Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

lauantai 17. syyskuuta 2011

Säälikäämme edesViime päivinä olemma saaneet lukea Hyysäristä raflaavia uutisotsikoita: "Talouskurimuksesta kärsivän Kreikan lapset koulutielle reput tyhjinä" Ja vieläkin järkyttävämpää: "Lääkeyhtiö lopetti toimitukset kreikkalaisiin sairaaloihin

Kai tunnette jo syyllisyyden piston sydämmessänne? Kreikan valtiolla ovat rahat niin vähissä, että ei ole edes  varaa ostaa lapsille koulukirjoja tai sairaalapotilaille lääkkeitä. Me suomalaiset olemme varmasti syyllisiä tähän tilanteeseen, koska persu-pelon vuoksi sinnikkäästi vaadimme EU:n toiselle Kreikka-tukipaketille vakuuksia ja halvaannutamme näin päätöksenteon asiasta. Toki tällä hetkellä IMF:n ja EU:n tarkkailijat kiistelevät Kreikan kanssa vasta ensimmäisen tukipaketin maksatuksista, mutta sehän on sivuseikka.

Kun nuo uutiset lukee tarkemmin , niin kuva asioiden tolasta hieman muuttuu. Koulukirjojen puuttuminen johtuukin Kreikan julkisia hankintoja valvovasta tuomioistuimesta, joka ei ole antanut hyväksyvää päätöstä painopaperin tarjouskilpailusta. "To Paron -lehden mukaan päätöksen viivästyminen taas johtuu opetushallinnon korruptiosta. Lehti oli selvittänyt, että papereista on pitkään maksettu ylihintaa ilman todellista tarjousten kilpailuttamista. Ylihinta on epäilyjen mukaan jaettu paperin myyvän yrityksen ja viranomaisten kesken.

Uutisesta selviää myös, että toisin kuin köyhässä Suomessa, vauraassa Kreikassa ei ole totuttu kierrättämään oppikirjoja seuraavan vuoden oppilaille. "Tekstikirjat on suunniteltu niin, että oppilaat myös kirjoittavat niihin. Ja sitten kun oppilaat lopettavat kouluvuoden kesäkuussa, moni heistä polttaa tai repii kirjansa. Se on sellainen hirveä maan tapa. Kaduilla näkyy oppikirjojen raatoja" kertoo kreikkalainen opettaja Sofia Kontomitrou HS:n mukaan. 

Hmm - Keskiäkäinen Mies muistaa joskus vähän pyöritelleensä  päätään, kun selaili erästä lapsensa nähtävästi todella monta kertaa kierrätettyä koulukirjaa. Siinä kun oli vielä mm. Venäjän paikalla Neuvostoliitto karttoineen. Melkein kymmenen vuotta maan hajoamisen jälkeen. Mutta ymmärrettäväähän se on, Suomi ja sen peruskoululaitos eivät Kreikan tapaan ole koskaan kieriskelleetkään rahoissa.

Entäs ne sairaaloiden lääkkeet? Kyseisen sveitsiläisen Roche-lääkeyhtiön toimitusjohtaja Severin Schwan sanoo ikävän päätöksen syyksi sen, että osa Kreikan valtion sairaaloista ei ole maksanut lääkelaskujaan viimeiseen  kolmeen-neljään vuoteen. Välimeren rannoillahan normaali maan tapa on aina ollut, että laskuja ei makseta 14 vrk netto, vaan 3 - 6 kuukauden viiveellä. Mutta kolme tai neljä vuotta. Uskooko joku todella, että Kreikan valtio ei ole viimeiseen kolmeen vuoteen budjetoinut rahaa sairaaloidensa lääkehankintoihin? Niinpä. Se todennäköisempi vaihtoehto on, että joku tai jotkut ovat yksinkertaisesti käärineet lääkkeisiin varatut rahat liiveihinsä.

Eurooppalaisten suurpankkien pelastusoperaatio, jota kutsutaan myös Kreikka-tueksi, vaatii Suomelta yhä uusia maksusitoumuksia. Mutta jukuripäinen kansa haraa ikävästi vastaan. Näköjään mielipide-eliittimme katsoo, että me hallintoalamaiset olemme kuin pikkulapsia ja meihin pitää siis soveltaa vanhoja hyväksihavaittuja lastenkasvatusmetodeita:  Pelottelu - Syyllistäminen - Uhkailu - Lahjonta - Kiristys. Ja nyt olemme siirtymässä pelottelusta syyllistämisvaiheeseen...


2 kommenttia:

  1. Tuliki tästä mieleen että pitää taas katsoa se elokuva kreikkalainen naimakauppa :P

    VastaaPoista
  2. Reaalimaailmassa tämä draama ei sitten olekkaan mikään romattinen komedia. Osalle perus-kreikkalaisista kaduntallaajista kyseessä on epäilemättä tragedia. EU:n ylätasolla taas näytellään pikemminkin farssia. Käsikirjoituksen nimenä on tietenkin "Suuri Puhallus"

    VastaaPoista