Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

tiistai 15. toukokuuta 2012

€urocalypsi peruutettu, EKP innovoi ikiliikkujan

Fysiikan lait kumottu? Ainakin taloudessa ja markkinoilla! Se liikkuu sittenkin...

Nähtävästi pääosa Saksalaisten suurpankkien myöntämistä luotoista Kreikkaan on saatu siirrettyä euro-maiden veronmaksajien piikkiin. Siitä päätellen, että enää ei ole lainkaan impivaaralaista pölhöpopulismia puhua Kreikan erosta/erottamisesta euroalueesta.

Jokainen omilla aivoillaan ajatteleva toki tiesi tilanteen ja arvasi lopputuleman jo pari vuotta sitten. Kusetus, jota on hienotunteisesti kutsuttu Kreikan tukemiseksi, oli vain silmänkääntötemppu, jolla saattiin siirrettyä muutaman euroopan mahtimaan pankkien epävarmat saatavat Kreikasta (ja muista ongelmamaista) euroalueen veronmaksajien yhteiseen piikkiin.

Suomi on koko kriisin ajan peesannut nimenomaan Saksaa ja sen mielipiteitä. Ja julistanut olevansa samassa veneeessä Saksan kanssa. Mutta kuinkahan asia todellisuudessa on? Saksa on toki ollut tukipakettien suurin maksaja ja takuumies. Mutta Saksan vienti on kriisin aikana ollut kasvussa, työvoiman kysyntä ylitti viime talven aikana jo vuoden 2007 huipun ja pääomien virta maahan "turvaan" on ollut ennennäkemätöttömän suurta. Saksalainen ARD TV-kanavan dokumentti laskeskelin että Saksan kansantalous on kulujenkin jälkeen netonnut eurokriisillä vähintääkin noin 100 miljardia euroa.

Saksan teollisuus on siis kyennyt hyödyntämään halventuneen euron, sen omien pankkien riskisaatavia on siirretty massiivisessa mitassa euroalueen veronmaksajien takaamiksi ja maa on profiloitunut Euroopan pääomien turvasatamaksi. Suomessa sen sijaan kaikki käyrät sojottavat alaspäin. Kauppa- ja vaihtotase ovat olleet jo pitkään miinuksella. Työttömyys on  kasvussa, samoin valtion velkaantuminen. Kun Saksalaiset myyvät maailmalle tuotantoaan ja sanelevat EU:ssa kaapin paikkaa,  Suomi on lähinnä myynyt maailmalle firmojaan ja työpaikkojaan. Sekä EU:ssa itsemääräämisoikeuttaan.

Keskiäksy tuumiikin, että jos me olemme samassa veneessä Saksan kanssa, niin Suomi näköjään on siellä soutamassa ja äyskäröimässä, Saksa taas lähinnä keskittyy pitämään perää. Sekä haalimaan itselleen sen  kalasaaliin.3 kommenttia:

 1. Tulee ihan tämä vanha hyvä kappale mieleen :

  http://www.youtube.com/watch?v=qd7jCZs_vBg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas. Tuota versiota en ollut kuullutkaan. Mutta rehellisyyden nimissä on myönnettävä että tuohon vene-metaforaan on vaikutteita saatu juuri tuosta biisistä. Siitä alkuperäisestä, Mikko Perkoilan esittämästä.

   Poista
 2. Ei liity aiheeseen mutta huomasitko sähköpostin ja siinä lähetetyn linkin?

  VastaaPoista