Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Wikirippauksesta vielä kerran


Viikko vierähti taas vaihteeksi muissa kiireissä, mutta palaanpa kuitenkin yhteen viime viikon vanhaseen.  Hyysärin tutkivat - tai pikemmin hutkivat -  nykyjuorunalistit todistivat taas kerran, että oikea maailma ja elämä ovat heille pelottavia juttuja. Ja niinpä he tekevät "kohu"juttunsa lähinnä toimituksen tietokoneen ääreen naulittuina. Joko muualta kopypeistaten tai sitten täältä netin syövereistä kaivellen.

Tarkoitan tietysti viime viikon tekijänoikeus-kaustia, jossa paljastui että Persujen kansanedustaja Kimmo Kivelä rippasi miinakieltoa käsitelleen eduskuntapuheenvuoronsa suoraan wikipediasta, mutta "unohti" mainita lähteen. (Siis sieltä samasta paikasta, josta mm nykyajan koululaiset, opiskelijat ja myös sanomalehtitoimittajat aina tarpeensa tullen faktoja ja fiktioita surutta lainailevat)

Olihan tuo nyt toki Keskiäksystäkin lievästi huvittavan kuulonen tapaus. Mutta sitten vasta minua alkoi oikeasti naurattamaan, kun kaikista maailman ihmisistä juurikin Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Arto Apajalahti alkoi blogissaan hurskastelemaan, että Kivelähän selvästi rikkoi tekijänoikeuksia. Vau! Näiden piraattien mielestä heillä on kyllä oikeus warettaa itselleen kaikki maailman kaupallinen sisällöntuotanto ja jakaa se vielä eteenpäinkin. Vaikka niiden copyright-ehdoissa erityisesti kielletään kaikenlainen kopiointi ja jakaminen.  Mutta joltain muulta on sensijaan erittäin paheksuttavaa ja suorastaan rikollista toimintaa siteerata puheenvuoroonsa ei-kaupallista nettitietosanakirjaa, jonka käyttöehdoissa seisoo, että lainaaminen on sallittua, kunhan lähde mainitaan. (Ja varsinkin kun vielä hyvin tiedetään, että kyseinen wikipedia itse on pullollaan muista lähteistä ripattuja artikkeleita ja niiden osia.)

Mutta ei siinä vielä kaikki. Lopulta Keskiäksyllä rupesi suorastaan tyrä hytkymään, kun Uusi Suomi pläjäytti tuota Apajalahden blogia siteeraten "oman uutisen": Kansanedustajan Wikipedia-kopio: ”Voidaan rangaista sakolla” Moiseen jeesusteluun ryhtyi siis kaikista mahdollisista nettilehdistä juuri US. Jolla ei enää käytännössä ole lainkaan omaa uutistuontantoa, vaan jonka "uutiset" ja muukin sisältö koostuvat  nykyään lainauksista muista medioista  tai nostoilla ja kommenttijutuilla sen Puheenvuoro blogeihin (ilmaiseksi) kirjoitetuista teksteistä.

-----------------------------------------------

Kun rupesin tätä tapausta sitten vähän tarkemmin miettimään, niin loppujen lopuksi olisin valmis antamaan kansanedustaja Kivelälle tästä toiminnasta jopa tyydyttävän arvosanan. Ensinnäkin hän sentään vaivautui omatoimisesti kaivelemaan  päätettävänä olevasta asiasta edes jotain faktoja. Vaikkapa vain wikipediasta. Suurin osa kansanedustajistamme kun ei näköjään viitsi tehdä edes sitä. Äänestyksissä äänestetään, niinkuin ryhmän piiskuri määrää tai eduskuntaryhmien johtoryhmä(t) on sopineet. Ja sitten selitellään jälkikäteen, että en minä oikeasti tätä tarkoittanut, mutta kun en vaan huomannut mitä tämä laki käytännössä merkitsee...

Ja toiseksi, näyttää siltä Kivelä sentään etsi ja kopioi puheenvuoronsa tekstin ihan itse ja omakätisesti. Valtiopäiville kokoontunut eduskuntahan tuottaa ja kuluttaa vuodessa suunnattoman määrän sanoja - puheita ja kirjallisia tuotoksia. Mutta kuvitteleeko tai uskooko joku, että kansanedustajat (tai vielä vähemmän ministerit) juurikaan näitä tekstejä itse kirjoittavat? Ehei. Sitävartenhan talossa on satamäärin virkamiehiä ja avustajia, joiden eräs keskeisin toimenkuva on juurikin suoltaa sanoja paperille. Puheiksi, lehtijutuiksi, mielipiteiksi ja muuksi jargoniksi, jota edustajamme sitten tunkevat maailmalla omanaan.

Vai oletteko koskaan kuulleet vaikkapa pääministerin suusta puhetta, jossa hän rehellisesti mainitsee lähteet ja tekijänoikeudet? Tähän tyyliin: "Avustajani Juha Romakkaniemen minulle kirjoittaman puheen mukaan EU jäsenyys on ollut Suomelle kullanarvoinen asia ja avustajani Maarit Kaltion siihen muotoileman lisäyksen mukaan euro on ollut suuri menestystarina. Lopuksi lehdistöavustajani Juha Kirstilä käski mainita huolestuneella äänensävyllä ja kehonkiellellä että Suomesta on viimeaikoina kadonnut tolkku..."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti