Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

maanantai 23. tammikuuta 2012

Keskiäkäisiä Vaali-ilta kommentteja



Ensimmäinen vaalikierros on sitten takana. Tulos ei ollut niin kauhean suuri yllätys, mutta täytyy myöntää, että se oli oli Keskiäksylle hieman pettymys. Olisin suonut että jompikumpi myös kansallisia asioita ja kansallista etua miettivistä ehdokkaista olisi päässyt toiselle kierrokselle. Vaikka presidentillä ei enää juurikaan valtaa ole, niin olisi ainakin voinut nostaa keskusteluun myös tämän hetken oikeita ongelmia.

Seuraavat kaksi viikkoa kuulemme sitten vaalikeskusteluissa hilittyä ja sivistynyttä keskustelua rauhasta, kansainvälisestä solidaarisuudesta, suvaitsevaisuudesta, ilmastomuutoksesta jne. Mutta kumpikaan ehdokkaista ei vahingossakaan käsittele paneurooppalaista pankkitukea tai euromaiden hivuttamista askel kerrallaan liittovaltioon eurokriisin varjolla. Kriisin jonka arkkitehteinä ovat olleet juurikin ne samat federalistit jotka nyt käyttävät sitä hyväkseen poliittisten tavoitteidensa ajamiseen. Myös maakuntien ja syrjä-Suomen kiihtyvä alasajo ei tule kuulumaan kummankaan ehdokkaan agendaan, koska molempien mielestä niin kaikki järki kuin onnikin asuu suurissa kaupungeissa.

Ennustin eilen, että Niinistön valinnan jälkeen vaalitulos tulkitaan vahvaksi kansan tueksi ja valtakirjaksi Kataisen hallituksen europolitiikalle. Olin väärässä. Kun selvisi ettei Väyrynen pääse toiselle kierrokselle, Niinistö aloitti ilakoinnin tällä tulkinnalla jo ensimmäisenä vaali-iltana. Ja myös Katainen veti samat johtopäätökset omassa haastattelussaan. Kansan vahva tuki kansainvälisyydelle ja vastuunkannolle Eurooppa kysymyksissä jne tuli mainittua. Ja kuinka on mukavaa kun molemmat kakkoskierroslaiset ovat kuulemma "Pro-Eurooppa" ehdokkaita.

Puna-Vihreällä puolella taas tuuletettiin kansan antamalla "antijytkyllä". Suomalaiset ovat kuulemma  nyt Haaviston ansiosta kääntäneet selkänsä "rasisteille" ja "fasisteille". Jaakonsaari tulkitsi niin pitkälle että Perussuomalainen puolue on nyt suurinpiirtein hävitetty maan päältä. (Liisukka tulkitsi nämä vaalit Persujen kohdalla puoluevaaliksi, mutta SDP:stä puhuttaessa kyseessä oli edelleenkin henkilövaali)

Keskiäksy laittaa hieman jäitä hattuun. Suomi ja Suomalaiset ovat ihan sama maa ja sama kansa kuin se oli ennen näitä vaalejakin. Aivan niinkuin se oli ennen ja jälkeen viime kevään eduskuntavaalejakin. Vaikka niiden jälkeen iso osa maan Paremmistosta julisti, että kansa äänesti nyt niin pahasti väärin että meidän pitäisi brechtiläisittäin vaihtaa kansa.

Saapi nähdä. Voitonhuuma on nyt Haaviston leirissä niin suuri, että malttavatko hänen tukijoukkonsa pidätellä vääjämättä tulevaa paskamyrskyä vielä vaadittavat kaksi viikkoa. Sillä matematiikkahan sanoo, että Haavisto ei voi pärjätä pelkästään Lipposen, Arhinmäen ja Biauden vapautuneilla äänillä. Lisää pitäisi saada Väyrysen ja Soinin äänestäjiltä. Haavisto itse tämän tajusi, koska jo vaali-iltana useaan otteeseen kehaisi että hänen "ihmeensä" takana olivat osin samat äänestäjät jotka keväällä äänestivät "jytkyä". Veikkaan kyllä,  että punavihreä tärähtäneistö ei malta odottaa toista kierrosta vaan vittuilu alkaa välittömästi huomenna. No, ehkä jo toinen sijakin on heidän mielestään riittävä voitto.

