Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

perjantai 17. joulukuuta 2010

He ovat sankareita kaikki, kun oikein silmin katsotaan...



Huomasin sattumalta että linnan kutsuvieraiden joukossa oli myös eräs Mohamed El-Fatatry. Eihän siinä sinänsä mitään yllättävää ollut. Presidenteillä on tapana kutsua juhliin vuoden aikana tapaamiaan kiinnostavia henkilöitä ja El-Fatatryn perustama Muxlim Oy sattui saamaan alkuvuodesta Tasavallan presidentin  kansainvälistymispalkinnon. Huomiota  El-Fatatrylle onkin viimeisen parin vuoden aikana satanut runsaasti. Viimeisimpänä Valtioneuvoston 50 000€  Sammon Tekijät-tunnustuspalkinto. Ylistävistä lehtijutuista on erityisesti mieleen jäänyt Kauppalehti Option keväinen sankarisuura
" Huomasitko nuo miljardit"

Hekumoivien lehtiartikkeleiden ja monien palkintojen ansiosta kiinnostuin asiasta ja päätin tutustua aiheeseen vähän syvällisemmin.

Palkintoperusteluissa ja lehtijutuissa on aina esiintynyt suurinpiirtein tämä sama kaava:

Muxlim.com on maailman suurin/suosituin muslimeille suunnattu sosiaalisen median lifestyle/elämäntapa verkkosivusto joka tavoittaa kymmeniä miljoonia käyttäjiä 190 maassa eripuolella maailmaa. 

Pikaisella tutustumisella itse sivusto ei ole mikään erityinen innovaatio, vaan lähinnä sitä voisi kutsua porttaaliksi. (muistatteko, ne olivat kuuminta hottia 90-luvun IT-kuplan alkuaikaan ja niiden PITI olla miljardibisneksiä. Todellisuus olikin sitten jotain muuta) Ulkopuolista sisällöntuotantoa, blogeja, videoita, keskustelualueita jne. Täydennettynä muutamalla trendikkäämmällä lainalla, Habbo Hotellista MySpace:iin. Ja tietysti verkko-Koraani. No, innovaatiohan tässä tapauksessa taisi ollakkin vain se, että sivusto on suunnattu muslimeille.

Tarkastellaanpa sitten noita median väitteitä (jotka lienevät peräisin sellaisenaan ko firman lehdistötiedotteista) vähän lähemmin.
 
Aloitetaan helpoimmasta päästä:  tavoittaa käyttäjiä 190:stä maasta. Muistaakseni maailmassa on 194 valtiota, mutta en ole varma onko kaikissa kaukaisissa pikku-saarivaltiossa käytettävissä nettiä. Ehkäpä tuo 190 on juuri netillisten valtioiden lukumäärä. Ja epäilemättä kaikki mitä nettiin esille laitetaan, tavoittaa kaikki nuo 190 maata. (Esimerkikisi tämä blogi)  Kokonaan toinen juttu monestako maasta niitä käyttäjiä oikeasti on. Ehkä Muxlimilla tosiaan on myös muutamia käyttäjiä vaikkapa Vatikaanissa, Vanuatulla ja Swazimaassa? Sekä Monacossa, Kiribatilla, Andorrassa ja Marshallinsaarilla? Tai ehkäpä väite on vain pieni kitman?

Entäpä sitten se maailman suurin/suosituin muslimeille suunnattu? Katsellaanpa hieman Web-tilastoja:

Kolmen kuukauden keskiarvon laskevan Alexa Traffic Rankin mukaan Muxlim.com on maailman 66,250 suosituin web-sivusto, viimeisen viikon ajalta rankkaus on sijalla 107,163

 

