Tarjouksia joista ei voi kieltäytyä |
Aluksi muistin virkistämiseksi:
Eu:n perussopimus
125 artikla (aiempi EY-sopimuksen 103 artikla)
1. Unioni ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen sitoumuksista, joita jäsenvaltioiden keskushallinnoilla, alueellisilla, paikallisilla tai muilla viranomaisilla, muilla julkisoikeudellisilla laitoksilla tai julkisilla yrityksillä on, edellä sanotun kuitenkaan rajoittamatta vastavuoroisten taloudellisten takuiden antamista tietyn hankkeen yhteiseksi toteuttamiseksi.
Jäsenvaltio ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen sitoumuksista, joita toisen jäsenvaltion keskushallinnoilla, alueellisilla, paikallisilla tai muilla viranomaisilla, muilla julkisoikeudellisilla laitoksilla tai julkisilla yrityksillä on, edellä sanotun kuitenkaan rajoittamatta vastavuoroisten taloudellisten takuiden antamista tietyn hankkeen yhteiseksi toteuttamiseksi.
Ja ihan rautalankaa vääntääkseni Eu-tiedotuksen itsensä jakelema koululaisversio aiheesta:
Euroalueenkin taloutta on hoidettava hyvin, jotta euro menestyisi ja auttaisi luomaan vaurautta ja työpaikkoja Euroopan unioniin.Tämä saavutetaan talous- ja rahaliiton (EMU) avulla. Kaikki Euroopan unionin maat kuuluvat talous- ja rahaliittoon.
Talous- ja rahaliitossa kukin euroalueen maa huolehtii omasta taloudestaan noudattaen tiettyjä sääntöjä, jotta euro pysyisi vahvana ja euroalueen talous kukoistaisi. Näillä säännöillä rajoitetaan sitä, kuinka paljon valtio voi lainata rahaa. Rajoittamalla valtion velan määrää EMUn säännöt takaavat, että maan talous on kestävällä pohjalla, eli että se voi maksaa velkansa ja eläkkeensä tulevaisuudessa. Euroopan komission ja EU:n neuvoston (jäsenmaiden ministereiden kokouksien) tehtävä on seurata, että kaikki maat noudattavat sovittuja sääntöjä.
Mitäs sitten tapahtuikaan? Annetaanpa puheenvuoro rakkaille päätöksentekijöillemme. Juuri niille nykyisille, joilla on suorastaan jumalainen kyky siihen luotettavaan vastuunkantoon:
-"Kreikka hoitaa kyllä lainansa. Ja koska Kreikka maksaa hyvän koron, niin kyseessä on itseasiassa hyvä sijoitus meidän veronmaksajien kannalta".
-"Sunnuntaina otamme niskalenkin hallitsemattomista markkinavoimista!"
-”Eihän mikään maa tuollaista rahan hintaa kestä Jos ei auteta Irlantia, tulipalo leviää myös Suomeen. Tehtäväni on suojella Suomea ja katsoa, että Suomi selviää mahdollisimman vähällä.”
-"voimme vaatia Irlannilta vakuuksia"
–En tule Suomen edustajana Eurooppa-neuvostossa hyväksymään sellaista pakettia, jossa on Suomelle huonoja elementtejä tai josta puuttuu Suomelle tärkeitä asioita
-"En koe tätä saneluksi. Suomen puumerkki näkyy Saksan ja Ranskan luonnoksessa".
-"Portugali ei ole pyytämässä laina-apua"
–" Eihän tämä tilanne mitenkään herkullinen ja mukava ole. Mutta myrkkyä pitää joskus niellä, jos sitä lääkkeeksi tarvitaan Euroopan talouden vakauttamiseksi ja nimenomaan Suomessa erittäin vahvana käyvän talouskasvun ja myös työllisyyden paranemisen takaamiseksi"
Eurokriisi-karuselli pyörii kierros kierrokselta yhä vinhempaa vauhtia. Uskooko joku vielä ihan tosissaan, kun Katainen & Kiviniemi vakuuttelevat, että tämä oli nyt tässä. Espanja pärjää omillaan, Italia pärjää omillaan, Kreikka selvityy jo annetuilla tuilla, samoin Irlanti jne... Eikä uusia maita, kuten vaikkapa Belgia tai Itävalta liity kerjäläisjonon jatkoksi. Kun samaan aikaan reaalimaailmassa tiedetään että Kreikka tarvitsee nykyisten, erääntyvien lainojensa maksuun ja budjettivajeensa paikkaamiseen 120 miljardia euroa pelkästään vuosina 2012-2014. Tai että Irlannin kriisipankit tarvitsevat tuoreen stressitestin perusteella pikaisesti 24 miljardia euroa lisää hätärahoitusta pääomiinsa... Terveisiä vaan sinne Uuden Atlantiksen-utopiaan tai ihmemaa Oziin vai missä rinnakkaistodellisuudessa nämä korkeat päättäjämme nyt sitten majailevatkaan.
Annetaanpa lopuksi puheenvuoro eräälle toiselle valtiovarainministerille: "Emme ui rahassa, hukumme velkoihin" Näin tuumi viime vuodenvaihteessa Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble maan parlamentille. Mutta onneksi Suomi on Saksasta poiketen rikas maa. Sen ansiosta meillä onkin varaa ja meillä on velvollisuuksia.
Jotenkin olisi uskottavampaa taata noitten uppotukkien velkoja valtion puolesta, jos hallitus takaisi henkilökohtaisesti niitä vaikkapa vuoden nettopalkkaansa vastaavalla määrällä.
VastaaPoistaHeh, sanavahvistus unionits...
Niinpä. Tuo henkilökohtainen mallin näyttäminen olisi suotavaa monessa muussakin ilmiössä.
VastaaPoistaEsimerkiksi noiden Balkanin mustalaisten paapomista vaativien uskottavuus paranisi oleellisesti, jos he olisivat ensin valmiit majoittamaan pari asuntovaunukuntaa omalle kotipihalleen.
Samaten humanitaarisen maahanmuuton fanittajat voisivat näyttää mallia majoittamalla omiin koteihinsa VOKeissa kuntapaikkaa odottelevia humanitaarisia oleskelijoita. Aivan samaan tyyliin esimerkiksi minun isovanhempieni talossa asui kolmatta vuotta puolitoista perhettä Karjalan evakkoja. Ja asumisneliöitä talossa ei ollut ollenkaan nykystandardien mukaisesti.
On Keskiäkäisellä Miehelläkin omaa kokemusta talousvastuun kannosta. Ajettiin joskus raunioista ylös erästä paikallisesti tärkeäksi koettua yritystä perustamalla uusi osakeyhtiö, johon ihmiset sijoittivat enemmänkin yleishyvän kuin taloudellisen tuoton toivossa. Uskottavuutta markkinavoimien suuntaan ei kuitenkaan saavutettu, joten me hallitukseen joutuneet jouduimme lunastamaan sen pankkilainan henkilökohtaisilla takauksilla. Voin siis myös ihan omasta kokemuksesta suositella samaa väliaikaista henkilökohtaista vakausmekanismia maan hallituksellekkin...
Kalevassa oli juttu, että valtio aikoo pakottaa kuntia vastaanottamaan kiintiöpakolaisia, mutta mitä se haittasi, tuollaki lapinläänissä, 130 km rovaniemeltä olis tyhjillään monen rivitalon alue keskellä erämaata, vanha kemijokiyhtiön alue...
VastaaPoista