Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

perjantai 9. maaliskuuta 2012

Hyvä hallintotapa?


Tänään silmiini sattui puolivahingossa MT:n pääkirjoitus  aluehallintokeskusten myöntämien ympäristölupien uudesta hinnoittelusta. Juttu aiheutti Keskiäksyllä lievää kulmakarvojen kohotusta. Uuden hinnaston mukaan nimittäin suurehkon navetan tai sikalan ympäristöluvasta joutuu jatkossa maksamaan 11 880 euroa.

Vertailun vuoksi, jos aiot rakentaa vaikkapa sataman, ympäristölupa maksaa alle kymppitonnin ja jäteveden puhdistamon lupa on navetan kanssa samaa tasoa eli noin 12 000 euroa. Uuden ydinvoimalan ympäristölupa sentään maksaa enemmän, 27 000 euroa.

Ympäristölupa on siis valtion vaatima lupa jossa on selvitettävä hankkeen ympäristövaikutukset:

"Ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttaville toiminnoille tarvitaan ympäristönsuojelulain mukainen lupa. Näitä toimintoja ovat esimerkiksi metsä-, metalli- ja kemianteollisuus, energiantuotanto, eläinsuojat ja kalankasvatus. Ympäristöluvassa annetaan määräyksiä mm. toiminnan laajuudesta, päästöistä ja niiden vähentämisestä. Luvan myöntämisen edellytyksenä on muun muassa, että toiminnasta ei saa aiheutua terveyshaittaa tai merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa"

Keskiäksy ymmärtää kyllä että rakennusluvan lisäksi joiltain toiminnoilta vaaditaan myös ympäristölupa ja luvalla on jokin hinta. Mutta haloo, että sikalan tai navetan viranomaislupa maksaa enemmän kuin vaikkapa sataman? Ja ydinvoimalan lupa maksaa vain reilut tuplat. Toiminnan laajuudessa ja mahdollisissa ympäristövaikutuksissa on kuitenkin hienoinen aste-ero.

On myös  muistettava että tuo prosessi on täysin viranomaisia itseään varten, tavallinen maajussi ei sitä todellakaan tarvitse eikä kaipaa. Lisäksi pitää muistaa että tuo lupa on määräaikainen. Se on voimassa korkeintaan 10 vuotta ja jos toimintaa esimerkiksi laajennetaan, lupa on haettava (ja maksettava) uudelleen.

Ympäristöministeriön kehittämispäällikön Riitta Pirhosen mukaan "korotuspaineita on edelleen, koska valtiovalta haluaa, että käsittelykulut peritään täysimääräisinä lupien hakijoilta. Korotusten suuruus perustuu Pirhosen mukaan aluehallintovirastoista saatuihin arvoihin, kuinka kauan lupien käsittely kestää. Eläinsuojien lupakäsittelyyn menee aikaa noin 25–40 henkilötyöpäivää."

Siis yhden navetan ympäristölupapereiden käsittelyyn kuluu yhdelle virkamiehelle laskettuna 1-2 kuukauden työpanos! Herranjumala! Tuosta voi toki tehdä jotain johtopäätöksiä ympäristöhallinnon virkamiesten työskentelyn tuottavuudesta ja työtehokkuudesta. Mutta ennenkaikkea tuo kertoo karusti sen, millainen pykälä- ja säädösviidakko on tähän maahan onnistuttu luomaan.

Valtiontalouden säästöjen nimissä on viime vuosina karsittu rankalla kädellä valtion ns. suorittavaa porrasta. Kansalaisten tarvitsemat palvelut karkaavat yhä harvempiin toimipaikkoihin ja yhä kauemmaksi.  Myös kansalaisten turvallisuuteen keskeiseti vaikuttavien poliisin ja armeijan toimintoja ajetaan säästöjen nimissä yhä ahtaammalle. Mutta samanaikaisesti pyhän byrokratiuksen Moolokin kita syö yhteisiä resurssejamme yhä kiihtyvällä vauhdilla. Mikään ei ole liian kallista tai tavallisen kansalaisen elämää liiaksi hankaloittavaa, silloin  kun byrokraatit ja heitä tukevat poliitikot suoltavat lisää, yhä monimutkaisempia säädöksiä ja määräyksiä elämämme sääntelemiseksi.

Nyt kun valtiontaloudellamme ovat edessä rajut säästötoimet ja leikkaukset niin teenpä kainon ehdotuksen. Mitäpä jos niiden poliisasemien sijasta sulkisimmekin hallintovirastoja. Ja kuntien sijasta yrittäisimmekin lakkauttaa maamme laeista, asetuksista, määräyksistä, säädöksistä ja hallintomenettelyohjeista sellaiset kaksi kolmasosaa. Näin saatavat säästöt olisivat todennäköisesti kymmenkertaisia. Ja tälläisten leikkausten johdosta meidän kansalaisten elämänlaatu vain paranisi.