Mitä tuo sitten tarkoitaa? Vertailun vuoksi suomen suosituimmat web-sivustot sijoittuvat samassa vertailussa näin: Ilta-Lehti.fi sijalle 1561, HS.fi sijalle 2992 ja MTV3.fi sijalle 3461. Puhtaasti verkkojulkaisuna pyörivä Uusisuomi.fi (sijoitus suomessa 25.) on sijalla 14689. No, lohdutukseksi voi aina sanoa että Muxlim.com on kuitenkin suositumpi kuin esimerkiksi vihreälanka.fi (rank 344,628) tai demari.fi (rank 608,083)

Mutta vertaukseni noihin on toki epäreilu. Kysehän oli nimenomaan muslimeille suunnatuista sivustoista. En niitä kovin hyvin tunne, mutta tein vertailun muutamaan tietämääni. Al-Jazeera on tietysti kaikille tuttu uutisistaan, mutta heillä on myös täyden palvelun porttaali, selvä kilpailija siis. Muslima on pelkistetymmin muslimien deittisivusto, joka tuli hiljattain tunnetuksi siitä, että eräs itsestään räjähtänyt ruotsalainen etsiskeli sieltä kakkosvaimoa. Ja Ummah.com taas mainostaa  itseään vaatimattomasti vain Britanian suosituimmaksi muslimisivustoksi. Ihan vertailun vuoksi käyrissä mukana on myös tuo pelkästään suomalaisille suunnattu Uusisuomi.fi.


Tuo vertailu näyttää, että suosituimmuudessa Al Jazeera on aivan omilla tasollaan, tuhannen maailman suosituimman sivuston joukossa ja myös deittisivusto Muslima (sija 7537) päihittää Muxlimin ylivoimaisesti. Mutta "Britanian suosituimman" muslimisivuston Ummahin (rank 62858)  kanssa tämä meidän oma, "maailman suosituin"  muslimisivustomme toki kamppailee kohtuu tasaisesti. Veikkaan lisäksi että tuon Muxlimin sijan 66250 ja Musliman sijan 7537 väliin sijoittuu satoja, ellei jopa tuhansia muslimeille suunnattuja sivustoja. Esim Qiran.com (sija 14448), Koobol.com (sija 32159) tai Eramuslim.com (sija 13495). Mutta ehkäpä nämä saitit eivät ole niitä "sosiaalisen median ja lifestylen verkkosivustoja" vaan jotain ihan muuta muslimeille suunnattua viestintää.Ei kai niitä silloin tarvitse noteerata mitenkään?

Entä sitten ne kymmenet miljoonat vuotuiset  käyttäjät? (High Tech Forum pani paremmaksi ja uutisoi kymmenen miljoonaa/päivä) Katsotaanpa:


Tuon seurannan mukaan uniikit käyttäjät päivässä ovat pyörineet siinä 15-20 tuhannen käyttäjän tuntumassa. Minun on vaikea ymmärtää kuinka siitä saadaan ne kymmenet miljoonat vuotuiset käyttäjät, mutta ehkä olen vain tyhmä. Tai sitten minulla ei ole tarpeeksi mielikuvitusta...


Kuriositeettina suosiosta voisi vielä mainita että Facebook-faneja Muxlimilla näyttää olevan 14 391 kappaletta. Se tuntuisi myös olevan kohtuudella linjassa päivittäisten käyttäjämäärien kanssa. (Vertailun vuoksi esimerkiksi Suomen poliisilla on Facebook-faneja yli sata tuhatta ja Kaivuri-Jukalla taisi olla taanoin vielä enemmän.)

Nettibisneksessä potenttiaalisia mainostajia (eli niitä rahoittajia joiden on tarkoitus koko lysti maksaa) kiinnostavat paitsi käyttäjämäärät, myös käyttäjien sivustolla viettämä aika sekä tietysti käyttäjäkunnan rakenne. Katsotaanpa mitä Alexa sanoo:

The time spent in a typical visit to Muxlim.com is roughly three minutes, with 50 seconds spent on each pageview, and visitors to the site view an average of 2.7 unique pages per day.

