Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

tiistai 11. lokakuuta 2011

Suuren kusetusjuhlan tuntua ilmassaTämä menee jo vähän jankkaamiseksi, mutta koska asia on Suomalaisille veronmaksajille iso ja tärkeä, jatkan edelleen tämän ERVV:n ja vakuusasian tiimoilla. Silmiini nimittäin sattui Talousmedia nimistä blogia pitävä uusi  kirjoittaja. Joka oli tehnyt todellakin noston arvoisen huomion. Näiden Urpilaisen vakuusneuvottelujen kuluessa Suomen 1,4 miljardin euron osuus Kreikan ERVV tukipaketista nousi 2,2 miljardiin euroon eli 800 miljoonaa euroa. Vaikka rahoituspaketin koko (109 miljardia €) ei EU:n toimesta kasvanut. Sattumoisin Suomen saamat "vakuudet" olivat ne 880 miljoonaa euroa. Suomi siis maksaa käytännössä itse 880 milj vakuuksista lisähintana 800 milj! Käteisellä ja heti. Ei ihme että tämä vakuusratkaisu herätti suurta hilpeyttä europäättäjien keskuudessa.

Joku voisi kuvittelee että onhan tuossa vielä 80 miljoonaa voittoa, mehän tienaamme tällä. Mutta Talousmedia ikävä kyllä puhkaisee tämänkin illuusion:

"Kun olemme tajunneet että Urpilainen ja Katainen maksoivat 880 miljoonan “vakuuksista” 800 miljoonaa niin tarkoittaako se että suomi nyt sai sentään 80 miljoonaa? Ei tietenkään! Muistellaanpa niitä ehtoja joihin suomi suostui saadakseen Urpilaisen ja Kataisen “vakuudet” eli suomi maksaa koko EVM:n alkupääoman eli 1,44 miljardia kerralla kun muut maksavat sen 5 vuodessa. Tästä tulee suomelle korkotappiota 280 miljoonan euron tasaerillä ja 3% korolla laskettuna (jota valtionvarainministeriön paperissa pidetään AAA-maiden papereiden keskimääräisenä korkona)  seuraavasti ((280*0,03) + (280*0,06) + (280*0,09) + (280*0,12) = 8,4+16,8+25,2+33,6=84  yksinkertaistettuna ilman korkoa-korolle) eli kun korkotappio 84 miljoonaa lasketaan niin näyttää siltä että Urpilainen ja Katainen ovat kuukausien neuvottelemisella saaneet 4 miljoonan lisätappion suomalaisille (80-84= -4) "

Mutta käykää itse tutustumassa kyseiseen Talousmedian blogaukseen täältä. Siellä on taustatietoa, linkkejä sekä lainauksia niin mediasta kuin valtionvarainministeriön dokumenteista. Ja ainakin minusta kirjoituksessa tehdyt johtopäätökset olivat oikeita ja valideja:

"Kun kreikan toisen pelastuspaketin kasvattamisesta ei löydy mitään uutisia ja kreikan valtionvarainministerikin puhuu edelleen 109 miljardin paketista samana päivänä kun suomessa suomen osuuden pomppausta 1,4 miljardista 2,2 miljardiin selitellään valtionvarainministeriön toimesta kreikan toisen pelastuspaketin koon kasvattamisella, niin on selvää että suomalaisia yritetään nyt huijata valehtelemalla meille päin naamaa nykyisen hallituksen toimesta.

Loogisesti ainoa järkevä selitys on se että Jutta Urpilainen ja Jyrki Katainen ovat nostaneet suomen osuutta kreikan toisesta 109 miljardin pelastuspaketista 800 miljoonalla eurolla saadakseen vastineeksi 880 miljoonan euron näennäiset vakuudet eli koko neuvottelumenestys ja saadut “vakuudet” ovat täyttä kusetusta.

Urpilainen ja Katainen ovat tällä halunneet pelastaa kasvonsa ja peittää täydellisen epäonnistumisensa molempien luvattua hallitusohjelmassa täydet vakuudet ja Urpilaisen vielä huijattua yli 500 000 äänestäjää eduskuntavaaleissa lupaamalla äänestäjille täydet vakuudet.
Tajuttuani Urpilaisen ja Kataisen kusetuksen ymmärrän täysin miksi suomelle naureskeltiin EU:n tiedotustilaisuudessa jossa vakuuksista kerrottiin ja ymmärrän täysin miksi mikään muu maa EI halua vakuuksia"

No, entä sitten. Valtionvarainministeri ja pääministeri nyt vain pikkuisen kusivat meitä hallintoalammaisia silmiin. Jotta Suomen maine nöyränä EU-alammaisena  luotettavana EU-kumppanina ei saisi kolhuja . En edes unissani kuvittele, että tätä "pikkuseikkaa" tullaan noteeraamaan mitenkään valtamedian taholta. 880 miljoonaa euroa veromaksajien haaskattua rahaa kun on pikkujuttu merkittävien yhteiskunnallisten asioiden, kuten vaikkapa poliisien ABC-kahvialennusten tai Halla-Ahon facebook kirjoitusten rinnalla. Puhumattakaan BB-talon viimeisimmistä tapahtumista.  Mutta yritetään nyt edes me blogosfäärin "vihapuhujat" hieman heitellä kapuloita rattaisiin...

