Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Kataisen piinaviikko päättyy


Tänään se sitten tapahtuu. Nimittäin Suomen hallituksen consiglieeri  Jaakko Jonkka julistaa pääministeri Kataisen toimineen täysin lain ja paragraafien mukaisesti niinsanotussa Himas-jupakassa. Tai ainakin hänen olleen täysin syyntakeeton.

Heidi Hautalan veronkierto-kausti tuli Kataiselle kuin kreivin aikaan. Hautasihan sen synnyttämä kohu samalla hänen Himas-suhmurointinsa pois julkisesta keskustelusta. Vaikka meidän veronmaksajien kannalta Kataisen kaverirahoitus oli paitsi taloudellisesti myös ihan periaatteellisessa mielessä paljon merkittävämpi  rikos.

No, tällehän emme mitään mahda, sillä härillä ja jumalilla on eri lait. Katainen saa näköjään tehdä ihan mitä tahansa, valehdella, väärentää, pettää ja myydä maamme. Nomenklatuuramme ja tiedotus propagandavälineemme seisovat silti siilipuolustuksessa hänen ympärillään.

Kuitenkin haluaisin vielä nostaa esiin vielä pari näkökulmaa tähän keissiin lukijoideni pohdittaviksi:

1. Himasen rahoitushakemuksessa pisti silmään kohta, jonka mukaan hänen yhtiönsä Sofos osallistuu hankkeen rahoitukseen tekemällä siihen 100 000 euron "investoinnin". Hmm - mihin yhden miehen konsulttifirma saa uppoamaan moisen rahasumman "investointina"? Tietotekniikkaan? Tuskinpa. Toimitilojen sisustukseen? Toki. Mutta todennäköisesti kyseessä on vain hankesuunnitelmassa oleva silmänkäätötemppu, näennäinen paperilla pyöritettävä "omarahoitusosuus", jolla saadaan tämä veronmaksajien härski lypsäminen näyttämään paremmalta.  Tai sitten  kyseessä on noille ulkomaisille "huippututkijoille" heidän nimiensä käyttöoikeudesta maksettavista rojalteista...

2. Himasen "Sinisen kirjan" sisällön saaman murskakritiikin Katainen kuittasi taanoin seuraavasti:  

"Voimme kysyä, mitä hyötyä kaikista muista valtion teettämistä tutkimuksista on. Jos olette perehtyneet Siniseen kirjaan, siinä puhutaan esimerkiksi vihreästä kasvusta, Katainen sanoi ja muistutti, että vihreä kasvu on esillä myös puoliväliriihessä."

Jep jep - siinä tosiaankin pyöriteltiin taikamantra "vihreä kasvu". Mutta mitä se vihreä kasvu on tähän asti tarkoittanut? Esimerkiksi sitä, että elinkeino toisensa jälkeen muuttuu tuottavasta ja veroja maksavasta yritystoiminnasta verovaroilla tuetuksi puuhasteluksi tai kuluttajien suoraan maksamilla piilosubventioilla pyöriväksi rahastukseksi.

Otetaan nyt vaikka esimerkiksi energiantuotanto. Ennen se oli varsin tuottoisaa liiketoimintaa itsessään. Nyt alan investoinnit pyritään suuntaamaan mm. täysin tukien (syöttötariffi) varassa pyörivään tuulivoimaan. Ymmärrän kyllä sinänsä alallle ryntäävien sijoittajien innon, sillä missä muussa yritystoiminnassa olisi nykyään saatavissa noin hyviä etuja? Ensin ruhtinaalliset investointituet myllyn pystytykseen verovaroista ja sitten valtion takaama ja kuluttajien maksama noin kymmenen vuoden takuutuotto sijoitetulle pääomalla. Ihan riippumatta tuotannon kannattavuudesta ja jopa sen määrästä!