Eli keskimääräinen vierailija pysyy sivustolla alle kolme minuuttia ja selaa keskimäärin 2.7 sivua. 

The percentage of visits to muxlim.com that consist of a single pageview:
Bounce % Change



1 month 54.20000 -8% Change in Bounce % over the trailing 1 month period
3 month 58.90000 -7% Change in Bounce % over the trailing 3 month period


Tuonmukaan  bounce% (eli ne kävijät jotka häipyvät heti ensimmäiseltä sivulta) on Muxlimilla lähes 60%:n tuntumassa. 

Itseasiassa nettiporttaalin markkinoinnin kannnalta katsottuna nuo kummatkaan eivät ole kovin hyviä lukuja, päinvastoin.

Ja se ehkä tärkein asia mainostajan (lue rahoittajan) näkökulmasta on käyttäjäkunta ja sen rakenne:

Relative to the overall population of internet users, the site's users are disproportionately low-income, and they tend to be men aged under 25 and 55–65 who browse from home and have more children.

ja kuin sokerina pohjalle Alexa ilmoittaa myös näin:

Average Load Time for Muxlim.com
Very Slow (4.114 Seconds), 91% of sites are faster.
Note: Slow sites may be penalized by search engines.


Entä minkälainen taloudellinen Sampo ylläolevilla meriiteillä onkaan saatu taottua? Katsotaanpa:


Eli kolmen ensimmäisen toimintavuoden aikana Muxlim Oy on kehrännyt liikevaihtoa 35 tuhatta euroa ja tehnyt tappiota pyöreästi 1.4 miljoonaa euroa. Tämän vuoden luvut eivät tietenkään ole vielä käytettävissä, ehkäpä ihmeiden aika ei ole ohi ja tulos on kääntynyt nousuun. Lehtitietojen mukaan firma on tosin ollut avaamassa konttoria Englantiin, joka ei liene aivan pieni ponnistus, joten todennäköisemmin talouslukujen ankea trendi jatkunee entisellään. (Vertailukohteena olleen Uuden Suomen talousluvut löytyvät muuten vaikka  tuolta)

No, voidaan tietysti puolustautua, että Muxlim Oy onkin tyypillinen uuden ajan IT-yritys, jonka päämääränä ei olekaan tehdä koskaan voittoa. Se kasvaa ja kehittyy riskisijoittajien ja bisnesenkeleiden rahoituksella niinkauan kunnes jokin iso rahakas toimija kiinnostuu sen valtavasta käyttäjäkunnasta ja ostaa firman suurella summalla. Tähän loistavaan mahdollisuuteen Kauppalehti Optiokin jutussaan vahvasti viittasi. 

Jokainen lukija voikin sitten ylläolevasta datasta yrittää ennustella,onko kyseessä todella tuleva Youtube tai Facebook vai kenties vain Riot-E.

Älkää kuitenkaan käsittäkö minua väärin. Paljon huonommillakin liikeideoilla on bisneksiä saatu rahoitetuksi ja jopa menestymään. Ja El-Fatatry on lehtijutuissa vaikuttanut sympaattiselta ja fiksulta nuorelta mieheltä. Ja itse toiminta-ajatus eli maltillinen ja sivistynyt sekä suhteellisen maallinen vaihtoehto kaikenmaailman Jihad-sivustoille on mitä kannatettavin. 