Vielä muutama hajahuomio vaali-illasta, lyhyesti ranskalaisin viivoin:

-seurasin vaaleja Yleltä. Toimittajat ja kommentaattorit pystyivät vain vaivoin peittelemään näkemyksensä ja toiveensa siitä kuka olisi "oikea" ehdokas kakkossijalle. No, talon sympatiat ja antipatiat olivat toki nähtävissä jo  (ja viime vaalien) kamppanjan aikana. Mukavaa on kun Keskiäkäinenkin perhe saa maksaa jatkossa täyttä YLE-veroa "puolueettomasta" ja "riippumattomasta" julkisesta tiedonvälityksestä.

-SDP:n vaalitulos lienee puolueen historian ylivoimaisesti huonoin. Selittely käy heiltä toki jo rutiinilla. "Gallupit nyt jokatapauksessa voitettiin", "vahva kamppanja arvojen ja ihmisyyden puolesta, jonka hedelmät korjataan tulevaisuudessa"... Kukaan (eivät edes toimittajat ja kommentaattorit) uskaltaneet sanoa ääneen missä oli vika. Päinvastoin, kehuttiin erinomaista ehdokasta. Hieno mies, valtiomies yli muiden. Teki loistavan kamppanjan. Mutta niin se vaan on, että jos henkilövaali menee noin totaalisesti perseelleen, niin vika on joko aatteessa tai ehdokkaassa. Ei liene epäselvää kumpi tällä kertaa tökki?

-ehdokkaista Soini ei näyttänyt mitenkään pahasti pettyneeltä vaalitulokseen. Epäilen edelleen ettei hän käynyt näitä vaaleja täysin tosissaan. Väyrynen sensijaan sai vaivoin peiteltyä harmistuksensa ja Lipposen otsassa kasvoi ainakin viiden tuuman molo. Biaudeta vaalitulos ei selvästikkään haitannut. Hänhän sai kuitenkin pari kuukautta paistatella julkisuudessa ja boostata hyvin kehittynyttä egoaan RKP:n rikkaiden säätiöiden rahoituksella. Myös Essayah vaikutti ihan tyytyväiseltä. Tehty työ kasvatti omaa poliittista pääomaa KD:n piirissä. Räsäsen seuraaja?

-Keskustan valvojaisista tulosta kommentoi varapj. Timo Kaunisto tuore vihreä emäntä rinnallaan. Hieman keskiäksyä huvitti kuunnella kun Kaunisto yritti kehua Väyrystä. Viime syksynähän Kaunisto vielä julisti suureen ääneen häpeävänsä Väyrystä. Ja syytti tätä koko Keskustapuolueen häpäisemisestä. Myös Mari Kiviniemen kiitospuhe Paavolle oli täynnä noloja lapsuksia. Alitajunta yritti nähtävästi puskea läpi rouvan todellisia mielipiteitä. Kiviniemihän tuki Väyrysen vaalikampanjaa yhtä innokkaasti kuin kuin köysi hirtettyä. Saa muuten nähdä kuinka monet vaalit pj.Kiviniemi vielä saa hävitä ennenkuin on evp-pj?

-oli sinänsä ihan hupaisaa katsoa kun silminnähden (ja korvin kuultavasti) hiprakassa oleva Jyrki Katainen koitti skarpata TV-haastattelijalle. Mitäpä tuosta, voitonjuhliahan siellä vietettiin, joten suon kyllä pikku  viinipöhnät pääministerillekkin.

Ja elämä jatkuu. Keskiäksy on "hävinnyt" kaikki presidentinvaalit kolmenkymmenen vuoden ajan. Olisihan se toisaalta ollut noloa rikkoa komeaa sarjaa. Kuten eilen kirjoitin, niin Haavistoa kuin Niinistökin pystyn aivan hyvin henkilönä äänestämään. Pelkään vaan pahoin, että vaalitulos julistetaan myös valtakirjaksi sellaisille asioille joita en kannata enkä hyväksy. Silloin toisella kierroksella voi käydä ensimmäisen kerran elämässäni niin, että nukun vällyjen välissä vaalipäivänä. Ja jos ei unta piisaa, teen siellä vaikka jotain muuta...

