunnan kansantuote henkeä kohti oli 166 prosenttia Euroopan unionin keskiarvosta. Esimerkiksi Etelä Suomen vastaava lukema on 132% ja Itä-Suomen 85%.

Ihan omalla ahkeruudella Ahvenanmaalaiset eivät toki tähän vaurauteen yllä. Vaan lukema selittyy paljoltikin Suomen valtion runsaskätisistä tulonsiirroista maakuntaan. Taloussanomien mukaan "Erot muuhun Suomeen ovat huomattavat. Ahvenanmaalla valtion menot ovat 13 225 euroa asukasta kohden, kun muualla maassa euroja kuluu 6 997 euroa per henkilö...Tilastokeskuksen luvut ovat vuodelta 2008, jolloin valtio siirsi Ahvenanmaalle keskimäärin 8 428 euroa asukasta kohden. Suomen keskiarvo oli tuolloin 1 785 euroa, joka sisältää kuntien valtionosuudet."  Lisäksi maakunta nauttii muuta maata suuremmista yritystuista. "Ahvenanmaan yritystoimintaan saamat tuet 2 444 olivat euroa per henkilö. Keskimäärin Suomen maakunnat saavat yritystukia 564 euroa asukasta kohden"

Talsan luvut ovat muutaman vuoden vanhoja, jos joku tietää tuoreempia tilastoja niin laittakoon kernaasti linkkiä kommettiosastolle. Ja jokatapauksessa trendi on selvä. Suomen rikkain maakunta nauttii moninkertaisesti isommista valtion tuista ja tulonsiirroista kuin köyhimmätkään Itä- ja Pohjoissuomen alueet. Ja kuilu lienee vain kasvanut. Päätellen siitä että Ahvenmaa oli edellisessä Eurostat vertailussa v 2006 vasta 20:ksi rikkain EU-alue. Toki se oli Suomen vaurain alue tuolloinkin.

Ahvenanmaalaiset perustelevat suurempia valtion tukiaan mm. itsehallinnon aiheuttamilla kustannuksilla ja vähäväkisillä kunnillaan. Hmm - saarilla on asukkaita noin 28 000 ja peräti 16 kuntaa. Joista toisessa puolessa on asukkaita vain 130 - 600.  Mutta kuten arvata saattaa, hallituksen suuri kuntateurastussuunnitelma ei tietenkään koske Ahvenanmaata.

------------------------------------------

Koska Ahvenanmaa on kovin vähäväkinen eivät nuo summat toki Suomen valtiontaloutta sinänsä kaada.  Mutta Ahvenamaalaisten röyhkeä ja ylimielinen herrakansa-asenne Suomea ja suomenkielisiä kohtaan alkaa pikkuhiljaa ärsyttää Keskiäksyä. Yleinen kansanviisaus jonka mukaan ei kannata purra ruokkivaa kättä ei todellakaan kuulu sikäläiseen maailmankuvaan. Jos jossain Suomen kunnassa kohdeltaisiin ruotsinkielistä vähemmistöä samoin, kuin suomenkielisiä nykypäivän Ahvenanmaalla yhä edelleen kohdellaan, voi mitä huuto ja parku siitä seuraisikaan. Parempi väki huutaisi naama punaisena apartheidia ja tärähtäneimmät kiljuisivat lisäksi että kolmekymmentäluku on taas täällä, uuneja jo lämmitellään.

Maakunnan itsehallintoa, erityisasemaa ja suomalaisten syrjintää siellä perustellaan ankkalammessa ja RKP:ssä Ahvenanmaan omaleimaisen kulttuurin suojelemisella suomalaiselta saastutukselta. Niinpä niin. Samaan aikaan meille todistetaan Hyvien Ihmisten taholta että Suomi ja suomalaisuus ovat vain keinotekoisia sosiaalisia konstruktioita, joissa ei ole mitään omaa tai merkityksellistä saati suojelemisen arvoista. Päinvastoin, joutaisikin hävitä maailmasta koko suomalaisuus ihanan universaalisuuden ja globaalin monikultturismin tieltä.

Mitä erikoista ja suojelemisen arvoista sitten on ahvenanmaalaisuudessa? Ruotsin kieli ja saaristolaisuus. Muuta en keksi enkä ymmärrä mitä omaleimaista ja uniikkia niissä on. Ja mitenkä se poikkeaa vaikkapa Björköbyyn tai Dragsfjärdin saaristolaisuudesta? Enemmän merirosvoja ja salakuljettajia esi-isissä kenties?

Ahvenanmaalaisia on siis Suomen väestöstä noin 0.56 %. Ja Suomalaisia on maailman väestöstä noin 0,075%. Minäkin haluan kuulua uhanalaiseen vähemmistöön ja saada siitä kaikenlaisia eritysetuja. Kuulunhan todella moneen prosenttuaalisesti hupenevaan vähemmistöryhmään. Suomenkieltä puhuviin, luterilaisiin, sinisilmäisiin, vaaleatukkaisiin ja valkoihoisiin noin äkkipäätä luetellen.

------------------------------------------

Toisen tuoreen uutisen mukaan Ahvenanmaa on vaatinut Maanmittauslaitosta poistamaan Suomen virallisista kartoista Ahvenanmaan alueelta suomenkieleiset nimet (kuten Ahvenanmaa ja Maarianhamina) ruotsinkielisten rinnalta.

"- Kyllähän se vähän yllätti, kun lähtivät juridisilla perusteilla liikkeelle. Maakuntahallituksen lisäksi elinkeinoelämää edustava Näringslivet i Åland on kannellut meistä oikeusasiamiehelle. Rikomme kuulemma kielilakia ja tahraamme Åland-brändiä, sanoo Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Jarmo Ratia"

Vaade on tyypillinen Ahvenanmaalaisen herrakansa-asenteen tuotos, jollaisia sieltä on vuosien saatossa totuttu kuulemaan. Yleensä uhkauksen kera, että jollette tee niinkuin vaadimme, niin harkitsemme eroamista Suomesta. Keskiäksy tekee nyt oman ehdotuksen. Ei pyyhitä pelkästään niitä suomenkielisiä nimiä vaan pyyhitään samantien koko Ahvenanmaa pois Suomen kartalta. Ja sanotaan että äntligen, hej do och lycka till...

Myydään koko käenpoika vaikka Ruotsille. Hintakaan ei ole mikään kynnyskysymys. Ahvenanmaalaisten laskennallinen osuus Suomen valtionvelasta ja alueella olevan valtion omaisuuden kirjanpitoarvo riittää. Veikkaisin että summa olisi jotain 0,5-1 miljardin välillä. Leikataanhan yrityksistäkin turhia ja kalliiksi käyviä rönsyjä pois vaikka tappiolla. Kunhan kauppakirjassa on yksi ehto. Että Ahvenanmaan tulee olla normaali Ruotsin kunta/alue ilman mitään erityisoikeuksia. Sen jälkeen pohjoiset ja EU säädökset koskisivat myös Ahvenanmaata. Ja suomenkielisten ihmisten apartheid olisi alueella pakko lopettaa ...


Keskiäksyn silmään pisti tuossa uutisessa erityisesti se, että Ahvenanmaan yrittäjäjärjestö Näringslivet i Åland on tehnyt kartta-asiassa kantelun oikeusasiamiehelle. Koska suomenkieli kartoissa kuulemma pilaa heidän fiinin Åland-brändinsä. (Järjestön kotisivuilla piipahtaessa muuten huomaa, että se ryhdikkäästi tekee niinkuin puhuukin. Ruotsin lisäksi sivustolla on nimittäin kielivaihtoehtoina englanti, ranska, espanja ja kiina, mutta ei luonnollisestikkaan suomea.)

Tarkemmin asiaa ajateltuani ymmärsin että suomenkielisillä asiakkailla on ihan sama vaikutus heidän yritytoimintaansa. Tahraamme ikävästi sitä luxusbrändiä. Siispä lupaankin pyhästi että jatkossa en omalta osaltani tule tälläistä majesteettirikosta tekemään.

-En enää koskaan matkusta Ahvenanmaalle
-en käytä Viking Linen tai Eckerön laivoja,
-en osta Chips AB:n tuotteita (tuotemerkit, Taffel, Oolannin, Kantolan, ja Frödinge), enkä myöskään Plaston tuotteita.
-En tilaa Ahvenanmaata postituspaikkanaan käyttävistä nettikaupoista enkä pelaa PAF:in pelejä netissä.
-Enkä varsinkaan asioi Ålandsbankenissa.

Suosittelen samaa linjaa myös lukijoilleni. Sillä emmehän missään tapauksessa halua pilata Ahvenamaalaisten firmojen yrityskuvaa tai imagoa?


15 kommenttia:

 1. Eikös verkkokauppa.com myös postita affenamaalta?

  ei tämmöisiä kirjoituksia saa postailla, nousee äkkiä verenpaineet liian korkeisiin lukemiin..

  -mystique

  VastaaPoista
 2. Myydään Ahvenanmaa Ruotsille. Ruotsin osana Ahvenanmaa olisi kai niinkuin Öölanti joka on Kalmarin läänin osa. Gotlanti on oma lääninsä. Ruotsin osana Ahvenanmaa ei varmasti pääsisi nauttimaan yhtä hyvästä itsehallinnosta ja hyvistä rahaeduista kuin Suomelta saa.