Ei yrittäjää voi moittia  jos yhteiskunta on Tekes- ja muiden starttirahoituksien suhteen anteliaalla päällä. Tai jos suomalaisilta ja ruotsalaisilta riskisijoittajilta katoaa suhteellisuudentaju. Päin vastoin, kuten Pauli Vahtera taannoin  kirjoitti, silloin yrittäjän kannattaa laittaa iso haavi alle. Sama pätee mediaan. Jos ei toimittajilla ole halua, viitseliäisyyttä tai kykyä edes perusasioiden tarkastamiseen, niin ei kai se yrittäjän vika ole? En siis ollenkaan halua kritisoida El-Fatatrya.Vaan nimenomaan näitä meidän Suomalaisia kritiikittömiä ylistäjiä ja nuoleskelevia palkitsijoita

Tässä maassa kun on tahoja, joilla on suorastaan kouristuksenomainen tarve kertoa positiivisia tarinoita maahanmuuttajista ja varsinkin muslimi-sellaisista. Ja parhaista tarinoistahan tiedetään, ettei niiden tarvitse olla tosia. Kaikki ylläoleva data on täysin julkista ja ihan maallikkonakin netistä löydettävissä. Ketään vaan ei ole kiinnostanut sitä hakea, koska se olisi voinut pilata hyvän tarinan. Sankaritarinan tästä nykypäivän  Finlayssonista tai Fazerista. Uudesta Sammon takojasta, joka osaltaan vie Suomen taloutta uuteen uljaaseen tulevaisuuteen. Ja ennenkaikkea Tarinan joka todistaa monikulttuurisuusideologian olevan totta...

Niklas Herlin on omilla rahoillaan, suurinpiirtein  samassa ajassa perustanut nettimedian jolla on paljon enemmän käyttäjiä, parikymmentä kertaa enemmän liikevaihtoa ja joka on tehnyt melkein samanverran tappiota. Mutta kukaan ei kutsu häntä uudeksi Sammon takojaksi. Uusisuomi.fi kun on suunnattu vain 5 miljoonalle Suomalaiselle. Siinä ei ole niitä suuria mahdollisuuksia ja tulevaisuuden lupauksia. Ja varsinkaan siinä ei ole sitä monikulttuurisuutta. (Niklas nyt vain edustaa väärää kansallisuutta tai ei ainakaan edusta "oikeaa" uskontoa.. Hän ei siis ole lainkaan sankariainesta )

Onhan se paljon raflaavampaa kertoa, että noilla sivustolla on yli miljardi potenttiaalista käyttäjää. Jotka suorastaan janoavat tietoa uusimmasta hijab-muodista ja trendikkäimmistä halal-ravintoloista. Jotka haluavat pelata juuri sellaista Habbo-hotel kloonia josta löytyy moskeija ja jossa voi kalustaa huoneensa syyrialaisilla sohvilla ja vesipiipuilla. Ja Myspace-kloonia, missä ei ole vaaraa törmätä siveettömyyksiin. Keskustelualueita jossa voi kohteliaasti pohtia kysymyksiä vaikkapa siitä, "onko seurustelevan parin sopimatonta pitää toista kädestä" tai "onko mahdollista, että saatana saa minut tekemään jotain pahaa, jolloin en ole itse siitä vastuussa". Ja unohdetaan nyt kertakaikkiaan se tylsä sivuseikka, että nämä miljardi muslimia puhuvat kymmeniä eri kieliä, kuuluvat lukuisiin eri kulttuureihin ja moniin, toisiinsa jopa vihamielisesti suhtautuviin uskonsuuntauksiin. Kyllä he silti ovat kaikki tämän upean porttaalin potenttiaalisia käyttäjiä.

Kuvitellaanpa että pari nuorta Oululaista insinörttiä saisi vastaavankaltaisen idean. Otetaanpa mahdollisimman suuri joukko, jolla on jokin yhteinen nimittäjä ja perustetaan heille nettiporttaali. Aletaanko vaikka kaikkien kristittyjen kanssa? Äh - heille on jo kaikenkattavia sivustoja pilvin pimein. Entäpä kaikki maailman kaupunkilaiset? Tai hei - otetaanpa mieluummin kaikki maailman maalaiset.Niitä ei oo kukaan vielä hoksannut!  Yes -  siinä meillä on uusi, nopeasti kasvava netinkäyttäjäryhmä, jolle ei ole olemassa yhteistä sosiaalisen median lifestyle sivustoa. Ja niitä on monta miljardia. Vau, mikä innovaatio, mikä potenttiaali. Huomaatteko mahdollisuuden ansaita miljardeja... Vielä tarvitaan hyvä slogan. Mitenkäs olisi tämä: LANDET.COM - WE CONNECTING RURAL PEOPLE LIKE NOKIA ?