PS klo 21.00

Näköjään tuo Talousmedia-blogi on levinnyt verkossa aika tehokkaasti, koska valtionvarainministeriön virkamies Matti Salmi on jo kiirehtinyt sen väitteet US:ssä kiivaasti kiistämään. ("Outo Kreikka-väite leviää verkossa - Älä usko tätä!" ) Hänen mukaansa blogaajan väitteet ovat "huomiota herättäviä, outoja, perustuvat väärään tulkintaan ja siksi virheellisiä sekä pötyä"

Salmen mukaan päättelyvirhe syntyy siitä, että kaikki tähän mennessä julkisuudessa esitetyt "viralliset" luvut ovatkin olleet vain hihasta vedettyjä arvioita. Kreikka II tukipaketin oikea koko voidaan hänen mukaansa päättää vasta sitten kun kaikki euromaat ovat ensin hyväksyneet  ERVV:n sääntömuutoksen. Eli jos ja kun myös Slovakian parlamentti sen hyväksyy.

Mutta annetaampa Salmen (tai US:n) jatkaa:  "Komissio ja euromaat ilmoittivat tällä viikolla, että lopullinen päätös Kreikka-avusta tehdään 21. lokakuuta. Tämän jälkeen apupäätös pitää vielä hyväksyttää ERVV:n jäsenmailla. Suomi on jo ilmoittanut hyväksyvänsä Kreikan tukemisen uuden ERVV:n kautta"  Hmm -  minä en nyt ainakaan ymmärrä tai uskalla spekuloida tarkoittaako tuo viimeinen lause vain sitä, että Suomi on hyväksynyt ERVV:n sääntömuutoksen vai että me olemme jo hyväksyneet etukäteen Kreikan tukemisen sillä myöhemmin ilmoitettavalla summalla?

Jokatapauksessa Salmi jatkaa että "syksyn kehityksen valossa heinäkuussa puhuttu 109 miljardia euroa ei missään nimessä tule riittämään".  Täytyy todeta että hyvä kun Suomen valtionvarainministeriöllä on selvillä edes tämä sangen oleellinen yksityiskohta!

Nyt Keskiäksy ei oikein tiedä mitä ja ketä uskoa. Minulla on toki varaa myöntää että olen "seurannut väärää profeettaa" ja siten väärässä. Toisaalta on muistettava , että VVM ei tahallista kusetusyritystä myöntäisi julkisesti missään olosuhteissa.

Poliitikot ja media ovat jokatapauksessa noita lukuja 109 miljardia, 1.4 miljardia, 2,2 miljardia ja 880 miljoonaa laajalti "totena" käyttäneet. Jutta kykeni niiden pohjalta jopa vakuusneuvotteluissa Suomelle "tienatun" tuntipalkan laskemaan (1 milj/tunti) ja sen suureen ääneen kansalle julistamaan. Nyt nämä luvut ovatkin kuulemma vain arvioita. Ja tuossa Usarin jutussa Matti Salmi syystä tai toisesta itsekkin sotkee asiota keskenään. Käsittääkseni IMF:n tai ainakaan yksityisten sijoittajien osallisuus Kreikka pakettiin ei kierrä ERVV:n kautta.

Mutta tämäkin asia selviää odottamalla. Kun tuo Kreikka II - ERVV paketti aikanaan hyväksytään, voidaan nähdä sen todellinen loppusumma ja Suomen osuus siitä "takuuksineen". Sekä laskea täsmääkö se tuon Suomen ERVV-puitesopimuksessa määritellyn osuuden 1,94% kanssa. JOS näitä lukuja kansalle silloinkaan yksiselitteisesti ilmoitetaan.3 kommenttia:

 1. Minuahan tunnetusti rupeaa huimaamaan kun puhutaan tilipussia suuremmista summista ja sen vuoksi ymmärrän asioita usein väärin. Mutta menikö tää nyt silleen, että takkinsa kääntäneet demarit törsäsivät 800 miljoonaa ylimääräistä voidakseen sanoa, että eivät kääntäneet takkiaan?

  VastaaPoista
 2. Terve Ykä. Ja ymmärsit juurikin oikein. Hallitus/demarit todella törsäsivät 880 miljoonaa euroa ylimääräistä, jotta Jutan kasvot pelastettaisiin. Ihanan kallista, vois tuumata...

  Tuolla summalla Jutta varmaankin pääsee TOP-5:n Suomen kalleimmat kasvot skabassa.

  Jos tuon "takuuden" olisi pelkästään Jutta "neuvotelut" niin voisi ajatella että siellä nyt oli vaan ala-kansakoulunopettaja asialla ja kyse on käsityskyvyn rajallisuudesta. Mutta käytännön suhmurointihan on hoidettu valtionvarainministeriön virkamiesten toimesta. Joten kyllä tämä nyt ihan harkitulta kusetukselta haiskahtaa.

  VastaaPoista
 3. Ihanan kallista, juu. Ja minä kun muistan sen 1970-luvun, jolloin valtion kuvaputkitehtaaseen Valcoon törsättiin 300 miljoonaa silloista markkaa ja siitähän nousi taivaankorkee älämölö. Ihmeteltiin, että miten tää on mahdollista. Nythän moisilla rahoilla putsaillaan varpaanvälejä.

  VastaaPoista