Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

keskiviikko 15. elokuuta 2012

Mannerheim - päivitetty versio 3.11Ilta-Huudon liikkeelle laskema huhu on herättänyt kovasti "pöhinää" täällä netissä. YLEN-annon "suurtuotannossa" marsalkka Mannerheimiä esittää kuulemma ihan oikea musta mies.

Niinpä niin, monikulttuurisuutta ja kansainvälisyyttä saarnaava ja umpi-impivaaralaisia syleksivä yleisradioyhtiömme haluaa nähtävästi vähän hätkäyttää ja ärsyttää. Ja opettaa siinä sivussa punaniskaiselle ja nationalistiselle junttirahvaalle, että heidän idolinsa olikin todellisuudessa oikea kansainvälinen kosmopoliitti, eikä mikään tunkkainen nationalisti.

Keskiäksy arvelee, että tulossa on vähintäänkin sellainen Holmbergin Rauta-ajan ja Turkan Seitsemän veljeksen tasoinen "syvällinen taidenautinto". Oikein riemumielin  maksaa Keskiäkäinen perhekin jatkossa täysmääräistä YLE-veroaan, kun tietää, ettei niitä(kään) rahoja haaskatakkaan mihinkä tahansa turhuuteen.

-------------------------------------

Suomen Kuvalehden senttari Kalle Kinnunen paheksuu  blogauksessaan aiheesta syntynyttä keskustelua.

Sitä, että tummaihoinen näyttelisi Mannerheimia pidetään suurena loukkauksena ja häväistyksenä. Veteraanien muistonkin sanotaan tulleen loatuksi. Mitä ihmettä? Siksikö, että elokuvassa erään näyttelijän ihonväri on tumma? Tuollainen reaktiohan on silkkaa rasismia. Aivan kaikki tietävät, ettei Mannerheim ollut oikeasti musta. Taiteeseen kuuluu mahdollisuus tulkintaan. Siksi se on taidetta, ei esimerkiksi totuutta tavoittelevaa tiedettä. Ainakin minusta jossain Havaijilla tai Nairobissa kuvattu Marski-tarina voisi kertoa turvonneen ja kivettyneen myytin takaa jopa jotain enemmän todellista.

Suomen Marsalkan tuottaja Erkko Lyytinen taisi tehdäkkin roolituksessa varsin taitavan vedon. Kun pääosan esittäjällä on sopiva suojaväritys, koko filmi nauttii sen ansiosta lähes diplomaattista koskemattomuutta. Kaikenlainen negatiivinen arvostelu ja kritiikki rainan sisältöä ja tasoa kohtaan voidaan vaientaa nostamalla ilmaan rasisti-kortti.
-------------------------------------------------------
Kun tälle linjalle on kerran lähdetty, niin teenpä minäkin oman ehdotukseni seuraavaksi YLE-suurtuotanto elokuvaksi. Ja sen pääosan esittäjäksi. Ihonvärillähän ei ole väliä


Myös minusta jossain Tampereella ja Ylöjärvellä kuvattu Nelson Mandela-tarina voisi kertoa turvonneen ja kivettyneen myytin takaa jopa jotain enemmän todellista.
-------------------------------------------------------

Ja jos ne YLE:n "taiteilijat" ihan oikeasti haluasivat ärsyttää heidät rahoittavan rahvaan sijasta maan nomenklatuuraa ja establishmenttiä, niin he tekisivät tietenkin tälläisen filmin ja roolituksen:


26 kommenttia:

 1. Tervehdys Keskiäksylle. Sanoisin, että kuittailusi osui kohdalleen ja nuo julisteet olivat mainioita.

  Tiedätkö, minä ajattelin itsekin väsätä muutaman rivin tästä blogiini, mutta vääräleukageneraattori meni oikosulkuun. Kun yleensä jos minä laitan vaikka Antero Lärväsen asialle, niin minulla pitää olla joku käsitys siitä, mitä kirjoituksen kohde ajaa takaa.

  Mutta tätä minä en oikein käsitä. Että mikä idea tässä oikein on? Mitä muureja tällä Ylen mielestä rikotaan? Mikä tabu tällä Ylen mielestä tuhotaan? Mitä taiteellista suuruutta tällä saavutetaan? Mitä hyötyä tästä Yle pyrkii saamaan?

  Sen aikaisemman Mannerheim-animaationkin minä ymmärsin, koska siinähän eräs eukko pyrki raskaan sarjan kulttuuriperseeksi. Ja saihan se sen 15 minuuttiaan, tosin muistaako kukaan enää edes eukon nimeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän tämä tapaus oo vanhan jatkumoa. Ärsytä porvaria, ei kun siis suvaitsemattomia impivaalaisia.

   Tekijöiden ulostulosta päätellen sitä kohua ja sen myötä sitä asemaa merkittävänä kulttuuriperseenä, haetaan keinolla millä hyvänsä. Nyt jo kitistiin hommafoorumilaisten tappouhkauksilla.

   Piti oikein eilen käydä itsekkin siellä Hommaforumilla katsomassa, että mitä siellä aiheesta puhutaan. Kuten arvata saattaa, mitään uhkauksia sieltä ei löytynyt. No, tänään herra Lyytikäinen sitten julistaa, et ne varmaan on ehditty sieltä siivota pois... Näyttää että jatkossa voimme hyvällä omallatunnolla käyttää termiä lyytikäinen (pienellä kirjoitettuna) härskin valehtelijan yleinimityksenä/synonyyminä :-)

   -lyytiköinnillä on lyhyet jäljet
   -älä puhu erkkolyytikkää

   -

   Poista
 2. että mä repesin..Mestari myötätunnon lähettiläänä;))
  T. Vane

  VastaaPoista
 3. No näin sitä samanmielisillä näemmä taas ajatukset kulkee samaan suuntaan... Nimittäin tulinkin itse jo eilenä tuumineeksi, että jos kerta n**k*r* kelpaa Marskiksi, niin mikäs tuossa sitten, jos muutettavat muuttaen myös Martin Luther Kingiksi tai Nelson Mandelaksi kelpuutetaan yhtäläisesti valkoinen mies (tai näin trans-aikakaudella, mikseipä nainenkin? ;) Koska eihän sillä värillä/sukupuolella/u name it, nyt ole väliä, edes historiallisen autenttisuuden kannalta? Vaan senhän voi jo etukäteen arvata, millainen mökä tuollaisesta "rienauksesta" näitä pyhimyksiä kohtaan suvisten keskuudessa nousisi. Siinä voisi jopa taannoiset Muhis-metakatkin jäädä kakkoseksi! Joten yhteenvetona tyydyttäköön toteamaan, että toleranssivaatimus toimii tässäkin ja tälläkin kertaa vaan tasan tarkkaan yhteen suuntaan. Koska uhripääoma(TM). Tai mikä lie... Voihan se olla toki sitäkin, että Reporadio on nyt ottanut ihan mätäkuun kunniaksi vähän turhankin vakavissaan tuohon toimenkuvaansa kirjatun "monikulttuurisuuden edistämisen"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. suvaitsevaisuus vaan nyt sattuu olemaan yksisuuntainen katu

   Poista
 4. Mua kans jäi ihmetyttämään että mitähän tässä on niinku ollut ajatuksena. Vai onko ollut ajatusta ollenkaan, onko vaan menty lämpimän suvaitsevaisen fiiliksen pohjalta. Mää ihmettele kauhiast.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatuksena on ollut nostaa joutavanpäiväinen kohu ja ärsyttää.

   Mannerheimiä herjaamalla on moni vasuriälykkö ennenkin noustanut statustaan omanuskoisten keskuudessa.

   Poista
 5. Huomasin tämän jo aamulla. Bongasin Oikotiedosta. Minulle on riittänyt näistä julisteista hupia melkein koko päiväksi. Kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa jos olen voinut omalla vaatimattomalla panostuksellani voinut kohottaa Tuurinperä-konsernin työpaikka-viihtyvyyttä. Ymmärtääkseni se on ollut vähän alvireistä johtaja Koivulaakon rekrytöinnistä asti?