  Kun Suomi oli Venäjän osana oleva autonominen suuriruhtinaskunta 1809-1917, niin ei se saanut Venäjältä samanalisia rahatukia.

  Manner-Suomen maakunnilla ei ole samanlaista itsehallintoa kuin Ahvenanmaalla eikä varsinkaan siten että valtio antaisi asukaskohtaisesti yhtä hyvät raha-avut. Minulle kelpaisi Manner-Suomen maakunnille laajempi itsehallinto vaikka ilmankin noita massiivisia raha-apuja.

  Klamydia ehdotti Pakkoruåttii-kappaleessa että Ahvenanmaa vaihdettaisiin Karjalaan. Ensi alkuun ehottaisin että Ahvenanmaa vaihdettaisiin Norrbottenin lääniin jolloin saisimme Kiirunan rautaesiintymän. Norbottenin läänissä on muutenkin suomea puhuvia. 1808-09 käydyn sodan jälkeen raja laitettiin kulkemaan Tornionjokea ja Muonionjokea pitkin. Tämä sai aikaan sen että suomea puhuvia jäi Ruotsin puolelle. Raja olisi pitänyt siirtää selvästi lännemmäksi kuten Pitejoelle.

  Ruotsi myi malmia Natsi-Saksalle sodan aikana. Ja Ruotsi esti Talvisodan aikana Englannin ja Ranskan kaavaileman avun. Tämän vääryyden korjaamiseksi vaadin Norbottenin läänin Jos meillä olisi ollut tuo Norbottenin läänin käsittävä alue silloin, niin apu olisi päässyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo käenpoikavertaus osuu kyllä kohdalleen. Kuntateurastussuunnitelmaa on tullut katsottua huuli pyöreänä, mutta Ahvenanmaa unohtui kokonaan ja toden totta, samalla logiikalla siitähän pitäisi tehdä yksi ainoa kunta. Sinänsä en yöuniani menetä Ahvenanmaalle pumpatun rahan takia mutta tuo tuorein öykkärimäisyys alkaa jo ihan oikeesti sylettää. Vieraan idea on hyvä, tosin mulle ehkä riittäis muutama Länsipohjan kunta. Tuskinpa svedut Kiirunasta luopuvat ahvenanmaalaisten takia.

   Poista
 3. Jos kerta suomalaisuus on pelkkä sosiaalinen (ja sellaisena tyhjänpäiväinen) konstruktio vailla mitään kunnollista yhteyttä mihinkään niiqu oikeesti todelliseen, niin silloin sitä on kyllä ihan presiis samoin perustein tuo jumaloitu suomenruotsalaisuuskin. Ja tokihan se täytyy silloin dekonstruoida yhtälailla ja osoittaa pelkäksi rasistis-sovinistis-xenofobisen patriarkaatin suureksi salaliitoksi ja repiä hajalle yhtälailla. Vaikka jostakin kumman syystä, aina kun tuota analogiapäättelyä sovelletaan (valtaväestön sijasta) johonkuhun Ihaniksi Ihmisiksi julistettuun ryhmään (kuten hurreihin) tai Uhreihin (kuten kaikkiin suvaitsevaiston ihquttamiin vähemmistöihin), niin silloinpa se muuttuukin kielletyksi vihapuheeksi ja tulkitaan oireeksi vähintään jostakin uunien esilämmittelystä. Toisaalta kyllä tässä ärsyttää taas tämä suomalaisten iänkaikkinen lammasmaisuuskin: näin hieman tarkemmin ajatellen, tässähän olisi nyt suviksille kerrankin oikein miljoonan ruplan paikka hieman moraalisäteillä. Eipä muuta kuin nostamaan jumalaton äläkkä Åålannissa harjoitettavasta apartheidista, syrjinnästä, rasismista ja kaikesta mahdollisesta, tarvittaessa vaikka Euroopan neuvostoa ja YK:ta myöten! Tosin pelkkä turaaneihin kohdistuva nonschaleeraminen tuskin riittää perusteeksi, joten tarvitaan jotain ovelampaa. Esim. tarjotaan maakuntaan vaikka 500 kiintiösomalia, ja niitä jos eivät suostukaan ottamaan, niin...! Ei muuta kuin taivaisin asti kantava parkuminen käyntiin ja natsikortti viuhumaan, niin johan alkaa lyyti kirjoittaa. Tai ainakin suvaitsevaisto ym. edistykselliset joutuisivat tuolloin kiemurtelullaan paljastamaan todellisen karvansa ja kaksoisstandardinsa, ja sekös niitä vituttaisi. ;)No, kaikki kuplat puhkeavat aikanaan (tai ainakin näin on tähän saakka käynyt), joten eiköhän näillä arjalaisillakin vielä käy ylpeys lankeemuksen edellä. Tai näin ainakin toivon tapahtuvan.

