Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

torstai 24. toukokuuta 2012

Väärä hälytys?


Hevosmiesten tietotoimistot kertovat lähes varmana uutisena, että ensi viikonloppuna Kreikka eroaa eurosta. Hmm - puheet ovat kyllä koventuneet "vastuullisten" EU-päättäjien suussa, Brysselin EU-huippukokouksen yhteydessä mm. ilmoitettiin, että nyt jokaisen euromaan täytyy tehdä suunnitelmat, GREXIT:n varalta.

Heh - jokaisessa järkevässä valtiossa on tälläisiä suunnitelmia laadittu kaikessa hiljaisuudessa pöytälaatikkoon jo kriisin alusta alkaen. Paitsi tietysti Suomessa, jonka hallitus taitaa oikeasti olla niin "vastuutakantava" ja ennenkaikkea niin sinisilmäisen luottavainen, että uskoo ja tekee kaiken mitä sille EU-ylemmiltä tahoilta sanotaan ja määrätään.

Keskiäksy ei toki epäile etteikö Kreikka eurosta lähde. Sillä ei oikeasti ole mitään muuta pidemmän päälle järkevää vaihtoehtoa. Ulos maasta ja ainakin pois sen pankeista paenneet kreikkalaisten rahat eivät sinne palaa, ennenkuin jokin radikaali ratkaisu tehdään. Nykyinen soutaminen ja huopaaminen yhdestä vihoviimeisestä deadlinesta seuraavaan ei riitä. Epäluottamus on nyt niin täydellistä. Lehtitietojen mukaan esimerkiksi Kreikkalaisten aikaisemminkin heikoissa kantimissa ollut veronmaksumoraali on viime kuukausina suorastaan romahtanut entisestään. Ja jos kansalle ei ole tarjolla muuta kuin 20 vuotta tiukkaa säästämistä ja kurjistumista IMF:n ja EU:n nöyryyttävässä talutusnuorassa, kaikki kynnelle kykenevät äänestävät jaloillaan ja muuttavat maasta. Tämä tarkoittaa siis nuoria ja koulutettuja ihmisiä. Uusi startti on  pakko tehdä pikaisesti.

Mutta ihmettelisin kovasti jos se lähdön ajankohta olisi juuri nyt. Kun yksikään iso laina ei ole juuri tällä kellonlyömällä kaatumassa päälle ja ennenkaikkea kun maassa ei uusintavaaleja odotellessa ole kuin savijaloilla seisova virkamieshallitus juoksevia asioita hoitamassa.

Pikemminkin kyse taitaa olla panoksien korottamisesta. Tämä ajatus tulee mieleen siitä, että EU-alueen huippupoliitikot alkoivat kaikki aivan ykskaks yhteen ääneen puhua Kreikan lähtömahdollisuudesta. Kuin kuoronjohtajan ohjauksella. Näin kai oikeasti jossain on sovittu tai joku nuotit määräsi. Sillä tarkoitus taitaa ollakkin vain säikäyttää kreikkalaiset äänestäjät (ja poliitikot). Saada ne vakuuttumaan, että jos ette äänestä juuri niinkuin me haluamme, ja jos ette tee niinkuin me määräämme, niin mepä ei leikitäkkään teidän kanssa enää.

Eli nyt saamme oikein havaintoesityksen siitä, miten paikallista demokratiaa kyykytetään korkeampien eurooppalaisten arvojen, kuten federalismi, nimissä. EU-päättäjät haluavat nimittäin tällä kollektiivisella rivien välistä uhkailullaan varmistaa, että Kreikkalaiset äänestävät valtaan ne samat vanhat roistot kuin ennenkin. Koska ne kuitenkin ovat EU-nomenklatuuran taskussa olevia, "omia" roistoja. Ja tekevät mitä käsketään. Tarkoitus pyhittää keinot taas kerran.

-------------------------------- 

Euroalueen johtavat poliitikot olivat taas kerran koolla kriisinhallinnan merkeissä. Tällä kertaa Brysselissä. Kuka on pysynyt laskuissa siitä, kuinka mones "ratkaiseva" kokous tämä oli? Mitään ratkaisuja tai mitään uutta ei kokoksesta jäänyt ainakaan lehtitietojen mukaan käteen. Toistettiin vanhoja latteuksia ja oltiin erimielisiä siitä kuinka se velka- ja tulonsiirtounioni pystyyn pannaan, eli kuka maksaa laskut.

Henri Myllyniemen yleensäkin erinomaista Susijumala-blogia lainaten "erityisesti Espanja haluaisi EKP:n ostavan heidän velkaansa - he voisivat puolestaan silloin keskittyä tehtailemaan uutta myytävää EKP:lle..." Ja Irlannnin pääministeri oli kuulemma ehdottanut että EVVR ja EVM-rahastoja pitäisi käyttää suoraan euroalueen pankkien pääomittamiseen. (Tuosta voi heti vetää Keskiäkäisen päätelmän, että pikapuoliin Irlannin pankkisektorilta pullahtanee esiin uusia miljardiluokan tukitarpeita)

Koska käteen ei jäänyt oikeastaan mitään, päättäjien kasvot pelastettiin julistamalla että tälläkertaa kysessä olikin vain valmisteleva kokous seuraavaa, kesäkuussa pidettävää huippukokousta varten. Ja siellä sitten varmaankin löytyy se viisasten kivi. Keskiäksy tosin uskoo vasta kun näkee.

No, jokatapauksessa se huippukokousten tärkein anti tuli tälläkin kertaa suoritettua. Tarkoitan tietysti poliitikkojen yhteiskuvan ottoa. Kuvaajana Brysselissä toimi Pieter Bruegel vanhempi. Koska tämänkertainen yhteiskuva oli niin symbolisesti osuva ja muutenkin näköinen, päätin minäkin julkaista sen tähän lopuksi. Katainenhan löytyy tuolta keskeltä...1 kommentti:

  1. EU-nomenklaturalla on tässä euroasiassa niin suuret panokset, että euro pidetään kasassa hinnalla millä hyvänsä.

    Euron tarkoitus oli tiivistää poliittista integraatiota. Siinä oli alusta lähtien vikoja ja viat tiedettiin. Ne päätettiin korjata ensimmäisen sopivan kriisin tullen.

    EU-nomenklaturan kannalta nykyinen kriisi on kuitenkin tähän tarkoitukseen liian hankala, koska on oikeasti olemassa vaara, että euro luhistuu ja sen mukana koko EU-projekti.

    Nyt puhutaan Kreikan erosta, koska EU-nomenklatura uskoo, että kriisi ei enää tartu Italiaan ja Espanjaan. Tässä he luultavasti laskevat väärin, koska Kreikan jälkeen spekulaatiot seuraavasta raadosta alkavat välittömästi.

    VastaaPoista