Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

torstai 22. joulukuuta 2011

Luovia ratkaisuja


Tuntuu että Suomalaisessa poliittisessa kielenkäytössä on aina päälimmäisenä yksi ainoa muotitermi. Jota sitten hokevat kaikki kynnelle kykenevät. Kaikkihan tuntevat esimerkiksi jo läpikuluneet hokemat "uhka arjen turvallisuudelle" tai "vihapuhe". Tällä hetkellä kuuminta hottia politiikkojemme huulilla tuntuu olevan "luovat ratkaisut".

Otetaanpa esimerkki. Saksa ja Ranska sopivat tässä hiljattain keskenään, että uudessa Eurooppalaisessa pankkitukivälineessä eli EVM:ssä käytetään sitten enemmistöpäätöksiä. Ja ilmoittivat tämän muille euroalueen maille tyyliin "ota tai itket ja otat". Suomen perustuslakivaliokunta ja suomalaiset oikeusoppineet tutkailivat asiaa ja totesivat että Suomen osallistuminen tuollaiseen himmeliin noilla ehdoilla on kyllä Suomen perustuslain vastaista.

Tämä ei hallituspuolueidemme terävintä kärkeä pahemmin hätkäyttänyt, vaan he ovat alkaneet papukaijaparven tavoin hokea toistensa perään, että perustulakimme ei toki ole mikään este, vaan korkeintaan  hidaste. Tarvitsemme/etsimme/löydämme kyllä "luovia ratkaisuja", jolla perustuslakimme voidaan kiertää ja Suomen veronmaksajien "vastuunkanto" keskieurooppalaisten pankkien ja PIIGS-maiden pohjattomaan kuiluun voi jatkua.

-"Stubbin mukaan tilanteeseen etsitään nyt luovia ratkaisuja."

-"Poikkeusasema sopii huonosti Suomen Eurooppa-poliittiseen linjaan. Ennen kuin lopulliset päätökset tehdään, tulee hakea luova ratkaisu vakausrahaston enemmistöpäätöskysymykseen", Paavo Lipponen sanoi.

-"Vihreiden puheenjohtajan, ympäristöministeri Ville Niinistön mielestä euroalueen kriisissä on oltava valmis etsimään luovia ratkaisuja" 

-"Pääministeri Jyrki Katainen uskoo "luovan ratkaisun" löytyvän". 

-Astris Thors: "Olemme tämän vuoksi, kuten muun muassa entinen pääministeri Paavo Lipponen, vakuuttuneita siitä, että on löydettävissä luova ratkaisu, jossa voidaan yhdistää Suomen myötävaikutus rahastossa kunnioittaen täysin samalla perustuslain kirjainta ja henkeä sekä eduskunnan rajoittamatonta budjettivaltaa"

Niinpä niin. Vitut perustuslaista, Suomen suvereniteetistä tai maamme taloudellisesta tulevaisuudesta. Kunhan eliittimme voi edelleen kehuskella erilaisilla EU- ja euro-kinkereillä että kyllä Suomi on aina luotettava "Eurooppalainen vastuunkantaja". 

Lisäksi kellään tässä papukaijakuorossa kaakattavalla ei ole ollut esittää pienintäkään konkreettista ajatusta siitä mitä nämä "luovat ratkaisut" voisivat olla. Mutta heillä lienee luja usko ja luottamus, että kyllä EU:n juristit tai pankkimaailman ketkut jonkin kepulikonstin taas kerran keksivät. Mieluusti vielä niin monimutkaisen ja sekavan, että tyhmä vaalirahvas ei siitä selkoa saa. Vaan kaikki voivat vain ihaillen hokea että kylläpä se onkin luova ja meille vieläpä edullinen. Ja että tämä on nyt sitten se lopullinen ratkaisu. Ainakin pariksi viikoksi.

Poliitikkomme ovat näköjään unohtaneet, että loppujen lopuksi erilaiset "luovat ratkaisut" ovat nimenomaan  tämän nykyisen ahdingon aiheuttaneet.

"Luovia ratkaisuja" harjoitettiin kaikissa nyttemmin kriisiytyneissä PIIGS maissa niin valtiontalouden hoidossa kuin sen tilastoimisessakin. Ja myös koko euroalueella on  harjoitettu "luovia ratkaisuja" niin vakaussopimuksen kuin muidenkin taloussääntöjen noudattamisessa. Nyt ollaankin sitten korvia myöten kusessa. Mutta ei hätää. Krapulakin lähtee sillä millä se on tullutkin. Miksei siis myös euron kriisi.

PS. Ei unohdeta että loppujen lopuksi kaikkein luovimpia ratkaisuja ovat kehittäneet erilaiset finanssisijoittajat ja investointipankkiiripiirit, jotka ovat onnistuneet niillä rakentamaan kaikkien aikojen mahtavimman talouskuplan. Johon on erilaisten johdannais-,keplottelu-,kusetus- ja vivutusinstrumenttien avulla luotu koko maailman bruttokansantuotteeseen verrattuna yli kymmenkertainen määrä virtuaalista "rahaa" ja "varallisuutta". Nyt tämä kupla on puhkeamassa ja niin reaalisille kuin virtuaalisillekin tappioille etsitään maksajaa. Mutta ei hätää, kyllä Suomi eli viimekädessä suomalaiset veronmaksajat kantavat vastuuta ja hoitavat oman osuutensa. Ja vielä muutaman muunkin maan osuuden. Meillä on siihen velvollisuus ja meillä on siihen varaa.

Talouselämässäkin on pitkään harrastettu "luovia ratkaisuja". Nyt katsotaan enää kenen käteen jäävät Mustat Pekkat  ja kuka maksaa tappiot

2 kommenttia:

  1. Ensi keväänä nämä luovat luopiot sitten alkavat ottamaan suomalaisilta löysiä pois. Enkä jaksa uskoa, että leikkaukset tehtäisiin mitenkään järkevästi. Eturyhmät vievät tätä sätkyukkojen hallitusta miten tahtovat.
    Maailman kuprutalouden tervehdyttäminen pitäisi aloittaa Euroopasta, jotenkin siihen tyyliin, mitä Brasilia teki takavuosina. Terve talous ja luotettavat pankit toisivat aikanaan sijoitusrahaa takaisin ja paljon, vaikka pelurit aluksi karkaisivatkin. Jesuiittakoulun ja Goldman Sachsin kasvatti EKP:n pääjohtaja Draghi tietää tarkasti, missä mennään. Mutta mitä Draghi ja nämä Merkelin kamut haluavat? Se nähdään, jos eletään. Hyvää joulua vain!

    VastaaPoista
  2. Draghia on kutsuttu "teknokraatiksi", koska hän on Goldman Sachsin kasvatti.

    Tuo epiteetti olisi paikallaan, jos hän olisi Nokian tai IBM:n kasvatti. Ruukinmatruunalla on tapana kutsua Draghin kaltaisia tapauksia nimellä "plutokraatti".

    VastaaPoista