Toinen esimerkkejä vihreästä kasvusta tulee olemaan rikkidirektiivin myötä kannattavasta toiminnasta  tukiaissyöpöksi muuttuva merenkulku. Samaten vihreää kasvua edustavat pakollisiksi tulevat ns. matalaenergiatalot. Tämän vihreän miinan maksaa tavallinen asunnonomistaja monin tavoin. Ensin kasvaneina rakennuskustannuksina. Ja koska nuo paksuseinäiset kivivillamonumentit tulevat vääjäämättömästi homehtumaan ja mätänemään pystyyn 10-15 vuoden kuluessa, loppulaskun he maksavat perheensä menetettynä terveytenä ja omaisuutensa arvon romahduksena.

Tuo "vihreä kasvu" on siis käytännössä tarkoittanut meille hallintoalamaisille pelkästään kasvavia veroja, kasvavia hintoja, kasvavaa byrokratiaa ja kauas maailmalle karkaavia työpaikkoja. Itseasiassa, jos Himanen olisi Sinisessä kirjassaan paljastanut tuon kusetuksen ja  nostanut poliittiseen keskusteluun ja yleiseen tietoisuuteen sille rehellisen määritelmän vihreä valhe, hän oikeasti olisi tehnyt tälle maalle ja meille veronmaksajille suuren palveluksen. Jopa niin ison, että hän olisi pelkästään sillä ansainnut tuon 700 000 euron palkkionsa. Mutta eipä tehnyt niin...

3. Hallituksen osinkoverouudistus on ollut kovasti tapetilla. Listaamattomien ns. "perheyritysten" siinä saama jättipotti on herättänyt närää. Uudistuksen tarkoitus kuulemma oli lisätä investointeja ja sitä kautta parantaa taloutta ja työllisyyttä. Hmm - osinkoverotuksessa oli varmasti korjaamisen tarvetta, mutta tuo porsaanreikä, jolla varakkaat listaamattomat yritykset voivat tyhjätä tasettaan maksamalla omistajilleen osinkoa jollain 8% veroasteella ei taatusti tule lisäämään investointeja. Päinvastoin tulemme näkemään valtavan osinkotsunamin, kun jokainen kynnelle kykenevä omistaja putsaa firmansa jakokelpoiset pääomat niin nopeasti kuin voi. Sillä jokainen maalaisjärjellä varustettu tajuaa, että kovin kauaa tuota Kokoomuksen räätälöimää lahjaa rahoittajilleen ei voida ylläpitää. Johtaisihan se siihen, että jokaisen hyvätuloisen kannattaisi jatkossa osakeyhtiöittää itsensä ja hankkia tulonsa sen jälkeen osinkoina.

Ihmettelette ehkä miten tämä nyt liittyy Himaseen? No, Himasen firmahan on toiminut tähänkin asti tätä hyvää Kokoomuslaista tapaa noudattaen. Himanen on nostanut omistamastaan Sofoksesta parhaimmillaankin palkaa vain sellaiset 7000 euroa/v ja 40000-60000 euroa/v pääomaverotettuina osinkoina. Himasella on firmassaan tällä hetkellä jakokelpoisia varoja peräti 709 000 euroa. (tämä on siis tilanne ennen tätä uusinta 700 000 €:n  Katais-tukipakettia ) Jos Kataisen osinkoverouudistus tulee voimaan, se kuuluu nimenomaan niihin "vakavaraisiin perheyrityksiin" jotka siitä hyötyvät. Minusta onkin  varsin epäreilua, että osinkoverouudistusta uutisoitaessa on aina otettu malliesimerkiksi jotkut Fazerin tai Wihurin perheet. Aivan yhtähyvin voitaisiin uutisoida, että Katainen junaili hallituksessa kaverilleen Himaselle mahdollisuuden nostaa jopa 60 000 euroa/v osinkoa 8-9%:n veroasteella.


P.S. päivitys klo 18. Ensinnäkin, kuten jo tuolla kommenttiosastolla päivällä totesin, "ennustin hieman pieleen. Mutta toki vain ajankohdan, en todennäköistä lopputulemaa. Sillä oikeussutenööri Jonkka näköjään haluaa jäähdytellä kuumaa perunaa ja hautaa sen "jatkoselvittelyjä varten". Katais-caseen palataan  kuulemma joskus toukokuun lopulla, jolloin se on jo vaipunut unholaan kymmenien muiden "kohujen" alle. Mutta näköjään Kataisen toiminta on nyt ollut senverran härskiä jopa nykyhallituksen mittapuulla laskien, että Jonkka ei ihan lonkalta löytänyt sopivia porsaanreikiä, joilla olisi voinut Jyrkin valkopestä..."

Toiseksi blogaaja Kumitonttu selvensi minulle yhden asian. Tuo Sofoksen 100 000 euron "investointi" tarkoittanee nimenomaan Himasen omaa palkkaa. Jos hän nostaisi sen normaaliin tapaan palkkana, siitä menisi verot taulukoiden mukaan ja vielä kaikki sivukulut. Niinpä Himanen "investoi" tähän projektiin oman työpanoksensa ilmaiseksi ( koska aihe on hänen mukaansa niin tärkeä ) ja ottaa aikanaan voitot kotiin osinkoina. Monta kärpästä yhdellä iskulla, rahoitushakemus näyttää vähemmän härskiltä kun siinä on myös omarahoitusosuus, Himanen voi vielä jeesustella tekevänsä talkootyötä maan edun hyväksi ja sokerina pohjalle tämä keppulointi tuottaa hänelle hyvin huomattavaa taloudellista etua.

Himanen ei todellakaan ole tyhmä. Mutta jos tuo kusetus todella menee läpi, tuleepahan ainakin ihan käytännössä ja julkisesti todistettua että niin pääministeri Katainen, valtioneuvoston kanslia, Suomen Akatemia, Sitra, TEKES kuin myös verottajakin sen sijaan ovat!

PS 2. Korjasin myös blogauksessa olleen numerovirheen. Tuo 700 000 kumitteli jutussa niin moneen kertaan ( Sofoksen jakokelpoinen pääoma, Himasen tuore Katais-tukipaketti ) että naputtelin sen vahingossa myös tuonne loppuun mahdolliseksi aleverotettavaksi osinkomääräksi. Jos nyt oikein olen ymmärtänyt, tuolla Kokoomus-ALE veroprosentilla voi nostaa osinkoja vuodessa korkeintaan 8% yrityksen nettovarallisuudesta. En tiedä Sofoksen velkoja  tai muita mahdollisia vastuita, mutta oletin tuossa, että sen nettovarallisuus on suurinpiirtein sama kuin sen jakokelpoinen pääoma.

2 kommenttia:

  1. Se Himasen 50.000 euron vuosittainen panos on todellakin hänen nostamansa palkka! Voi vittu mikä investointi. Eli hän eiLAITA firmaan tai projektiin latin latia vaan antaa aikaansa. Ihan niin kuin sillä olis kovastikin kilpailevia työtarjouksia siinä pöydällä.

    VastaaPoista
  2. Jahas - ennustin väärin. Mutta toki vain ajankohdan, en todennäköistä lopputulemaa.

    http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288552998092.html

    Oikeussutenööri Jonkka näköjään koitaa jäähdytellä asiaa ja hautaa sen "jatkoselvittelyjä varten". Asiaan palataa kuulemma joskus toukokuun lopulla, jolloin se on jo vaipunut unholaan kymmenien muiden "kohujen" alle. Mutta näköjään Kataisen toiminta nyt on ollut senverran härskiä jopa pääministerin mittapuulla laskien, että Jonkka ei lonkalta löytänyt sopivia porsaanreikiä, joilla Jyrkin olisi voinut valkopestä...

    VastaaPoista