9 kommenttia:

  1. Pelkään vaan pahoin, että vaalitulos julistetaan myös valtakirjaksi sellaisille asioille joita en kannata enkä hyväksy.

    Tämä oli hyvin kiteytetty. Olennaista ei tässä vaiheessa ole, kuka voittaa vaan se, että voittajan siivelle pesiytyy sellaisia loisia, jotka vievät sulat ja lopuksi lentokyvynkin.

    VastaaPoista
  2. Perkele kun jurppi kun ei Väpe päässyt toiselle kierrokselle. Mediapeli tiputti Väpen ja Soinin. Meniskö uurnille jos vaikka äänestäisi Aku Ankkaa, Seppo Lehtoa tai Keskiäkäistä Miestä?

    Mitä jos hylätään äsken käydyt ja menossa olevat vaalit ja säädetään Väyrynen tai Soini presidentiksi poikkeuslailla? Pistetään saman tien vaikka kaksi täyttä kautta.

    Entä jos lakkautettaisiin sekä presidentin että pääministerin virka ja tilalle otettaisiin valtionhoitaja eli virkamies joka on sekä valtion että hallituksen päämies?

    Tai vaikka näin. Siirrytään perinnölliseksi monarkiaksi ja otetaan kunkuksi Hessenin prinssin jälkelälisistä se jolla olisi perimysoikeus. Ei sitten tarvi käydä pressanvaaleja. Ja oli muinaissuomalaisilla kuninkaita jos tämä pitää paikkansa. Kunkku hoitaisi kaikenlaiset edustustehtävät kuten linnanjuhlat, maatalousnäyttelyiden avajaiset tms. kissanristijäiset. Presidentinlinnasta saisi sellaisenaan kuninkaanlinnan. Valton vaakunakin olisi valmiina täällä. Itse asiassa tuo kävisi valtiomudosta riippumatta, olisi voitu ihan hyvin ottaa oikeasti käyttöön. On niitä semmoisia tasavaltoja joiden vaakunassa on kruunu, jolloin se on valtion symboli. Heraldisesti hieno ja suomalais-ugrilaisuutta henkivä karhuineen ja havulehtineen. Äksy on tässä blogissa harrastanut heraldiikkaa aiemminkin joten osaat esittää ainakin amatööriarvion tuosta.

    VastaaPoista
  3. No, nyt kävi näin. Ja itsekin Väykkyä äänestäneenä yhdyn mieliharmiisi tässä asiassa. Mielestäni sekä Niinistö että Haavisto ovat kylläkin parempia ehdokkaita kuin mitä heidän kumpaisenkin puolueensa noin keskimäärin, mutta olen nyt kieltämättä hieman yhden ja kahden vaiheilla mitä tässä tulen kakkosrundilla tekemään, vai jäänkö sitten ihan kotiin murjottamaan. Suvaitsevaiston keskuudessa on nyt toki riemu rajatonta, mutta sen jengin äänekkäimmät riemuidiootit tuntien "keskustelu" saattaa hyvinkin mennä seuraavien vajaan kahden viikon aikana sellaiseksi, että siitä tulee Pekalle aikamoinen karhunpalvelus ja moni Haaviston suhteen vielä epävarma jättää kuitenkin sen vaihtoehdon väliin, koska ei halua mistään hinnasta samaistua näihin the Edistyksellisiin... Mielenkiintoista toisaalta myös, että mikäli Niinistö nyt sitten presidentiksi valitaan, millaisiksi tulevat hänen ja J. Cashin välit muodostumaan? Sekoomus kun onkin sitten tämän jälkeen voittanut itselleen oikeastaan kaiken minkä vaan järkevästi ajatellen voi, ja nyt ne edessä olevat vähemmän ihqut päätöksetkin joudutaan sitten jo tekemään omaan piikkiin, eikä voida enää vain napsia karkkeja kakun päältä ja jättää kaiken paskan hoitamista esim. toisen päähallituspuolueen niskoille. Sinänsä niin sekoomuksen kuin virheidenkään osalta eniten ei lopulta ota päähän edes imago- ja identiteettipolitiikalla ratsastaminen ja siihen liittyvä naiivinpuoleinen idealismi, vaan se hybriksestä kertova kertakaikkinen nöyryyden puute, joka on niin kovin, kovin leimallista näille ns. kansainvälisesti suuntautuneille sun muille oman edistyksellisyytensä nimiin vannoville anti-impiwaaralaisille. Katsotaanpahan sitten kuin tässä käy, niin vaaleissa kuin jatkossakin, sano.

