Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

torstai 20. joulukuuta 2012

Pois palkkakuopasta


Tulevia palkkaratkaisuja käsittelevä tulopoliittinen neuvottelukierros on jumittanut jo pitkään lähtökuopissaan, ellei peräti poteroissaan ja bunkkereissaan. Työntekijäpuolella ei oikein kukaan ole tohtinut avata peliä ja ilmoittaa omia vaatimuksiaan, joiden pohjalta muut liitot voisivat nokittaa. Ja työnantajapuoli on tarjonnut lähinnä palkanalennuksia. Tulitukea heille on antanut Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, joka on vaatinut että ainakin ikääntyvien työntekijöiden palkkoja on laskettava.

Pattitilanteen päänaukaisijaksi uhrautui lopulta Helsingin Kaupunginjohtajien Unioni ( HKU ), joka tinki alunperin 10%:n palkankorotusvaatimuksestaan ja tyytyi vaatimattomaan 6%:n lamakorotukseen.

Tämä äärimmäisen palkkamaltillinen ratkaisu on ikävä kyllä herättänyt suukopua erilaisten häikäilemättömien populistien ja muiden äärioikeistolaisten ekstremistien piirissä ja he ovat harjoittaneet tympeää vihapuhetta ja kiihotusta kaupunginjohtajien kansanryhmää kohtaan.

Esimerkiksi pahamainen ja vihapuheistaan jo aikaisemminkin tuomion saanut rotutohtori Jussi "panssareita Kreikan kaduille" Halla-aho on kehdannut kritisoida tätä palkankorotusta siitä, että sen ansiosta kaupunginjohtaja Jussi Pajunen saa isompaa palkkaa kuin Lontoon tai New Yorkin pormestarit. Voi noita säälittäviä populisteja! Tuollainen vertailu on tietysti täysin epäreilu. Sillä onhan esimerkiksi New Yorkin pormestari  Michael Bloomberg jo ennestään miljardööri, mutta kj. Pajunen vaatimattomasti vasta miljonääri.

Onhan se nyt kamalan noloa, jos kaupunginjohtaja Pajunen joutuu köyhänä ja perseaukisena miehenä reissaamaan maailmalla miljardööreistä koostuvan Guggenheim-säätiön hallituksen kanssa ja neuvottelemaan  siinä ohessa hienojen nykytaiteen museoiden rakentelusta Helsinkiin. Ajatelkaa nyt, millainen Suomi-kuva siitä syntyy maailmalle?

Onneksi Suomen vastuutakantavan hallituksen keskeiset ministerit ovat vihdoin astuneet esiin ja antaneet vahvan tukensa tälle palkkasopimukselle.

Esimerkiksi työministeri Lauri Ihalaisen mukaan Helsingin kaupunginjohtajien palkkaratkaisu istuu nykyiseen suhdannetilanteeseen erinomaisesti. Reipas tasokorotus kun lisää merkittävästi kaupunginjohtajien ostovoimaa ja tämä tulee jatkossa näkymään Helsingin kulutuskysynnän selkeänä kasvuna.  Joka taas antaa maamme taloudelle sen kipeästi kaipaaman piristysruiskeen. Ihalainen näkeekin kaupunginjohtajien palkankorotuksen merkittävänä ja vastuullisena elvytysratkaisuna, joka osaltaan vetää maatamme taantumasta kohti uutta kestävää kasvua.

Kuntaministeri Henna Virkkunen taas katsoo, että Helsingin kaupunginjohtajien palkkaratkaisu todistaa vastaansanomattomasti Kokoomuksen ajaman suuren kuntauudistuksen välttämättömyyden. Sillä vasta kokoamalla Suomen peruskunnat riittävän suurikokoisiksi yksiköiksi, ne kykenevät Helsingin tapaan kilpailemaan rahalla parhaista mahdollisista ihmisistä johtopaikoilleen. Virkkunen muistuttaa että Suomalaisista huippukaupunginjohtajista käydään jatkuvasti suorastaan veristä kilpailua niin yksityisen sektorin kuin maailmanmarkkinoidenkin kanssa ja että vain riittävän korkealla palkalla voidaan varmistaa näiden maamme parhaiden kykyjen pysyminen meidän kuntalaisten palveluksessa.

