Vaalien jälkeen jo muutama sata toimittajaa ja älykköä on tehnyt saman, omaa tuskaansa lievittävän johtopäätöksen. 81% äänestäjiä ei äänestänyt persuja, vaan nimenoman persuja vastaan. Hmm - suurinpiirteinhän tuo on tottakin. Looginen jatko ajatukselle on tietysti se, että 80 % meistä äänesti myös Kokoomusta vastaan. Ja peräti 93% äänesti nimenomaan Vihreitä vastaan. Tai että 95% Helsinkiläisistä EI kannattanut Paavo Arhinmäkeä...
---------------------------
Monet lehdet ovat viime päivinä näyttävästi revitelleet otsikoita Suomen vaalituloksen aiheuttamista reaktioista ulkomailla. Otetaan esimerkiksi vaikkapa
Aamulehti:
Yllättäen BBC vetää esiin natsikortin. ”Perussuomalaisen vaaliohjelma kertoo, että heillä on paljon yhteistä oikeistolaisten populistipuolueiden kanssa muualla Euroopassa”, BBC kirjoittaa.
”He uskovat, että matalaa syntyvyyttä ei korjata maahanmuutolla, koska maahanmuutto vie ongelmiin eivätkä ulkomaalaiset sovi suomalaiseen kulttuuriin. Sen sijaan nuorten naisten pitäisi opiskella vähemmän ja käyttää enemmän aikaa puhtaiden suomalaisten lasten synnyttämiseen. Tämä on kuin hento kaiku natsi-ideologiasta”, BBC kommentoi.
Kun käy katsomassa BBC:n alkuperäisen
uutisen, osoittautuu että eihän siellä BBC natsikortteja heiluttele, vaan heidän haastattelemansa suomalainen "asiantuntija", professori Jan Sundberg. (Jan-paralta taisivat muuten mennä lähdeteokset pikkuisen sekaisin, koska tuossahan hän siteeraa pikemminkin Freudenthalia kuin Soinia )
Sama kaava pätee näköjään muihinkin Euroopan lehdistön (ja varsinkin ruotsalaisen median) esittämiin rasisti-fasisti-ääri-populisti-juntti jne arviointeihin. Niiden lähteenä ovat säännöllisesti suomalaiset, yleensä RKP:tä tai vihervasemmistoa edustavat poliitikot,
toimittajat tai yliopistojen suojatyöläiset. Osa jutuista on jopa ihan suomalaisten toimittajien itsensä kirjoittamia.
No, tuleehan sille yhden ihmisen henkilökohtaiselle vihamielipiteelle jonkinlainen illuusio painoarvosta, jos sen muka esittää
BBC - Lontoo eikä
Jan Sundberg - Ankkalampi. Rehellisempää olisi tietysti uutisoida tätä ilmiötä tyyliin:
Suomalainen eliitti mustamaalaa Soinia ja Suomea Eurooppalaisessa mediassa. Mutta tälläistä otsikkoa ette tule missään lehdessä näkemään.
Mutta mikäpä siinä. Kansa äänesti väärin, eli toisin kuin tämä eliittinä itseään pitävä porukka olisi halunnut. Voihan toki sitä Suomi-kuvaa maailmalla rakentaa niinkin, että paskantaa omille portaille. Ihan vain kostoksi. Onko se järkevää, on sitten kokonaan toinen juttu.
Tämä kiihkeä "ääri-rasisti-fasisti-punaniska" uutisointi suhteuttaa kyllä joitain asioita. Samoja määritelmiä kun on vuosien saatossa esitetty suomalaisessa uutisoinnissa monista eurooppalaisista puolueista. Esim Tanskan Kansanpuolueesta, Norjan Edistyspuolueesta, Hollannin vapauspuolueesta tai Sveitsin Kansanpuolueesta. En ole näihin puolueisiin sen kummemmin perehtynyt, mutta nyt nuo luonnehdinnat alkavat kovasti epäilyttää. Onhan näinä päivinä käytännössä osoittautunut, että sen kansainvälisen ääri-rasisti-fasisti leiman voi saada kovin heppoisin perustein. Ihan vaan vaalitappiosta äärikatkeroituneen ääritärähtäneistön vaalivihan takia. Saapa nähdä. Jos Persut päätyvät hallitukseen, masinoivatko nämä samat kotimaiset "edistykselliset" ja "suvaitsevaiset" piirit EU:n päättäjien keskuuteen kaikkien suomalaisten kättelykiellon tai jotain muuta yhtä fiksua?
Antaisin teille omiin nurkkiin kuseksijoille pienen vinkin. Jos koko ajan huutaa naama punaisena, että SUSI TULEE - SUSI TULEE, voi uskottavuus pikkuhiljaa kärsiä inflaation. Kuka teitä sitten enää uskoo jos ja kun se susi sattuu oikeasti tulemaan...
------------------------------------
Suomen vaalitulos ja Soinin&Urpilaisen puheet ovat niin "talousviisaiden" kuin toimittajienkin mukaan mm horjuttanut vakavasti Euroopan rahoitussektoria, syösseet euron ja pörssikurssit laskuun ja nostaneet eurooppalaisia korkoja. Vau. Kylläpä pieni Suomi kerrankin on merkittävä ja keskeinen tekijä Euroopassa. Jännää ettei esim. Saksan valtionvarainministerin tai Saksan
keskuspankin kriittisillä puheenvuoroilla ole ollut näihin asioihin mitään vaikutusta.