   Poista
 6. Valmistuessani näyttelemään Mannerheimin rollia hankin taustoittamiseksi myös luettelon Mannerheimin uskonnollisesta kirjallisuudesta. Pääosin tavanomaista
  ja usein lahjaksi saatua erikielistä hartauskirjallisuutta
  mutta erikoisuuksiakin: Die Kirchenpolitik der Bolchewismus, Koraani: Opastus ja johdatus hyvän valitsemiseen, Suomen hautausmaiden historia, Heidnische Religion und Späterer Aberglaube der Finnischen Lappen jne.
  Mutta eniten minua hämmästytti Eduar Schuren
  Les Grands Initiés. Esquisse de l'histoire secrète des religions kuuluminen joukkoon.
  Mannerheim käytti Jumalasta hienoa sanaa Kaitselmus
  ja hänen Lutzenin taistelun muistojuhlassa 1932 pitämänsä puheen (kirj. Koskennimi) loppuosa on ylevä:
  "Vuosisadat kiitävät ja katoavat. Aika tasoittaa ja se sovittaa. Hengen ja työn jättiläiset, jotka kerran ovat ohjanneet kansojen kohtaloita ja epäitsekkäästi itse uhrautuneet korkeiden päämäärien eteen, loistavat milloinkaan sammumattomien soihtujen tavoin yli pimeyden ihmiskunnan pitkällä vaelluksella kohden henkistä kasvua ja täydellistymistä."

  Hänen yksityisesti lausumansa käsitykset sodista ja armeijoista ovat varsin vähän tunnettuja: "Yleinen asevelvollisuus on ihmiskunnan suuri onnettomuus."

  "Venäjää ei voi pyyhkiä pois niin että sen kohtaan kartalle jäisi suuri valkoinen läiskä."

  "Minä häpeän ammattiani.Häpeän tunnusta että ainoa tulos tästä 15 kk kestäneestä sotaretkestä on, että olemme saattaneet kaksi kansakuntaa tuhoon ja hävitykseen, joiden korjaaminen kestää usean sukupolven työn"

  Mitä enemmän Mannerheimia olen tutkinut, sitä enemmän kunnioitukseni häntä kohtaan on entisestäänkin kasvanut. Suuri yksinäinen.

  VastaaPoista
 7. Kuolleiden suurmiesten kintuille kusemalla on moni pikkunilkki sen oman hetkellisen kuuluisuutensa koittanut tienata.

  Kekkosenkin haudallakin oli aikoinaan takakintun nostajia oikein jonoksi asti.

  VastaaPoista
 8. Onneksi olkoon 100k klikkauksesta. 100k tuli täyteen ennen vuoden loppua, kuten ounastelinkin. Eli ei mene kirjoituksesi kuuroille korville :)

  Kun kerran YLE rummuttaa monikansallista agendaa tekemällä Mannerheimistä lievästä sanottuna mielenkiintoisen version, niin tässä olisi muutama ehdotus suomalaisisat kansallisklassikoista, jotka YLE voisi pistää uuteen monikulttuuriseen muotoon:


  - Seitsemän veljestä (Aleksis Kivi): http://media.riemurasia.net/albumit/m29073/sportsbloopers-39.jpg


  - Tuntematon sotilas (Väinö Linna) : http://media.riemurasia.net/albumit/m50851/Pic1216.jpg


  - Jatko-osa Afrikan Mannerheim elokuvaan. Mannerheimin pojan kosto: http://media.riemurasia.net/albumit/m53820/599670245.jpg


  - Timo Koivusalon Sibelius : https://si0.twimg.com/profile_images/2338691365/image.jpg


  - Lauri Törhösen Hylätyt talot, autiot pihat : http://www.capitaleritrea.com/wp-content/uploads/Villa-Somalia.jpg


  - Olli Saarelan Rukajärven tie : http://blog.foreignpolicy.com/files/images/090203_somalia.jpg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh. Oli mullakin noita posteri ideoita enemmänkin, mutta en jaksanut väkertää niitä. Tämä juttu kun kuuluu sarjaan mätäkuun myrskyjä kusilasissa. Ruoholahden leijona ja YLE:n marsalkka.