Asian esittelijänä toiminut apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri vahvistaa Virkkusen näkemyksen. Ja paljastaa että erityisesti kj. Jussi Pajunen on niin kovatasoinen Guggenheim-visionääri, karismaattinen henkilöstöjohtaja ja rautainen talousjohtamisen ammattilainen, että häntä ollaan kokoajan kosiskelemassa yksityisen sektorin huippupaikoille. "Itseasiassa tämä  ongelma on niin suuri että olen joutunut irrottamaan katujen kunnossapidosta suuren määrän miehiä kaupungintalolle ylimääräisiksi vahtimestareiksi ja vartijoiksi. Joiden tehtävänä on retuuttaa niskasta pihalla röyhkeimpiä headhuntereita, joita sinne päivin ja öin tunkee ovista ja ikkunoista vikittelemään ruhtinaallisilla tarjouksillaan meitä kaupunginjohtajia. Sillä onhan meilläkin jonkinlainen työrauha oltava." muotoilee Sauri lopuksi.

Pääministeri Jyrki Katainen kehuu saavutettua kaupunginjohtajien palkkasopua fantastiseksi. Tätä kysymystä on hänen mielestään tarkasteltava laajemmassa, Eurooppalaisessa konteksissa. Sillä 6%:n korotus osoittaa että sijoitumme huippujohtajien palkankorotuksissa maltilliseen ja vastuukantavaan, pohjoiseurooppalaiseen ryhmään. Esimerkiksi Saksan hallitusten ministereiden palkkojahan korotettiin aiemmin tänävuonna 5.7%. Toisaalta taas Espanjan pääkaupungin Madridin kaupunginjohtajien palkkoja korotettiin viime keväänä 16-31%.

Mutta Katainen muistuttaa myös, että korotuksen jälkeenkin Madridin pormestarin palkka on vain 71000 euroa/v, joten korotuspaineet ovat siellä eurooppalaisen harmonisoinnin nimissä melkoiset. Katainen arveleenkin että jo alkutalvesta EU:ssa tullaan laatimaan vastuutakantava, noin 300 miljardin euron tukipaketti Espanjalle, jotta he pystyisivät pikaisesti korjaamaan poliitikkojensa ja virkamiestensä palkat kilpailukykyiselle eurooppalaiselle tasolle.

Valtionvarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan Pajusen upea sijoitus (tällä hetkellä 4. ja korotuksen jälkeen 1.) maailman parhaiten palkattujen kaupunginjohtajien ranking-listauksessa on osoitus Suomen erinomaisesta taloudellisesta kilpailukyvystä. Ja hän muistuttaa että parhaan AAA-luottoluokituksen omaavana kaupunkina Helsingilla on jatkossakin varaa ja velvollisuus toimia esikuvana koko maailmalle siitä,  kuinka  kaupunginjohtajien palkkakysymykset voidaan hoitaa humaanisti ja ihmisarvoa kunnioittavalla tavalla.

--------------------------------------

Mitäpä tuohon enää Keskiäksy voi lisätä? Jos nuo Wikipedian palkkatiedot ovat tosiaan muiden osalta ajantasalla, Pajusen korotettu vuosipalkka dollareissa 242,667.72 USD oikeuttaa ykköstilaan maailman parhaiten palkattujen pormestareiden ja kaupunginjohtajien listalla. Jopa Tokio jää nyt kakkoseksi. Hyvä Suomi, taas kerran maailman paras! Ja mukavintahan tässä on tietysti se, että Helsingin näytettyä mallia maamme kaikki muutkin kaupungin- ja kunnanjohtajat ovat pikapuoliin kärkkymässä vastaavaa tasokorotusta palkkoihinsa. (Sillä on muistettava että Pajuselle tuo tosiaan oli tasokorotus. Jos olen oikein ymmärtänyt, hän on vuosittain saanut "normaalin" yleisen sopimuslinjan mukaisen palkantarkistuksen)