Myös Espanjan valtion heikosti sujuneen lainahuutokaupan syylliseksi arvellaan Suomea ja Soinia. Mitään vaikutusta siihen markkinavoimien nihkeyteen ei sen sijaan tainnut olla tällä Espanjan keskuspankin
ilmoituksella jonka mukaan
" Espanjan pankkien ongelmaluottojen määrän kasvu jatkui helmikuussa, ja järjestämättömiksi kirjattiin jo 6.2% pankkien lainakannasta. Ongelmaluottojen määrä, 112.5 miljardia euroa, oli 33% suurempi kuin vuosi sitten"
On se muuten aika jännää. Aikoinaan meille vakuutettiin, että meidän kannattaa luopua omasta rahasta ja niin taloudellisesta kuin poliittisesta suvereniteetistämme nimenomaan sen takia, että saisimme vastineena turvaksemme raudanlujan taloudellisen selkänoja, jota eivät lamat tai markkinavoimat heiluttele. Lisäksi saisimme myös merkittävästi päätösvaltaa yhteisissä Euroopalaisissa asioissa ja vaikeina aikona tueksemme yhteisen eurooppalaisen solidaarisuuden.
Heti ensimmäisen laman koittaessa tämä uusi uljas rahaliitto sitten osoittautuukin savijaloilla horjuvaksi jättiläiseksi. Jota jopa Suomalaisen pienen oppositiopuolueen vaalipuheet heiluttavat kuin heinänkortta kesätuulessa ja jonka voi Suomen kolmanneksi suurimman puolueen puheenjohtaja sanoillaan ja teoillaan kuulemma kaataa kuin korttitalon.
Ja se kehuttu yhteinen päätöksenteko ja läsnäolo niissä pöydissä joissa päätöksiä tehdään tarkoittikin näköjään sitä, että Saksan ja Ranskan johtajat sopivat keskenään "paketteja", joita meidän muiden on yhteisen vastuunkannon nimessä pakko kannattaa.
Ne tiukat yhteiset pelisäännöt, joilla yhteisvaluutan vakaus ja arvo piti turvattaman osoittautuvatkin Potemkinin kulisseiksi, joita osa jäsenmaista on voinut vuosia, osin avoimesti, osin valheiden ja petoksen voimin, olla noudattamatta, ja kun heidän petoksensa sitten johtaa umpikujaan, meidän rehellisempien on vaan nöyrästi ja nurisematta kuitattava laskut.
Entä sitten se mainostettu Euroopalainen solidaarisuus ja yhteisvastuu? Kreikkalaiset elivät vuosia kuin siat pellossa, ei maksettu veroja, korruptio ja valtion rahojen suoranainen varastaminen olivat maan tapoja. Taloustilastot ja valtion velkaantumisaste väärennettiin. Mitään yhteisiä sääntöjä ja direktiivejä ei noudatettu jos ei huvittanut jne... Hmm.... Ilman muuta meidän pitää osoittaa solidaarisuutta heitä kohtaa.
Tapaus Irlanti. Kreikan jälkeen maa on vuosien saatossa ollut suurin EU:n rakennetukien ja avustusten vastaanottaja. Maan hallitus painoi maan yritysverotuksen Euroopan alhaisimmaksi ja imuroi tällä keinolla runsaasti isoja yrityksiä ja niiden mukana työpaikkoja maahan. Kaiken tämän löysän rahan voimin Irlantiin puhallettiin jättiläismäinen talouskupla. Vaikeuksien ilmetessä maan hallitus takasi maan pankkien talletukset ilman ylärajaa! Kun maan pankit ja niiden mukana valtiontalous tästä huolimatta upposivat, ilman muutahan meidän muiden on osoitettava solidaarisuutta ja maksettava heidän "pienet" töppäilynsä.
Portugal ongelmineen taas on Kreikan ja Irlannin konkurssipesien yhdistelmä. Joten ilman muuta meidän on kannettava heidänkin suhteen yhteisvastuun taakka. Ja sen jälkeen tuleekin Espanja, samankaltainen tapaus, vain pommin kokoluokka monta kertaa edellisiä suurempi. Ilman muuta meidän on oltava silloinkin mukana kantamassa vastuuta. Muutenhan Saksalaisille, Ranskalaislle ja Englantilaisille suurpankeille voisi tulla isoja luottotappioita ja nämä maat ehkä joutuisivat itse vastaamaan pankkikriiseistään. Mukavammin asia toki hoituu tällä "tyhmimmän eväät syödään ensin yhdessä" periaatteella.
Tätä Eurooppalaista solidaarisuutta ja yhteistä vastuunkantoa kuvaa kuitenkin kaikkein hienoimmin se, että esimerkiksi Ruotsin, Tanskan tai Englannin ei näihin talkoihin tarvitse osallistua, jos ei huvita. Jotenkin touhusta tulee mieleen erään vanhan laulun sanat:
"kaikkihan me samassa veneessä ollaan,toiset soutaa ja toiset vähän melalla avittaa ja kalasaaliskin jaetaan,vaikkei ihan tasan,saa soutajat perkuutähteitä kasan"
|
Jostain kumman syystä piirtäjä on unohtanut Jyrki Kataisen tästä kuvasta |