Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Neljäsataa


Valtakuntamme ylätasolla on taas kaikki hyvin. Valtionvarattomuusministeri Urpo-lainen sai kun saikin puristettua EU:lta "takuudet" yhdelle Kreikka-tukipaketille. Tosin nämä vakuudet osoittautuivat vain naurettavaksi silmänkääntötempuksi, mutta tärkeintähän on että Jutan kauniit kasvot pelastettiin.

"Jotta Suomi saa vakuudet, sen tulee maksaa osuutensa 1,4 miljardia euroa Euroopan pysyvässä vakuusrahastossa (ESM) yhdellä kerralla vuonna 2013. Muut maat maksavat osuutensa viidessä erässä viiden vuoden aikana. Lisäksi Suomen saama korko lainalleen on alhaisempi kuin muilla mailla. Siinä tapauksessa, että Suomen vakuudet realisoituvat, varat on jäädytetty siihen saakka kun väliaikaisen kriisirahaston ERVV:n laina-aika menee umpeen, eli käytännössä 15 - 30 vuodeksi.
Vakuuksien neljäs ja viimeinen ehto on, että ne saavat olla maksimissaan 20 prosenttia lainatakauksen arvosta"


Ei ihme että Suomelle ja sen poliitikoille naurettiin. Ehdot kun on räätälöity sellaisiksi, että mikään muu euro-maa ei niihin suostu koskemaan pitkällä kepilläkään. Sen sijaan pankeille ja muille yksityissektorin lainoittajille taattiin tässä aiemmin Kreikan velkakirjojen vaihdossa (21%:n alaskirjauksen korvauksena) uusi lainasumma kokonaisuudessaan. Ainoastaan lainan korko jäi sijoittajariskiksi. Mutta takaajanahan ei tuolloin ollutkaan Kreikka vaan me muut vielä toistaiseksi luottokelposet Euromaat.  Suomen poliitikkojen pitääkin nyt vaan ottaa lusikka kauniiseen käteen ja myöntää kansalle että "luotettavana vastuunkantajana" me olemme pelkkä takaaja-Tuppurainen, emme vakuuksien vaatija.

Sinänsä Kreikalla olisi täydet mahdollisuudet antaa lainoilleen myös reaalivakuuksia. Taloussanomien mukaan maan valtionomaisuuden arvo on vähintäänkin 300 miljardia euroa. (toinen asia toki on, millä hinnalla ne olisivat nykyisessä taloustilanteessa realisoitavissa)  Ja esimerkiksi maan kultavaranto oli v 2010 lähes 112 tonnia eli kaksinkertainen Suomen vastaavaan. Mutta Kreikkaa ja kreikkalaisia ei nyt vaan huvita ottaa niskoilleen mitään omia sitoumuksia, kun ne kerran voi kätevästi vyöryttää muiden niskaan.

Itseasiassa koko tämä vakuusvääntö on ollut pelkkä savuverho, jolla hämätään meitä hallintoalammaisia. Ettemme huomasi paljon isompaa talousjytkyä, joka on saanut pikkuhiljaa ja vääjäämättömästi tapahtua. Taloussanomien laskelmien mukaan Suomen suorat ja epäsuorat kokonaisvastuut tässä yhdistetysssä eurofederalistien kasvojenpelastusoperaatiossa ja eurooppalaisten suurpankkien tappioiden sosialisoinnissa  ovat tähän päivään mennessä kasvaneet jo noin 30 miljardiin. (Tuo linkattu Talsan juttu kannattaa lukea, oikein ajatuksen kanssa) Ja tuokin summa tulee läheisessä tulevaisuudessa vielä moninkertaistumaan, kunhan esim Italia ja Espanja siirtyvät myös virallisesti markkinakelvottomien lainanottajien kastiin. Tällähetkellä kyse on toki vielä pitkälti vastuuriskeistä, mutta on vain ajankysymys koska ne alkavat realisoitua. Siis ei todellakaan jos, vaan kun...

--------------------------------

Tänne saakka jaksaneet lukijat ovat ehkä miettineet, miksi Keskiäkäisen Miehen päivän luku on tuo 400?

Tietysti siksi, että "vauras" Kreikka on lehtitietojen mukaan tilaamassa 400 kappaletta M1A1 Abrams panssarivaunua. Samaan aikaan kun Kreikan takuumiehenä toimiva Suomi leikkaa puolustusvoimiensa menoja 400 miljoonaa euroa. Ihan vaan jotta meillä olisi varaa kantaa eurooppalaiset takausvastuumme ryhdikkäästi pää pystyssä.

Toisaalta ymmärrän tuon Kreikan tuoreen tankkitilauksen. Jo kesäkuusssa - paljon ennen Halla-Ahoa -  Kreikan varapääministeri Theodoros Pangalos lausahti Financial Times-lehdelle: "Jos emme saa rahoja, edessämme on kauheat näkymät. Saatamme nähdä armeijan tankit suojamassa pankkeja, koska meillä ei ole riittävästi poliiseja".  Nähtävästi Kreikan hallitus on nyt päättänyt varmistaa, että heillä on edes riittävästi tankkeja...

Kun katsoo millä tavoin Kreikan demokraattiset voimat puolustavat noita velalla rahoitettuja saavutettuja etujaan, alkaa kyllä ymmärtää noiden tankkien tarpeen. Kysehän on yksinomaan työsuojelullisista näkökohdista:

Riittävä panssarointi parantaisi oleellisesti työturvallisuutta


Tässä Kreikkalaiset peräävät pankkien vastuuta talousongelmien hoidossa

Mielenosoittajien tarjous Kreikan hallituksen ministereille


Tällä se lähtee talous nousuun sillä...
... jälleenrakennuskaudethan ovat aina olleet alhaisen työttömyyden jaksoja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti