Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

lauantai 5. tammikuuta 2013

Tuhkatkin pesästä
Pistipä silmääni eräs tuore uutinen Taloussanomissa:  

"...Espanja on käyttänyt eläkerahastoaan valtionlainojen ostajana. Nyt tämä on tulossa tiensä päähän, kun vähintään 90 prosenttia 65 miljardin euron rahaston varoista on jo sijoitettu valtion joukkovelkakirjoihin. Perälaudan häämöttäessä hallitus on alkanut nostaa rahastosta käteistä. Syyskuussa hallitus nosti rahastosta kolme miljardia euroa valtiontalouden rahoittamiseen ja marraskuussa neljä miljardia euroa eläkkeiden maksamiseen. 
Yhdessä historialliset nostot ylittivät lakisääteisen nostorajan, jota on kuitenkin korotettu tilapäisesti..."

Espanjan hallitus siis syö tavalla jos toisellakin maan kansalaisten tulevien eläkkeiden maksamiseen rahastoituja pääomia. Jotka muutenkin ovat olleet varsin olemattomia. Henri Myllyniemen blogissahan linkattiin taanoin selvitykseen, jonka mukaan Espanjan eläkejärjestelmään on tähän mennessä "päässyt kertymään" sellainen 170 miljardin vaje.

Tuo temppu panee miettimään, kuinka pian ja mihin vastuutakantavaan tarkoitukseen samanlainen työeläkerahastojen "ryöstö" suoritetaan myös Suomessa. Veikkaan että siihen ei mene montaa vuotta. Maamme eläkerahastothan on jo valmiiksi laskettu kansainvälisessä tilastoinnissa poikkeuksellisella tavalla Suomen valtion varallisuudeksi ja ilman tätä pientä juksausta Suomen velkaantumisaste ja samalla myös luottoluokitus olisivat ihan jotain muuta kuin parasta AAA-luokkaa.

Espanjan eläkerahoilla on sentään tilkitty oman maan uppoavaa valtiontaloutta. Keskiäkäinen veikkaus on, että Katainen&Co sensijaan luovuttavat Suomalaiseen työeläkejärjestelmään rahastoidut varat fantastisen vastuunkannon nimissä yleishyödyllisiin €urooppalaisiin pelastustarkoituksiin. Eli ne päätyvät välikäsien kautta hyvin nopeasti lähinnä pan-eurooppalaiseen pankkitukeen. Sillä onhan meillä varaa ja velvollisuuksia.

-----------------------------

Tämän vuoden ensimmäinen veikkauskohde on kuitenkin se, koska Espanja esittää EU:lle ja EKP:lle virallisen tukipyynnön. Ja kuinka iso se on. Tukeahan maahan toki on jo työnnetty runsainmitoin. LOTR:aukseksi kutsutuista EKP:n katteettoman rahanpainamisen noin 1000 miljardin setelisingoista Espanjalaiset pankit merkitsivät huhujen mukaan noin 300 miljardia. Ja pankkitukeenhan Espanja sai jo loppukesästä reilut 30 miljardia euroa vastuunkantolainaa muilta euromailta. (Jolla ei toki päästy alkua pidemmälle, kuten vaikkapa tämä tuore uutinen osoittaa)

Melkoisia summia maalle joka jo takavuosina muka pelastettiin Kataisen ja hänen EU-kavereidensa riihikuivasta rahasta rakentamilla "palomuureilla".(Niinpä niin, meidänhän oli aikoinaan ihan pakko suostua mm. Kreikka-rahoitustalkoisiin, ettei kriisi vain leviä Espanjaan, joka on "liian suuri pelastettaksi" )

Itse veikkaan että Espanjan avunpyyntö esitetään ennen kevättä, ehkäpä jo maaliskuussa. Ja Suomi maksaa taas kerran. Tällä kertaa ei maamme hallituksen tarvitse edes esittää mitään perinteisiä neuvottelu- tai takuusteattereitaan. EVM:ssä nimittäin asia voidaan hoitaa enemmistöpäätöksinä Suomelta senkummemmin kyselemättä. Ilmoitetaan vain että tälläinen olisi Suomen osuus tällä kertaa...ottakaapa lisää velkaa ja  laittakaapa rahaa tulemaan.

-----------------------------------

Tuohon ylläolevaan kuvaan sen verran tarkennusta, että en leimaa koko espanjan kansaa porsastelijoiksi. Vaan tarkoitan maan politiikkoja ja pankkiireita, jotka ovat huseeranneeet vuosikymmeniä tiukassa symbioosissa ja hyvä-amigo hengessä niin paikallis-, aluehallinto- kuin valtakunnantasollakin. He ovat hoitaneet maan asioita ja itsekkin eläneet kuin siat vatukossa. Onneksi on meitä vastuutakantavia €uro-kumppaneita, joilla voi maksattaa noiden bileiden viulut...


3 kommenttia:

 1. Tuolla jostain luin, että Espanjan Punainen Risti joutuu antamaan hätäapua 2 miljoonalle espanjalaiselle ja on jo taloudellisissa vaikeuksissa sekä että Kreikan vastaava putiikki on konkurssikypsä.

  Toivottavasti suomalaiset heräävät siinä vaiheessa kun ääliöt Kataisen johdolla alkavat tyrkyttää meidän säästämiämme eläkerahoja €urooppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai luuletko että niistä on paljonkin jäljellä? 10 miljardia/vuosi... Ei siihen kauaa mene, että ne ovat kaikki jo syöty.

   Poista
 2. Jos noin käy, on joidenkin parasta alkaa juoksemaan siksakkia. :)

  VastaaPoista