    VastaaPoista
  4. Kumis. Vertaus valinnasta ruton ja kupan välillä ei henkilökohtaisesti tunnu aivan tuulesta temmatulta. Outoa sinänsä, sillä kuusi vuotta sitten äänestin Niinistöä ihan nikottelematta. Mutta aika ja poliittinen tilanne oli toki ihan toinen.

    VastaaPoista
  5. Vieras. Jäljet pelottavat. Kuningasta ja valtionhoitajaa on jo tässä maassa kokeiltu. Ja muista että niin Ritva Viljanen kuin Eva Biaudet ovat virkamiehiä. Suo siellä ja vetelä täällä.

    Heraldiikasta sen verran, että leijona on toki hieman kummallinen vaakunaeläin Suomelle. Mutta siitä karhusta tulee liian ikävästi toi naapuri mieleen. Tällä hetkellä Suomea ja suomalaisuutta ehkä symboloisi parhaiten lypsylehmä.

    VastaaPoista
  6. Anon. Niinhän se on, että ihan tasapainon vuoksi olis demokratiassa parasta jos "valtiomahdit" edustaisivat vähän eri puolueita. Demarien värisuoraahan takavuosina elettiin. Tuskin kokoomusversio siitä sen parempi tulee olemaan. Ja tulevat ajat näyttää olevan varsin ankeat.

    VastaaPoista
  7. Suomessa tuo valtionhoitaja ei ehtinyt kauaa olla käytössä joten pitkän ajan kokemuksia ei sellaisesta ole. Lähinnä kaavailin semmoista vaaleilla valittavaa valtionhoitajaa.

    Tuosta kuningashommata ajattelin että Suomen kuningas olisi vallaton kuningas Ruotsin ja Norjan tms. tavoin. Aikoinaan Ruotsin kuningas oli vallalinen ja siitä suomalaiset saivat kärsiä enemmän kuin määräosansa. Jossain kohdin Ruotsin kuninkaasta tehtiin vallaton, joskus sen jälkeen kun Ruotsi menetti Suomen Venäjälle.

    Vielä tuosta vaakunasta, niin miten sinä arvioisit sitä puhtaan heraldisin perustein?

    Entä jos Suomen vaakunaeläin olisikin possu? Sen avulla saataisiin pidettyä Oikean Uskonnon edustajat loitolla. Jos kirjoitat Googleen että boars in heraldy tai pigs in heraldy ja katsot kuvahakua niin on niitä käytetty vaakunoissa kuten Svinhufvudin suvun vaakunassa.

    VastaaPoista
  8. Tuo sossujen ulkopoliittien värisuora oli 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa semmoinen että siinä oli presidentti, pääministeri, ulkoasiainministeri, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja sekä EU-komissaari.

    Tuo valtiomahtien jako eri puolueiden kesken voisi olla hyvä "kauhun tasapaino" joka estäisi sen ettei mikään puolue saisi värisuoraa.

    VastaaPoista
  9. Aikooko Sauli (tai Pekka) presidenttinä lakkauttaa järjestöjä? Ainakin Halosen aikaan Suomalaisuuden Liiton hallituksessa todella kuulimme tämmöisestä aikeesta lakkauttaa liittomme!

    Suomi = diktatuuri.

    Paavo Lipposen viha Jussi Niinistöön johtuu tämän taustasta Suomalaisuuden Liitossa.

    I have been a member of the board of the Finnish Alliance. In one meeting I heard in my own ears, when the chair told the board that Helsinki district court (käräjäoikeus) was ready to ban our organization! An official had told this threat to our chair in a meeting in the Ministry for Internal Affairs.

    A government's threat to ban a peaceful organization (because of its opinions) violates the principles of democracy.

    As far as I have understood, leading politicians and the president were responsible for this threat to ban the Finnish Alliance - without any reason!

    VastaaPoista