Mitä arvon lukijat arvelevat, löytyisikö tälläiselle liikeidealle muutaman miljoonan euron riskirahoitus? Kirjoittaisivatko lehdet kritiikittömiä ylistysjuttuja joiden kaikki "faktat'" olisivat peräisin firman omista lehdistötiedotteista? Sataisiko yhteiskunnan taholta palkintoja ja kruununa kutsu linnan juhliin? Eipä taitaisi. Sillä tuo ei ole sellainen tarina, mitä tämän päivän toimitajat tai maamme johtajat haluavat kansalle kertoa.

Loppujenlopuksi minä kuitenkin toivon että El-Fatatry ja Muxlim Oy onnistuu. Että rahoittajien kukkaro ja luottamus kestää ja että sivuston käyttämäärät räjähtävät kasvuun. Ja sitten se jokin rahakas taho Persianlahdelta todella ostaa firman huimalla summalla. Mitä sitten tapahtuu? Firman serverit sijaitsevat Englannissa. Ja käyttäjät ympäri maailmaa. Kuuden hengen "tehdas" on helppoa ja järkevää siirtää sinne missä markkinat ja asiakkaatkin ovat.  Tai sinne missä uusi omistaja on.

Ja mitä jää käteen Suomelle? Tietysti se tärkein eli hyvä mieli. Vain antamalla ilmaisen korkeakoulutuksen, avokätisen start-up rahoituksen, paljon myönteistä julkisuutta ja muutamia valtionpalkintoja olemme onnistuneet tekemään yhdestä arabista rikkaan. Niin paljon hyvää niin vähällä. Älkääkä naurako siellä. Ei siinä mitään kummallista ole. Annammehan me myös edelleen kehitysapua Kiinalle ja Venäjälle. Ehkäpä juuri niillä Kiinalaisten meille lainaamilla rahoilla. Sillä tärkeintähän kuitenkin on, että edes yritämme tehdä maailmasta hieman paremman paikan. Meillä on siihen velvollisuus! Ja ennenkaikkea meillä on siihen varaa...

 ps. Onneksi olkoon, jaksoit kahlata tämän (liian pitkän) postauksen loppuun. Ja minä kun epäilin, ettei kukaan jaksa. Pelkäsin vähän, että tänne sivustolle eksyvät haluavat vain nähdä hauskoja kuvia ja lukea kevyttä kettuilua. Niin, ja postausta saa kommentoidakkin...  T.  Keskiäkäinen Mies

10 kommenttia:

  1. Kiinnostavaa analyysia. Sen ehkä huomauttaisin, että Alexasta nappaamasi lainaus tarkoittaa täysin päinvastaista kuin mitä olet tulkinnut.

    "Relative to the overall population of internet users, the site's users are disproportionately low-income, and they tend to be men aged under 25 and 55–65 who browse from home and have more children."

    Toisin sanoen palvelulla on epäsuhtainen määrä matalapalkkaisia käyttäjiä. Sivuston käytäjät ovat yleensä miehiä, joilla lapsia, verrattuna verkonkäyttäjin yleensä. Se ei tarkoita, että heitä olisi paljon tai vähän vaan eri verran kuin keskimäärin.

    Alexan tilasto kertoo, että Muxlimin käyttäjistössä yliedustettuina ovat 18-24-vuotiaat, miehet, ne joilla on korkeakoulututkinto ja kotoaan nettiä käyttävät.

    Aliedustettuina ovat 45-55-vuotiaat, naiset ja kouluttamattomat.

