Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

maanantai 28. marraskuuta 2011

Demotivaation pauloissaJokainen lukija varmaankin tuntee "Motivational Posterit". Ne ällösöpöllä kuvalla ja jollain tekosyvällisellä ajatelmalla varustetut julisteet, jotka joskus olivat muotia konttoreiden seinillä. De-facto standardiksi muotoituneen ulkonäön niille taisi aikoinaan luoda firma nimeltään Successories. Joka muuten toimii ja tekee bisnestä samalla liikeidealla edelleenkin.

Kun sitten konttoreissa siirryttiin faksihuumorista ajantappoon sähköpostilla, näitä kuvatuksia alkoi tietysti kiertää sähköpostiliitteinä. Kamalimpia olivat siirappisista kliseistä kootut massiiviset powerpoint-esitykset, joita varsinkin naiset innolla kierrättivät. Saatteella "lähetä tämä vähintään kymmelle parhaalle ystävällesi niin pelastat heidänkin päivänsä". Niinpä. Modeemiaikoina kun nuo megatavujen pläjäykset hyydyttivät sähköpostin siirron ja tukkivat firmojen aneemisen pienet sähköpostilaatikot.

Koska Keskiäkäinen Mies on tälläinen kyyninen paskiainen, häneen ovat aina kolahtaneet paremmin noiden motivaatiojulisteiden parodiat eli "Demotivational Posterit". Joita kaikenkarvaiset humoristit ovat suoltaneet nettiin kaiketi miljoonittain. ( ja tottakai kolikon tämäkin puoli on myös kaupallistettu, mieleen tulee esim. firma nimeltä Despair ) Kuten aina kaikesta, myös näistä tuotoksista 90% on paskaa. Mutta siitä lopusta 10%:ta sitten löytyy myös helmiä. Joissa nuo alkuperäiset kliseet vedetään kieli poskessa tavalla tai toisella vinksalleen.


Demotivaattoreista on vuosien kuluessa kehittynyt internetmeemi, jolle on edelleen syntynyt kymmeniä, jopa satoja alameemejä. Ajattelin näin sadannen postauksen kunniaksi laittaa tähän muutamia koneelleni syystä tai toisesta tallentuneita demotivaatio-kuvia. Jotkut mielestäni oivaltavia, jotkut hauskoja ja jotkut vain sopivasti tyhmiä. 


Miehen ja naisen eroista löytyy aina loputtomasti mahdollisuuksia huumoriin:Ymmärrettävistä syistä nörttihuumori on hyvin suosittu meemi:Pieni poliittinen epäkorretius istuu genreen kuin kuppa Töölöön:


Näitähän riittäisi. Loppuun vielä hieman sekalaisia:

Arvon lukijoille heittäisin yhden kysymyksen. Tiedättekö tai keksittekö noille termeille "motivational poster" ja "demotivational poster" nokkelaa tai osuvaa suomennosta? Motivointijuliste tai inspirointijuliste kun ei oikein nappaa. Yritin sellaista itsekkin etsiä tai keksiä, mutta ei tärpännyt. Ehdotuksia otetaan mieluusti vastaan tuonne kommenttiosastolle.

Ja jos tämänkaltainen huumori alkoi kiinnostaa, Google löytää kyllä netistä lukuisia sivustoja, jonne näitä on koottuna. Jos taas haluatte toteuttaa omaa luovuutta, niin se onnistuu paitsi millä tahansa kuvankäsittelyohjelmalla myös netistä löytyviltä näppäriltä sivustoilla. Jonne tarvitsee vain ladata kuva ja kirjoittaa tekstit. Valmiin julisteen voi sitten tallentaa omalle koneelle. Tai tilata maksua vastaan printattuna. Sellaisia ovat vaikkapa nämä 1  2  3

Tähän elämäviisauteen lienee hyvä lopettaa:

7 kommenttia:

 1. Vuonna yks ja kaks (ja pikkasen päälle), kun despairin posterit tuli tietoisuudeen, pistäydyin konttorilla atlantin takana. Kahvit lenti huutonaurun saattelema kun kun tajusin että jossain päin maalimaa oikeasti pidetään oikeita motivational postereita seinillä.

  Silloin vielä nuo väännökset oli hauskoja ja oivaltavia, inflaatio pilaa internet meemitkin...

  VastaaPoista
 2. Ohessa ruukinmatruunan oma tekele. Vaatii ymmärtämystä AD&D:sta ja filosofiasta.

  VastaaPoista
 3. Kumis. Kyllähä tuo nimiehdotus kuvaava on, mutta siitäkin puuttuu kaipaamani nasevuus.

  VastaaPoista
 4. Anon. Toki vitsitkin väljähtyvät. Mutta uusia alalajeja noille julisteille tuntuu syntyvän edelleenkin . Ja kyllä minäkin muista noita "motivaatiojulisteita" nähneeni jossain firmojen seinillä ihan kalleissa raameissakin. Olivat jonkinlainen "juttu" silloin joskus.

  VastaaPoista
 5. RM Nietzsche (yli-ihmisyyksineen) ja hänen kuppansa kyllä aukenivat Keskiäksylle. Mutta tuo roolipelimaailma on täysin vieras. Onko tuollainen "arvaamattoman vihjeetön" jonkinlainen hahmotyyppi tai tapa pelata roolia?

  Näköjään jonkilainen meemi tuokin termi joka tapauksessa on.

  VastaaPoista
 6. Jep. AD&D:ssa (siis Advanced Dungeons & Dragons) jokaisella pelaajahahmolla on tietty ryhmittyminen (Alignment), joka on koordinaatistossa, jonka akselit ovat Lawful-Neutral-Chaotic sekä Good-Neutral-Evil.

  Silloin, kun hahmo on Chaotic Neutral, niin hän on täysin arvaamaton, amoraalinen ja piittaamaton - hyvän ja pahan tuolla puolen. Kyllä, se on tapa pelata roolia. Ja tertiäärikuppa todellakin vie ihmisen hyvän ja pahan tuolle puolen :)

  Neutral Evil on kaikkein vaarallisin tapaus. Se on lähinnä psykopaatti - ruukinmatruuna on yhden kerran elämässään tavannut ihmisen, josta voi sanoa että hän on Neutral Evil.

  VastaaPoista