Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Paperittomasti


Paperiton eli fiinimmin sanottuna "Sans Papier"

Suomen kieleen on hiljattain ilmestynyt jälleen uusi ihqu kiertoilmaisu - paperittomat. Kysehän on tietenkin tavalla tai toisella laittomasti maahantulleista tai maahanjääneistä "työvoimapulan poistajista". Nyt suvaitsevaistomme on järkytyksekseen huomannut, että onhan se aivan ihmisarvon ja ihmisoikeuksien vastaista kutsua laitonta maassaoloa tai luvatonta maahanmuuttoa laittomaksi. Annetaanpa puheenvuoro vaikkapa Kepan Ilkka Lehdonmäelle:

-"Suomen kieleen on vakiintumassa laittoman maahanmuuttajan tilalle termi paperiton... Kun puhutaan laittomasta maahanmuutosta, keskustelun sävy on jo alkujaan kielteinen... Se, että ihminen joutuu oleskelemaan jossain maassa ilman asianmukaisia dokumentteja, ei tee hänestä laitonta... Ilman lupaa Suomessa oleskelevat ihmiset kylläkin rikkovat maamme ulkomaalaislain säännöksiä, mutta mitään muuta laitonta he eivät välttämättä ole tehneet... On hämmentävää, että suomen kieleen on alun alkujaan istutettu laittoman maahanmuuttajan käsite, sillä jo vuonna 1975 YK:n yleiskokous ehdotti siitä luopumista."

Niinpä niin. Maahanmuuttoteollinen kompleksi, suvaitsevaisto ja akateemiset moraalisäteilijät ovat taitavia tässä uudelleen nimeämisessä, sanoilla arvottamisessa ja kielellisessä hämäämisessä. Tokikaan he eivät yleensä vaivaudu näitä ideoita itse keksimään, vaan tuo "paperiton" termikin on peräisin niistä samoista kansaivälisistä sylttytehtaista kuin aiemmin lanseeratut ja jo vähän hapantuneet termit monikulttuurisuus ja vihapuhe. Mutta tämä heille vapaassa maassa suotakoon. (Se Keskiäkäistä Miestä toki hieman hämmentää ja huolettaa, että maamme valtamedia ja poliittinen eliittimme nielevät säännöllisesti ja aivan nikottelematta nämä newspeakit koukkuineen ja karvoineen jokapäiväiseen käyttöönsä)

Siispä ajattelin itsekkin ansaita hieman moralismipisteitä ja kantaa oman korteni kekoon. Onhan  suomalaisessa käyttökielessä valitettavasti monia muitakin termejä, joita käytettäessä keskustelun sävy muuttuu ikävän kielteiseksi. Esimerkiksi varas toki yleensä rikkoo Suomen rikoslain säännöksiä, mutta eihän se hänestä laitonta tee tai oikeuta häntä mitenkään ihmisenä tuomitsemaan. Eihän?

Mutta asiaan, tässä muutamia poliittisesti korrekteja uuskielen termejä by Keskiäksy. Lisäehdotuksia voi kernaasti tehdä tuonne kommenttiosastoon:-Autovarkaus:  Rekisteriotteeton ajoneuvon hallussapito

-Katuryöstö:  Sovittelumenetelmällä suoritettu pienehköjen
                      omaisuuserien uudelleenjärjestely

-Koruliikkeen ryöstö:  Kuititon kultaesineiden kotouttaminen

 -Pankkiryöstö:  Pankkikortiton ja ilman asianmukaista
                           tilinhallintaa tapahtunut maksuvälinenosto

-Raiskaus: Ilman asianmukaista lisenssiä tai toimenpidelupaa
                  suoritettu sukupuolielimen käyttöönotto

-Murha:  Ilman lääkintöhallituksen eettisen lautakunnan lausuntoa
               toimeenpantu ennenaikainen eutanasia

12 kommenttia:

 1. Tää uusien termien kehittäminen on sinänsä ymmärrettävää, sillä kun termiä on tarpeeksi monta kertaa muutettu, ei kukaan enää muista, että piruakohan se alunperin tarkoitti.

  Ja uusia termejä täytyy tietysti keksiä koko ajan, kun niitten jatkuva viljely tavallaan polttaa termin loppuun, eli sille nauravat jo harakatkin, niin kuin just vihapuhe, rasismi, äärioikeisto (joka muuntui sitten laitaoikeistoksi) ja työperäinen (voiko ton muuten kääntää englanniksi?).

  Luulen, että vihapuhe reinkarnoituu sanatuhontana, rasismista tulee vieraskulttuuriviha, ääri- ja laitaoikeistosta luonnollisesti vihakulttuuriaate ja työperäisestä mahdollisuuksien kapasiteettiin kuuluva.

  VastaaPoista
 2. Älkää unohtako avioliittoa, joka ennen tarkoitti kahta eri sukupuolta olevan aikuisen suhde, jonka tarkoituksena oli kasvattaa tekemiään lapsia.

  VastaaPoista
 3. Eikös uuskielinen eufemismi ryöstölle ole "haltuunotto"?

  VastaaPoista
 4. Eikö autovarkaus ole "ajoneuvon luvaton haltuunotto"?

