Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Hyvää Kansallista Aforismipäivää


Keskiäksy tykkää kaikenlaisista mietelauseista, sanalaskuista sun muista sanasutkauksista ja -paukahroksista. Wikipedia taas kertoo päivän teemasta, että aforismi on "ajatuksellisesti painokas sekä tiiviisti ja tyylikkäästi muotoiltu virke tai niiden kokonaisuus" Sanalaskut lienevät sitten niiden vähän kevyempi ja kansanomaisempi versio.

Wikisitaateista löytyy suuri määrä suomalaisia sanalaskuja, mutta ajattelin nyt esitellä vähän toisenlaista, harvemmin julkisuudessa esillä ollutta kansanviisautta. Suomessahan on todella kunniakas historia erilaisen kansanperinteen keräämisessä ja tallentamisessa. Kerääjien muistiinpanoihin ja myöhemmin nauhoille tallentui myös kansan käsityksiä sukupuolielämästä ja seksistä. Mutta niitä juttuja ei kirjoitettu Kalevalaan eikä kansanperinteen normaaleihin tutkielmiin tai väitöksiin, vaan ne kätkettiin häveliäästi Suomen Kirjallisuuden Seuran arkiston "myrkkykaappiin".80-luvulla Marja Paasio tutki tätä aineistoa ja julkaisi niistä kirjan nimeltä "Pilvihin on piian nännit" (Otava IBSN 951-1-07927-1) Kirjasta ei ole tietääkseni ole otettu uusia painoksia, mutta se saattaa kirjastoista löytyä. Ja ainakin se löytyy Keskiäksyn hyllystä.

Ajattelinkin näin Kansallisen Aforismipäivän kunniaksi esitellä lukijoille hieman aitoa umpi-Impivaaralaista kansanviisautta. Tuossa kirjassa on toki enimmäkseen hieman pidempiä juttuja ja haastattelun pätkiä, mutta myös koko joukko lyhyitä sivalluksia. Ja vielä nykyään pakollinen varoituksen sana, vanha kansa oli varsin suorasukaista ja suorasanaista. Jos tuntuu että sinulla on taipumuksia loukkaantumiseen tai pöyristymiseen, suosittelen että jätät tämän jutun tähän ja siirryt vaikka Turun Sanomien "turvallisille" nettisivuille.

Koska tunnetusti tykkään myös käpistellä kaikenlaisten kuvien kanssa, niin ajattelin esitellä sananparret kuvitettuina. Olkaapa hyvä, ainakin minulla itselläni oli hauskaa näitä väkerrellässäni...3 kommenttia:

 1. Ei mitään uutta Auringon alla.

  Kiitos, olipa hauska lopetus illalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Jokainen sukupolvi kuvittelee keksineensä seksin, tai ainkin jonkin uniikin uuden suhteen siihen. Niin kai itsekkin nuorena miehenä luulin. Mutta kuten sanoit, ei mitään uutta, "vaikka kaikki muuttuu, niin mikään ei muutu. Sillä ihminen ei muutu..."

   Poista
 2. No niin, pitäisi aina tarkistaa, ettei heittele perättömiä väitteitä. Eli tuosta "Pilvihin on piian nännit kirjasta" on otettu ainakin toinen painos vuonna 2004.

  Blogistanista löytyy jopa kirjasta arvosteluja, esimerkiksi täältä ja yksi isompi esittely,"Metsäkansan Kama Sutra", löytyy Elleistä.

  VastaaPoista