9 kommenttia:

  1. Jei tuli muuten mieleen, kun tässä aikoinaan joskus 90-luvulla olin oulun ely-keskuksessa (silloisessa te-keskuskessa), sattu mulla matkapuhelin soimaan ja joku kysy, että missä olen, mä titenki kovaan ääneen vastasin että oulun gestapon paikallisosastossa, joka sai pieniä kiroiluja toimistossa aikaseksi :P

    VastaaPoista
  2. Työni puolesta ei julkishallinnon joutokäynti ole minullekaan mitenkään vierasta, mutta tuo "eläinsuojien lupakäsittelyyn menee aikaa noin 25–40 henkilötyöpäivää" on jo eeppinen. Vaan tällaisen kuplan puhkaiseminen saa tietysti aikaan huomattavaa pomotason työttömyyttä, ja eihän sellaista sentään voi sallia. Sehän olis sillai, niinqu, tiätsä sillai väärin.

    VastaaPoista
  3. Puhut vähän mutta asiaa... ja myös Yrjöperskeles on hyvinkin oikeassa kommentteineen...

    VastaaPoista
  4. Minusta tuo kirjoituksen kuva kertoo asiasta kaiken olennaisen. Ympäristöasiat ovat se kultainen vasikka eikä mikään ole liikaa silloin, kun pelastetaan maailmaa.

    VastaaPoista
  5. Anon. Keskiäksykin on ajoittain joutunut asioimaan niin "muinaisten" TE- kuin ELY-keskusten kanssa. Pääsääntöisesti ihan ok kokemuksia. Vaikka systeemi on byrokratian mädättämä ja direktiivien tervaama, niin kyllä sieltä ihan maalaisjärkisiäkin ihmisiä löytyy. Jotka nolona anteeksipyytelevät että tää on valitettavsti nykyään tätä. Toki virkamunnasta löytyy myös niitä paskantärkeitä kusipäitä jotka nauttien käyttävät sumeilematta sitä pienen virkamiehen valtaansa meihin hallintoalamaisiin...

    VastaaPoista
  6. Ykä. Nimenomaan. Tuo "yksittäistapaus" eli eläinsuojien ympäristöluvat ei vuositasolla liene akuutti kuin muutamlle sadalle hallintoalamiselle. Mutta kuvaa mielestäni hyvin ympäristöhallinnon nykytilaa.

    Mulla sattui sopivasti eilen eräissä pippaloissa tilaisuus jutella aiheesta erään maatalousrakentamisen ammattilaisen kanssa. Hän vahvisti että tilanne on tosiaankin nykyään tuon kaltainen.

    Ja naureskeli että suunnittelijoilla ei nykyään kulu tuota reilua kuukautta kyseisen rakennuksen piirrustuksien tekoon. Mutta heidänhän tarvitseekin vain laatia rakennepiirrokset lujuuslaskelmineen, pohjapiirrokset koneiden ja kaluston sijoitteluineen, LVI-piirrokset, sähköpiirrokset, ilmastointisuunnitelma, asemapiirrokset, ulkonäköpiirrokset. Ja pitää huolta että kaikki nämä laaditaan viimeisimpien voimassaolevien rakennus- ympäristö- ja eläintenhyvinvointisäädösten mukaisesti.

    Luvan myöntäjien pitää sentää tarkistaa että -rakennus ei ole pohjaveden tai vesistön suoja-alueella
    -että lannan varastointitilat ja sille varatut levitys alueet ovat eläinmäärään nähden vähintään asetuksien määrämän kokoiset.
    -että pesu ja muiden jätevesien käsittely on suunniteltu asianmukaiseksi
    -että mahdolliselle säilörehun puristenesteelle on suunniteltu riittävästi varastointitilaa
    -että rakennus on sijoitettu riittävän kauas naapurin rajasta
    -että rakenteiden mitoitukset täyttävät tuoreimmat eläinsuojelusäädökset
    -sekä tietysti käsitellä luvasta mahdollisesti tehdyt huomautukset ja valitukset.

    Tyyppi kertoi myös että tällä hetkellä ympäristöluvan myöntäminen kestää hakemuksen jättämisestä noin 1-1,5 vuotta! Koska niillä ympäristölupaviranomaisilla on ihan sattumoisin päässyt kertymään työpöydilleen helevetin moinen ruuhka...Todellisessa elämässä siis ympäristöluvan saanti kestää kauemman kuin niiden nykynavetoiden ja sikaloiden rakentaminen keskimäärin vie :-)

    PS. Koska blogosfääristä nykyään löytyy kaikkea, niin maatalousrakentaminenkin on näköjään edustettuna. Tuli kuukkelihaulla vastaan "Keisalan akan navetanrustoo blogi Näytti olevan runsaasti kuvittu ja kivasti kirjoitettu työmaakuvaus jos jotakuta sattuu aihe kiinnostamaan.

    VastaaPoista
  7. Janne. En valitettavasti oo vieläkään oppinut kirjoittamaan lyhyesti. Aina aloittaessani päätän että nyt tiiviisti ja ytimekkäästi. Ja sitten lopputulos on pitkä ja tylsä tajunnanvirta...

    VastaaPoista
  8. Isoleka. Kiva huomata että hoksasit aivan oikein ajatukseni tuosta "kultaisesta vasikasta". Mulla tahtoo välillä noiden kuvitusten kanssa kehittyä tuolla pienessä mielessäni aika koukeroisia mielleyhtymiä ja olenkin epäillyt että lukijoille ne aiheuttavat välillä korkeintaan MIT.VIT... ihmettelyä.

    VastaaPoista
  9. Aiheeseen liittyen vilkaisin nopeasti Ympäristökeskuksen sivuja sekä yhteystietoja, siellä niitä projekti/koordinaattori/tiedottajia riittää...

    VastaaPoista