  VastaaPoista
 4. Erittäin hyvä kirjoitus ja täyttä asiaa. Jos Ahvenanmaan olisi aikoinaan annettu liittyä Ruotsiin, se olisi luultavasti nyt osa Tukholman lääniä ja suomenkielisillä olisi siellä vähemmistöoikeudet. Aika ironista.

  VastaaPoista
 5. anon1 Verkkokaupalla taitaa tosiaan olla haarakonttori siellä. Pystyvät saamaan kilpailuetua pikkuostosten hinnoitteluun paikallisen ALV-puljauksen siivellä.

  Rupesin muuten aikoinaan pitämään tätä blogia juurikin siitä syystä että saisin purkaa joidenkin uutisten aiheuttamia paineita. Olen pahoillani jos aiheutan samaa oireyhtymää muille.

  VastaaPoista
 6. Vieras. Suomen etu olisi aikoinaan ollut jos Kansainliitto olisi "tuominnut" Ahvenanmaan kuuluvaksi Ruotsiin.

  Ei Ruotsi malmikentistään luovu tuollaisten saaripahasten takia. Mutta vaihtokaupaksi riittäisi ainakin minulle pienet alueet Tornionjoen länsirannalta, vanhoilta suomalaisasutusseuduilta. Saataisiin vaikka Pajala ja Vittula...

  Venäjä varmaan kyllä vaihtaisi Ahvenanmaa osiin Karjalasta.

  VastaaPoista
 7. Ykä. Virkkusen periaatteiden mukaan laskettuna Ahvenanmaa olisi väkiluvultaan liian pieni yhdeksikin itsenäiseksi kunnaksi ja se pitäisi liittää Suur-Turkuun.

  Ja samaa mieltä tuosta Oolantilaisten mentaliteetista. He ovat sukupolvien ajan kasvaneet omaan erityisasemaansa ja nähtävästi ihan oikeasti kuvittelevat olevansa jotenkin erityislaatuisia ja muita parempia. Herrakansaa joille luontaiisesti kuuluu etuoikeutettu asema.

  VastaaPoista
 8. Anon2. Jostain syystä sellaisia ilmiöitä kuin Ahvenanmaalaisuus, suomenruotsalaisuus, monikultturismi, punavihreä vasemmistolaisuus jne ei koskaan vahingossakaan dekonstruktoida eikä ajeta relativismin mankelin läpi.

  Ahvenanmaalla kuulemma itseasiassa hyväksytään että esim kurdilapsille opetetaan myös heidän omaa äidinkieltään. Sitä kutsutaan "kotikieleksi". Ainoa kieli joka ei voi saada tätä "kotikielen" asemaa on tietysti suomi, joka on saarella pannassa.

  VastaaPoista
 9. Anon3. Juuri näin. Ahvenanmaan kuuluminen Ruotsiin olisi ollut Suomen pitkän ajan etu. Mitään hyötyä siitä ei ainakaan minun tietääkseni ole koskaan maallemme ollut, mutta kuluja ja riesaa senkin edestä.

  VastaaPoista
 10. Onkos tää nyt sitä vihakirjotusta suomenruotsalaisia kohtaan ?:P

  VastaaPoista
 11. Törmäsin sattumalta tähän blogiin ja voi että verenpaineet nousi. Olen jo vuosia tuuminut, että myydään Ahvenanmaa Ruotsille. Mutta eivät taitaisi enää huolia. Jatka tiukkaa linjaa!

  VastaaPoista
 12. Anon. Tervetuloa tähän matalaan blogiin. Ole kuin kotonasi ja katso löytyisikö tuolta blogiarkistosta (tai Satunnainen postaus ja Suositut kirjoitukset linkeistä) jotain muutakin verenpainetta kohottavaa. Ainakin voin vakuuttaa että Hampaankolon lukemisen ei pitäisi kohottaa veren kolesterolitasoja. Siitäkään huolimatta että Keskiäkäistä Miestä on joskus epäilty Monityydyttämättömäksi Rasvahapoksi.

  Olen samaa mieltä tuosta Ahvenanmaan myymisestä. Liekö Ruotsi vaan halukas siitä mitään maksamaan? Toisaalta nuon tappiollisesta omaisuuserästä eroonpääsemiseksi olisin jopa valmis antamaan muutaman satamiljoonaa euroa "myötäjäiseksi". Josko se sitten paremmin kelpaisi Ruotsille?

  VastaaPoista
 13. Koskas se kansalaisten lakialoite-mahdollisuus tuleekaan? 50000 nimeä ja Ahvenanmaa voisi olla sopiva kohde. Jos vaikka luovutettaisiin Ruotsille väkisin kuten Portugalille teki Macaon kanssa Kiinalle.

  VastaaPoista