Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

tiistai 11. syyskuuta 2012

Kreikkalaista mytologiaa


Silmiini sattui vasta nyt parin viikon takainen uutinen, jonka mukaan Euroopan keskuspankki aikoo piahkoin  uudistaa euroa. Siis nimenomaan sen ulkonäköä. Nykyisten arkkitehtonisten kuvien sijaan seteleiden vesileimaksi kaavaillaan kreikkalaisesta mytologiasta kaivettua prinsessa Europeaa. Jonka mukaan koko Eurooppaa on kuulemma saanut nimensä.

Hmm - Keskiäksy ei ole kyllä  ihan varma onko seteleiden ulkoasun uusiminen nykyisessä taloustilanteessa niitä keskupankin kiireellisimpiä ja keskeisimpiä tehtäviä. Toki setelejä uudistetaan tasaisin välein väärentämisen vaikeuttamiseksi, mutta ehkä taka-ajatuksena tällä kertaa on myös antaa signaali siitä, ettei euro suinkaan ole hajoamassa tai häviämässä.

Sen sijaan Keskiäksyn pokka petti lopullisesti, kun luin perustelun millä nimenomaan tuohon prinsessa Europeen oli päädytty. "Euroopan historiaa symboloivat kuvan käyttäminen voisi olla ele, joka lisää Euroopan yhteishenkeä, suunnittelijat arvelevat" 

Tarkemmin asiaa ajateltuani hymyni kyllä hyytyi ja minua alkoi pikemminkin pelottaa. Missä pumpulisissa pilvilinnoissa tai utopistisissa rinnakkaistodellisuuksissa EU:n korkeat keskuspankkivirkamiehet oikein majailevat? Ja nuonko pihalla he oikeasti ovat eurooppalaisten ihmisten taloudellisesta ja poliittisesta arkitodellisuudesta? Toisaalta se kyllä selittää monta asiaa...

Koska tämä hulluuden riemumarssi kuitenkin vääjämättömästi jatkuu, niin teenpä tähän lopuksi muutamia kainoja ehdotuksia. Sieltä antiikin mytologiasta nimittäin löytyy eurolle parempiakin symboleja kuin tuo prinsessa Europe. Nykytilanteessa sopivampi vertauskuva euroalueelle voisi olla vaikkapa riidankyväjä ja eripuraisuuden jumalatar Eris.  Euron historian vertauskuvaksi taas sopisi mainiosti Ikaros lentomatkoineen  ja EU:n liittovaltioprojektille Pandora lippaineen. EKP:n viimeaikojen toimintaa taas symboloisi parhaiten Pyrrhos voittoineen. Henkilökohtaisesti näkisin kuitenkin eurosetelissä kaikkein mieluuteen Herakleen siivoamassa Brysselin Augiaan talleja.

Euron arvostus ei tosin taida pelkästään seteleiden vesileimoja uudistamalla juurikaan kohentua. Mutta kyllähän sen haluttavuutta voitaisiin todennäköisesti radikaalimmalla ulkonäkömuutoksella hieman parantaaa. Kas näin:


Nyt kun EKP:n "setelipainokoneet" alkavat syytää markkinoille tuhansia miljardeja euroja lisää, kannattaisi samalla harkita käteisvaluutassa käytettävän paperilaadun vaihtamista hieman pehmeämmäksi. Että eurolla säilyisi tulevaisuudessakin edes jonkinlainen käyttöarvo, vaikka sen vaihtoarvo romahtaisikin. Tähän tapaan:



1 kommentti:

  1. Kaupassa olikin tuollaista eurosetelikuvioista wc-paperia. :D

    VastaaPoista