    Olen samalla tavoin hämmästynyt, kuinka lähdekritiikki uupuu useista jutuista. Ehkä syynä on se, että palvelusta ovat kirjoittaneet yleistoimittajat, eivät taloustoimittajat, jotka ovat tottuneet startuppien hypeen...

    VastaaPoista
  2. Tervehdys Telmunen. Jep, olet oikeassa tuon luetun ymmärtämiseni suhteen. Kalikka kalahtaa ihan omaan koipeen, eli syyllistyin samanlaiseen hutilointiin mistä muita syytän. En yömyöhään blogausta kirjoitellessani paneutunut tuohon kappaleeseen kuin sivusilmällä. More children ei tosiaankaan tässä tapauksessa tarkoittanut paljoa lapsia vaan että niitä on keskimääräistä nettikäyttäjää useammalla ja koulutuskäyrät tosiaankin sitä että Muxlimin käyttäjät ovat keskimääräistä useammin koulutettuja. Nyt vähän hävettää. Kiitos oikaisusta.

    VastaaPoista
  3. Editoin tekstiä, poistamalla sieltä yhden huolimattomuuteen ja väärinymmärtämiseen pohjautuvan lauseen eli tämän:

    Eli jos haluat mainostaa matalatuloisille, vähän koulutetuille miehille, joilla on paljon lapsia, Muxlim.com on sinulle juuri oikea media. (koulutusta ei mainita tiivistelmässä, mutta se näkyy tarkemmissa tilastoissa)

    Keskiäkäinen mies pyytää mokaansa anteeksi.

    VastaaPoista
  4. Hi,

    Thanks for your interest in my work and Muxlim. I would be happy to have a constructive conversation about the topics that puzzle him/her.

    Feel free to contact me on info@muxlim.com if you would like to take up this offer.

    Regards,
    Mohamed El-Fatatry
    Muxlim Founder & CEO

    VastaaPoista
  5. pitkä ja ansiokas selvitys. miten oletkin ehtinyt ja jaksanut, mutta erittäin avaavaa kun olet tehnyt sen. Kiitos. T. yksi keskiäkäinen mies, suomalainen ja possunsyöjä.

    VastaaPoista
  6. LANDET.COM kannattaa delegoida Hesarille/Maaseuduntulevaisuudelle. Ne eivät tarvitse aloitus-rahoitusta. Landellakin näyttää olevan kaksi ryhmää. Ovat rikkaat ja rahakkaat, jotka profiloituvat hyvin Hesarin mediaan ja ovat köyhät tavikset, jotka harhailevat puolueesta toiseen.

    Köyhille taviksille kannattaa hakea aloitus-rahoitusta, sillä heillä ei olisi edes tieto-taitoa lähteä kisaan mukaan, mutta heissä on tietynlainen vaara, jos heidän elintasonsa vielä nykyisestä paljon lasketaan. Saattaa syntyä rettelöitä.

    Mutta mikä nimeksi? Jotakin positiivista, joka ei innosta luokkataisteluun eikä kansannousuun eikä kapinaan. Jotakin, mikä kuvaa uutta nousua... uutta hyvinvointia... luontoon liittyvää...

    VastaaPoista
  7. I'm extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it's rare to see a great blog like this one nowadays.


    Also visit my site - ロレックスコピー

    VastaaPoista
  8. Hey there! This is my first visit to your blog! We are
    a group of volunteers and starting a new initiative in
    a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information
    to work on. You have done a outstanding job!

    Also visit my web page; ブランドコピー販売

    VastaaPoista
  9. I'm curious to find out what blog system you happen to be working with? I'm having some small security problems with my latest website and I'd like to find something more safeguarded. Do you have any suggestions?

    my homepage - louboutin pumps

    VastaaPoista
  10. I appreciate, lead to I discovered just what I was
    taking a look for. You have ended my four
    day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

    Also visit my page :: cheap mac makeup

    VastaaPoista