Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

lauantai 12. helmikuuta 2011

Suuhuuhtelu III - Nokia helpottaa työvoimapulaa


Nokia sitten vihdoin julkisti Elopin valinnasta lähtien arvattavissa olleen päätöksen: Antaudumme ehdoitta ja hyppäämme palavasta lautasta uppoavaan laivaan. Pois turha dramatisointi, tästä on seurauksena yksinkertaisesti Nokian muuttuminen ns. IT-yhtiöstä normaaliksi perusteollisuudeksi. Petteri Järvinen on blogissaan asiaa kuvannut niin hyvin, ettei siitä sen enempiä.

Maamme johtaville poliitikoille eilinen uutinen on mitä parhain. Nimittäin maatamme vaivaava kiljuva työvoimapula helpottaa taas askeleen verran, kun tuhannet korkeastikoulutetut Symbian-osaajat vapautuvat työmarkkinoiden käyttöön. Kerrannaisvaikutuksien kanssa veikkaan, että tämä Nokian siirtyminen Microsoftin torppariksi poistaa maamme työvoimapulaa tulevina vuosina vähintäänkin kymmenentuhannen hengen verrran.

PS. Eilisen päivän parhaat naurut aiheesta tarjosi "tieto"toimisto STT. Maakuntalehdille levitetyn uutisen taustoitusosiossa "Meego, Symbian, Android - mitä ihmettä?" kansaa valistetaan näin:

"Symbian on käyttöjärjestelmä, jota Nokia käyttää puhelinmalleissaan. Android on Googlen kehittämä käyttöjärjestelmä, jota Apple käyttää iPhone puhelimissaan. Iphonet ovat olleet suurin syy Nokian markkinaosuuden kutistumiseen.... "

Katsokaa nyt lehti-ihmiset edes pikkuisen sen perään, mistä kaikesta paskasta te oikein STT:lle maksatte

3 kommenttia:

 1. Iltaa! En ole ennen tänne kirjoittanut.

  Joo tuossa olisi Nokialta tulossa vapaata työvoimaa jos joku vaan viitsisi palkata ja jolla olisi palkanmaksukykyä.

  Taloudessa työn hinta määritellään kysynnän ja tarjonnan mukaan. Jos jossain on työvoimasta hetkellisesti pulaa niin sitten palkkoja nostetaan ja sillä houkutellaan työntekijöitä. Voidaan myös kouluttaa uusia työntekijöitä koulussa tai niin että jotkut tekevät alanvaihdon kyseiselle alalle. Periiaattessa vaikka eläkeläinen voidaan kutsua töihin takaisin jos sillä on taitoja sekä henkisiä ja fyysisiä voimia.

  Jos ei korotetuilla palkoilla, lisäkoulutuksella, tai alanvaihdolla saada työntekijöitä, niin sitten työt pitää siirtää ulkomaille. Ei siis pidä toimia niin että tuo tänne ulkomaista työvoimaa. Muutenkin kuljetusmahdollisuudet ja viestintäyhteydet ovat sen verran kehittyneitä ja monipuolisia että maahanmuutolle ei käytännössä ole edes mitään tarvetta. Myös työntekijän itsensä kannalta on parempi viedä työ tekijän luokse kuin muuttaa työn perässä. Kainuulaiselle on parempi tehdä työtä Kainuussa kuin Helsingissä. Okei tuossa kyse on maan sisäisestä muutosta tai muuttamattomuudesta mutta se on verrattavissa siihen.

  Periaattessa voisi olla tekemätöntä työtä jotka olisi järkevää saada tehdyiksi, mutta puuttuu palkanmaksaja. Maantiet, rautatiet, satamat ja lentokentät tarvitsevat kunnossapitoa. Rakennuksia pitää remontoida ja kunnostaa. Terveydenhuollossa on hoitojonoja joiden lyhentäminen vaatisi lisää työntekijöitä. Poliisilla on minimimiehityksellä maksimimäärä työtä, joten sinänsä poliiseilla olisi työtä vaikka muille jakaa. Esimerkkejä riittäisi. Sinänsä nuo ovat tarpeellisia ja järkeviä hommia mutta palkanmaksaja puuttuu.

  VastaaPoista
 2. Tervehdys "vieras" ja tervetuloa kommentoimaan.

  Olet aivan oikeassa siinä, että tässä maassa ei poliitikkojen puheista huolimatta suurin pula ole suinkaan työvoimasta eikä edes tekemättömästä työstä vaan juurikin palkanmaksajista. Ja tilanne vain huononee vuosi vuodelta. Osin poliitikkojen oman toiminnan ansiosta. Maailmaa parantaessa kun ammutaan luvattoman usein omiin jalkoihin.

  Ja sekin on tosiaan aika kummallista että meillä ei enää ole varaa pitää huolta siitä infrasta ja julkisesta rakennus- yms kannasta, joka on kuitenkin paljon köyhempinä aikoina pystytty yhteisillä varoilla rakentamaan.

  VastaaPoista
 3. Poliitikkojen uusimpiin omaan jalkaan ampumisiin kuuluu vasemmistoliiton ajama uraanivero ja viherhörhöjen ajama uraanikaivoskielto ja yleensäkin kaivostoiminnan vaikeuttaminen.

  Mieluummin pitäisi määrätä pakolais-ja turvapaikanhakijavero, jonka maksaa se joka haluaa pakolaisia ja turvapaikanhakijoita, tai pakolaiset ja turvapaikanhakijat maksakoon itse sen veron. Tätä ehdotin Kumitontun blogissa.

  No, jos kaivos kielletään Suomessa, sitten se perustetaan jossain Bongo-Rumpulassa. Sellaisessa paikassa ei välitetä työntekijöiden oikeuksista, paikallisista asukkaista ja lähiympäristöstä sitäkään vähää mitä täällä. Blood Diamond-elokuvan meininkiä siellä olisi. Lisäksi työpaikat ja verotulot jäävät täällä saamatta jotka muuten olisi saatu.

  Kaivos ja malmiesiintymä on siitä hyvä ettei sitä voi ulosliputtaa. Kainuulaislähtöisenä olen hyvilläni siitä että Talvivaaran nikkeliesiintymä on suuri ja että kaupan päälle löytyy uraaniakin.

  Siitä kertyisi vuositasolla paljonkin rahaa jos valtio lopettaisi mokutuksen, pakkoruotsin ja kaksikielisyyden, ilmastohumpan sekä enimmät verovähennykset.

  Nämä lopettamalla saataisiin vuositasolla edes hieman lisää rahaa niihin kohteisiin jotka ovat Pekka Perusjuntin tavoin ajateltuna sopivia kohteita.

  VastaaPoista