  Äksy, jos oot käyny lukemassa Hommaa, niin ehkä olet huomannut siellä nimimerkin Ulkopuolinen, jonka signeeraus on:

  Merkitysrakennevarkaat koittavat hallita maailmaa. Sitä pitää vastustaa viimeiseen denotaatioon.

  Tuo lause on äärimmäisen nerokas havainto. Siinä on piinkova sanoma siitä mistä on kyse ja miten siihen pitää reagoida. Jos tajuan oikein, niin se kertoo siitä että tietyt piirit haluvat ottaa kielen vallan välineeksi, käyttää sitä vallan välineenä, ja manipuloida sanojen merkityksiä sellaisiksi mikä edistää heidän tarkoitusperien saavuttamista. Lause kuvaa orwellilaista meininkiä ja miten sitä vastaan tulee taistella. Ihan kuin Orwell itse olisi keksinyt tuon lauseen, kun hän kerta varoitti siitä miten uuskielen avulla pyritään hallitsemaan kansaa.

  VastaaPoista
 5. Tervehdys kaikille näin jälkijättöisesti. Joskus aikapula panee valitsemaan, että kommentoiko vaiko blogaako lisää.

  Ykä. Keinotekoiset sanat muuttuvat ontoiksi aika nopeasti. Eikä pidä unohtaa monokulttuurimiehiä ja muita vääräleuka Vanhaloita, jotka saattavat ottaa ne hampaisiinsa ja muutta ne naurettaviksi.

  Olen itse ihmetellyt mitä tuon äärioikeiston tilalle sitten keksitään, kun se menettää särmänsä. Mikä voi enää olla äärtä äärimmäisempää? Äärioikeistoisin, yliäärioikeisto, ultraoikeisto... Noita mokuttajapiirien naisia tuntuu työperäisen sijaan aika usein kiinnostava enempi ne yöperäiset... :-D

  VastaaPoista
 6. Matruuna. Niinpä onkin. Kuinkahan en tuota tullut huomanneeksi. Joukkoistamisessa on voimaa!

  VastaaPoista
 7. Vieras. Juuri näin. Euroopan pankkipiireissä taitaa myös olla meneillään euromaiden verovarojen ja kansallisvarallisuuksien haltuunotto...

  Ja kyllähän minä tuolla Hommassakin olen käynyt, lähinnä lukemassa uutisia maailmalta. Moni maailman tapahtuma olisi jäänyt huomaamatta ilman sitä. Kaupallinen mediamme kun on mitä on, julkisesta (Ylen-anto) puhumattakaan. Pohjoismaiset marginaaliuutiset toki nykyään löytyvät parhaiten Rähmispossun sikolätistä.

  Keskustelufoorumeissa häiritsee usein semmoinen sisäpiiriläinen jankkaaminen, fleimaaminen ja onelainerit. Helmet helposti hukkuvat yleisen tauhkan joukkoon.

  Tuota "Ulkopuolisen" sigiä en ole koskaan kuullut, mutta rautainen aforismi se tosiaankin on. Ainahan se kieli on toki vallan väline ollut. Ja useinkin (pitkässä juoksussa)sana miekkaa mahtavampi. Se kannattaa muistaa itsekunkin.

  Orwell on nykyään muuttunut koko ajan ajankohtaisemmaksi kirjailijaksi. Ja vähän Kafkakin...

  VastaaPoista
 8. Kumis. Se aika on pian historiaa. Tulemme tulevaisuudessa näkemään paitsi sukupuolineutraalin, myös lukumääräneutraalin ja lajineutraalin avioliiton. Lueppa vaikka tämä

  Mutta mikäpä estää kehittämästä "perinteiselle" avioliitolle uutta termiä ja rekisteröimästä sitä ja sen sääntöjä ja "brändiä" tavaramerkiksi. Immateriaalioikeuksilla kun on nykyään hyvin tiukka lainsuoja. Traditioilla ei taas minkäänlaista.

  VastaaPoista
 9. Härmässa kaksi kaveria tappeli ja toinen löi puukon toisen selkään, jolloin toinen pakeni paikalta, lyöjä huusi perään: Senkin varas!

  VastaaPoista
 10. Hommassa on tietyt nimimerkit joiden kirjoituksia luen usein, kuten Roope, Rähmis sekä kohmelo. He keräävät aktiivisesti juttuja eri paikoista ja julkaisevat ne Hommassa. Homma sopii parhaiten uutisten julkaisupaikaksi.

  Tuo mitä sanoit siitä mikä keskusteluosioissa häiritsee, on minunkin mielestä Homman ongelma. Niissä on sellaisia tyyppejä ja keskusteluketjuja joiten yli hyppän saman tien enkä edes vilkaise.

  VastaaPoista
 11. Anon. Pohjalaisesta uhosta kannattaa muistaa eräs pääperiaate: "Kylän kohoralla aina komiasti, vaikka mettällä vähä kompuroostaskin..."

  VastaaPoista
 12. Vieras. Näinhän se menee tosielämän hommissakin. Jotkut tekee ja toiset jauhaa paskaa...

  VastaaPoista