   Ja mulle on itseasiassa sinänsä yks hailee, mitä vasemmistöälyköt puuhastelee ns "taiteen" nimissä. Kunhan tekisivät sen omilla rahoillaan. Mutta YLE-pakkoveron maksajana rahan tunkeminen tälläiseen kökkö-performanssiin lievästi ketuttaa.

   PS. Marskin asemaa kansakunnan kaapinpäällysikonina tämä arvoton näytelmä ei muuta kuin vahvistaa.

   Poista
 9. On ollut hauska seurata kuinka nämä ovat lähteneet leviämään naamakirjassa. Tulleet vastaan jo useammassa yhteydessä. Äksy, oot kohta kuuluisa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin tänä aamuna aika yllättynyt. Melkein tuhat kävijää eilen.
   Kiitoksia vaan markkinoinnista kaikille. Oon itse hyvin huono siinä. Kuuluisuutta en sinänsä kaipaa, mutta onhan se ihan kiva kun on lukijoita.

   Poista
  2. No nyt mä uskon sua, että nuo kuvat on tosiaan levinny. Olin eilen iltana vieraalla paikkakunnalla ja menin käväisemään terassilla. Siellä oli kovin täyttä ja päädyin istumaan paikallisten Harrikka -miesten pöytään. Siinä juteltiin niitä näitä. Jossain vaiheessa yksi tyypeistä näytti kaverilleen Iphoneaan, kato minkälaisia kuvia netissä kiertää tähän Marski-filmiin liittyen. Elokuva Nelson Mandelasta, pääosissa Matti Nykänen... :-D

   Poista
 10. Täytyy sanoa, että tässä on YLE ja yhteistyökumppanit osanneet valjastaa sosiaalisen median elokuvan mainostamiseen aivan nappiin (olettaen että homma on tietoisesti suunniteltu). Erityisesti ne, jotka elokuvaa paheksuvat, auttavat sen maineen leviämisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sissimarkkinointia parhaimmillaan. Näköjään tässä olikin isona juttuna tämä suuri mediaperformanssi. Mutta saipahan tekijätiimi reissata julkisilla rahoilla Keniassa ja puuhastella siinä samalla tosi-tv:tä.

   Kun YLE nyt sai raha-automaatikseen ihan oman YLE-veron, niin näköjään yleläiset haluavat heti näyttää, että LÄLLÄLLÄÄ mepä tehdään ihan mitä me halutaan. Junttirahvas ei mahda meille enää mitää, sen kun kiltisti maksaa vaan.

   Laittaisivat nyt vielä ensi-illan Itsenäisyyspäiväksi parhaaseen katseluaikaan. Se alleviivaisi koko perseilyn.

   Poista
  2. nii mut vaik maine nousiski leffalle pahuksunnalla ni ei se sitä tarkota et se enempää katsojii sais

   Poista
  3. Älä koskaan aliarvioi uteliaisuuden ja tirkistelynhalun voimaa.

   Poista
 11. kirjoitin facebookkiini ettei musta voi näytellä valkoista ja valkoinen ei mustaa niin sain valitusta siitä että olen rasisti.miten se liittyy rasismiin.ei niin vaa voi tehdä.sitten minulle kirjoitettiin ettei pitkä voi sit mun mielestä näytellä lyhyttä vai? vastasin että ei,koska olisi huvittavaa nähdä yli 2 metrinen kehonrakentaja näyttelemässä napoleonia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onko joku eri mieltä mun kans :D nyt o sellanen olo et tekee mieli väitellä :D

   Poista
 12. Tuo Nykänen Mandelana on loistava! Voisi olla oikeastikin hyvä elokuva, katsoisin jos tulisi telkkarista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti joku toteuttaa sen. Matti vois vaan olla vähän peräänkatsottava näyttelijä. Pullot pitäisi piilottaa hyvin kuvauspaikoilta...

   Poista
 13. Nyt on PAKKO pistää tuo dalai lama kiertoon. Sen verran tuli revähdettyä huutonaurua jonkun aikaa. Kiitos hyvästä postauksesta. :D

  VastaaPoista
 14. Kiitos vaan kierrätyksestä sinnepäin. Näitä saa ihan mieluusti laittaa eteenpäin.

  VastaaPoista