Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Kertaus on €uro-opintojen äiti


EU:n korkeat päättäjät kokoustivat viime viikolla taas kerran ja saivat kasaan "lopullisen ratkaisun" euro alueen talouskriisiin. Taas kerran. Muistammehan hyvin ne aikaisemmat "niskalenkit" markkinavoimista sun muut palomuurit. Valistuneet kommentaattorit ovat arvioineet että tämänkertainen "lopullinen ratkaisu" kestää muutamista viikoista kolmeen kuukauteen.

Kokouksen jälkeen Kreikka on jo itse heittänyt kapuloita rattaisiin ja ilmoittanut alistavansa tukipaketin ehtoineen kansanäänestykseen. Keskiäkäisen Miehen arvio on, että JOS Kreikassa tuo kansanäänestys järjestetään, kansa äänestää minkä tahansa EU:n ja Papandreun hallituksen esityksen nurin. Riippumatta siitä onko se Kreikkalaisille eduksi tai haitaksi. Sillä maan poliitikot ovat menettäneet täydellisesti luottamuksensa kansalaisten silmissä. Ja sama kansalaisten totaalinen luottamuskato on muuten pikkuhiljaa tapahtumassa muissakin euromaissa.


Itse "Suuri pelastuspaketti" ja sen puolustelut ovat pääosin olleet eurofederalistien ja eurouskovaisten urean ja makinhajuista selittelyä. En lähde pakettia tässä läpi käymään. Suuresti mainostetun sijoittajavastuun repii riekaleiksi vaikkapa Taloussanomien Jan Hurri täällä ja ERVV:n velkavivutuksen uskottavuutta kuvaillaan Kauppalehdessä "Madoff luokan viritelmäksi".Mutta yksi asia on varmaa. Velkavivutuksella ERVV:n aiheuttamat takausriskit Suomelle realisoituvat täysimääräisesti ja ihan 100%:n varmuudella. Kunhan poliitikoillemme edes selviää minkä kokonen vekseli on tullut taattua. Ja paljonko Suomen täytyy pottia jatkossa nokittaa, kun paperinen "palomuuri" syttyy ja Italiassa ja Espanjassa alkaa ihan oikeasti rytistä.


Europäättäjien haaveet Norjan öljyrahaston ja Kiinan tulosta euron pelastajiksi vetävät Keskiäksyn suupielet väkisin yläviistoon. Sijoittavatkohan nekin ERVV:hin samoilla Jutta-takuuksilla kuin Suomikin? Vai vaativatko ne ihan oikeita vakuuksia ja riskiin suhteutettuja kunnon tuottoja, niinkuin rahamarkkinoilla on yleensä tapana? No, ei hätää, kyllä Suomi takaa ja maksaa...

Tuo ERVV:n vivuttaminen velalla tuhanteen miljardiin ei muuten taida ollakaan ihan läpihuutojuttu. Päätellen Talouselämän eilisestä pikku-uutisesta:

"Tämä ei kuulosta hyvältä uutiselta: Euroopan hätärahaston ERVV:n piti kerätä jopa 440 miljardia euroa sijoittajilta ja lainata niitä Euroopan velkamaille - mutta nyt hätärahastolla on vaikeuksia kerätä edes viittä miljardia euroa Irlannille, velkamaiden priimukselle? Financial Times kirjoittaa, että ERVV:n seuraavan keskiviikkona hinnoiteltavan joukkovelkakirjojen huutokaupan kysyntä on jäämässä niin pieneksi, että se joutuu pienentämään sijoittajilta kerättävää rahasummaa kolmeen miljardiin ja lyhentämään velkakirjojen laina-aikoja."

PS  EU-päättäjien kielikuvat alkavat olla sangen militaristisia. Korkeilla tahoilla puhutaan TULIVOIMASTA, SINGOSTA, KRANAATISTA tai POMMISTA. Suomessahan nousi taannoin melkoinen jeesustelu-tsunami jo sanasta VARMISTIN.

Haloo, Ilkka Kantola ja Kari Rajamäki! Nyt olisi yleiseurooppalaisia moraalisäteilypisteitä jaossa. Rientäkää kiiruusti loukkaantumaan ja itkekää koko Euroopan medialle että Sarkozyn bazooka-puheet on sitten ihan järkyttävää natsimeininkiä, joka saa Breivikin haamun leijailemaan Seine-joen yllä...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti