Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

perjantai 23. joulukuuta 2011

Santa Mario eli kuinka joulu tuli myös köyhille pankkiireille


Joulun henki on alkanut liihottaa euroopan pankkimaailmassa. Super Mario avasi EKP:n piikin ja sadat eurooppalaiset pankit nostivat pikapikaa lähes 500 MILJARDIN euron lainat.  Laina-aika on 3-vuotta ja  korko 1%. EKP siis lainasi rahaa jota sillä oikeasti ei ole ja vakuudeksi kuulemma kelpasi suurin piirtein mikä tahansa roskapaperi. Esimerkiksi Kreikan valtion velkakirjat, täydestä arvostaan. Koiranleukaiset nettikommentoijat heittivät epäilyjä, että nyt EKP:lle kelpaavat vakuuksiksi jopa pankkiirien käytetyt alushousut.

Virallisen selityksen mukaan toimenpiteellä torjutaan luottolamaa ja varmistetaan eurooppalaisten yritysten rahoituksen saatavuutta. Oikeasti päällimmäisenä taka-ajatuksena lienee se, että pankit lainaisivat nämä rahat edelleen euroalueen kriisimaille. EKP:hän ei sääntöjensä puitteissa saisi suoraan rahoittaa jäsenvaltioita.

Hmm - kaikkien näkyvissä olevaa umpikujaa saadaan tällä konstilla siirrettyä vähän eteenpäin. (Tuolla summallahan vaikkapa Italia selviäisi jonnekkin ensi syksyyn.) Mutta kyseessä on vain hetken helpotus. Euroalueen valtioiden pelkkä jälleenrahoitustarve (vanhat lainat, jotka lankeavat maksuun ja siis nykytilanteessa käytännössä maksetaan uudella velalla) on ensi vuonna noin 1600 miljardia euroa ja uudet budjettivajeet tuohon päälle. Lisäksi euroalueen pankkien lasketaan tarvitsevan ensi vuonna noin 700 miljardia uutta pääomaa, säilyttääkseen edes muodollisen vakavaraisuutensa.

Pankkiireille tälläinen järjestely ei liene vastenmielinen. Kun prosentin korolla saadut 500 miljardia lainaa PIIGS-alueelle vaikkapa noin 6%:n korolla, niin pankeille kertyy vaivanpalkaksi varovaisestikkin laskien reilun 20 miljardin potti. Siis vuodessa. Tulevan vuoden bonukset näyttävät taas kerran turvatuilta.

Pankkiiribonuksethan eivät ole tämän talouskriisin aikana olleet vielä kertaakaan oikeasti uhattuna. Paljon niiden leikkaamisesta on toki puhuttu, mutta mikään ei ole käytännössä muuttunut. Vuonna 2010 eli pari vuotta kriisin alun jälkeen nämä bonukset kohosivat kaikkien aikojen ennätykseen. Ja esimerkiksi Brittiläinen RBS pankki maksoi vuodelta 2010 bonuksia johtajilleen ja työntekijöilleen lähes miljardi puntaa. Vaikka kyseinen pankki oli vähän aikaisemmin välttänyt konkurssin Englannin valtion noin 20 miljardin punnan pelastussijoituksella ja näytti tilinpäätöksessään 1,3 miljardin punnan tappiota.

Kaikenkaikkiaan siis pankkiirien joulu 2011 näyttää hyvin valoisalta. Tuolla 500 miljardilla saatiin käteistilannekkin kuntoon, joten siitä päältä voidaan tämän vuoden bonukset maksaa ilman likviditeettiongelmia. Super Marion ja  EKP:n piikiin voinee jatkossakin luottaa ja velka menee Euroopassa  hyvin kaupaksi. Eikä mistään ikävästä sijoittajavastuusta tai Tobinin verosta puhuta enää yhtään mitään.

Ja loppujen lopuksi, jos pankki kaatuu alta, niin veronmaksajat rientävät kyllä apuun. Huonoimmassakin tapauksessa omaksi kohtaloksi koituu kultainen kädenpuristus ja ruhtinaallinen eläke.

2 kommenttia:

  1. Hips, "santa" on espanjan ja italian feminiininen muoto sanasta "santo", pyhä. Taustalla on latinan "sanctus".

    Oikea muoto olisi "San Mario". Älä kysy, että miksi amerikanenglannissa on Santa Claus. varmaan hollannin Sinterklaasilla on näppinsä pelissä.

    VastaaPoista
  2. Grazie, signora FerroPadrona. En minä yrittänytkään italiaa tuohon otsikkoon sotkea, kun en sitä (joitain turisti-perusfraaseja lukuun ottamatta)osaa. Fingliskaa vaan, eli vääntelin tuota Santa Clausia. Englannissahan se San etuliite tuo ainakin minulla mieleen vain pyhimykset. En usko että lohikäärme-Mario on erityisen pyhä mies. Mutta pukkina se näköjään pystyy sujuvasti toimimaan...

    VastaaPoista