Tähän loppuun haluaisin muistuttaa, että maailman parhaiten palkattuna kaupunginjohtajana oleminen tuo mukanaan myös velvoitteita. Sellaisen on nimittäin näytettävä kaikissa yhteyksissä ja toimissaan riittävän korkeaa statusta. Ajatelkaa nyt vaikka tuota palkassaan häviölle jäänyttä Lontoon lord mayor Boris Johnsonia. Hänellä on sentään virka-autonaan Rolls ja juhlapäivinä hän ajelee kaupungilla tälläisillä kieseillä:


Ei ole Helsingillä tarjota Pajuselle moisia vankkureita. Vaikka syytä tietysti olisi. Ehdotankin siis että ensihätään hänen virka-autonsa päivitetään hieman Rolls-Roycea hienommaksi (ja kalliimmaksi). Vaikkapa tälläiseksi Maybachiksi:


Myös Pajusen muut luontaisedut olisi pikaisesti päivitettävä maailman palkkajohtajuuden vaatimaa ulkoista statusta vastaaviksi. Tässä esimerkiksi arvolle sopivat yhteydenpitovälineet:
Stuart Hughesin tuunaama iPad. Kaksi kiloa kultaa ja 53 jalokiveä antanevat kivasti arvovaltaa palavereissa.


Setin voi täydentää vaikkapa tällä Gold&Co:n 24-karaatin kullalla päällystetyllä iPhone5:lla

Myös Pajusen sosiaalitilat Helsingin kaupungintalolla vaatinevat päivitystä. Hong Kongista olisi saatavilla tälläinen johtajatason kylppärikalustus:


Tuo yli kaksi tonnia puhdasta kultaa sisältävä kalusto olisi kaiken lisäksi suorastaaan loistava sijoitus Helsingin kaupungille. Kullan hintahan on jatkuvasti nousemaan päin. Eli mehän suorastaan tienaisimme tällä pienellä investoinnilla!

Tai ehkäpä kaupunginjohtaja Jussi Pajusen vaatimattomaan makuun istuisi paremmin tälläinen "valtaistuin" ?


5 kommenttia:

 1. Ehkä Pohjolan Valkean Kaupungin suurten ja ainutlaatuisten johtajien merkittävää asemaa voisi korostaa muutamilla patsashankkeilla. Inspiraatiota saa googlen kuvaushausta vaikka haulla: turkmenistan statues.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten ihan loistava idea, mutta Pajunenhan on nimenomaan profiloitunut postmodernin taiteen rakastajana. Nuo on turkmeenien näköispatsaat vaikuttavat tyyliltään hieman sanoisinko impivaaralaisilta.

   Helsingin olisi myös syytä kehittää säteilevän kaupunginjohtajasa juhlistamiseksi näyttäviä seremonioita. Vaikkapa tähän Lontoon pormesterin tyyliin.

   Poista
 2. Kiitos pirteästä kirjoituksesta, joka tuo tuoretta näkökulmaa ikävän tunkkaisiin näkemyksiin, joita muut ovat elintärkeistä palkkatarkastuksista esittäneet.

  Mukavaa joulunaikaa Keskiäkäiselle!

  VastaaPoista
 3. Kiitos.Positiivista lähestymiskulmaahan pitäisi aina harrastaa. Vaikka joskus se voi olla hieman hankalaa. Mukavaa joulunaikaa myös Anonyymille.

  VastaaPoista
 4. Erinomainen blogihan tämä on noin yleensäkin, mutta tämä teksti on kyllä parasta tykitystä mitä on vähään aikaan tullut. Aiheutti kosolti nauruntyrskähdyksiä, ja kohta "Itseasiassa tämä ongelma on niin suuri että olen joutunut irrottamaan katujen kunnossapidosta suuren määrän miehiä kaupungintalolle ylimääräisiksi vahtimestareiksi ja vartijoiksi. Joiden tehtävänä on retuuttaa niskasta pihalla röyhkeimpiä headhuntereita, joita sinne päivin ja öin tunkee ovista ja ikkunoista vikittelemään ruhtinaallisilla tarjouksillaan meitä kaupunginjohtajia. Sillä onhan meilläkin jonkinlainen työrauha oltava." muotoilee Sauri lopuksi. jopa jonkinasteista huutonaurua.
  Tällaisia blogeja tarvitaan. Pakkohan tässä on pystyttävä edes nauramaan kun tätä touhua katselee. Paljon muuta kun ei voi.

  VastaaPoista