Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.
keskiviikko 16. maaliskuuta 2011
Kauas pilvet karkaavat
"Korkeampi käsi" ei sitten ollut kovin suosiollinen ja Fukushiman ydinvoimaloissa on rämmitty yhä suuremmissa vaikeuksissa. Vetyräjähdyksiä kahdessa voimalayksikössä ja lopuksi jäähdytys petti myös seisokissa olleen nelosreaktorin käytetyn polttoaineen altaassa. Todella isoa ja vakavaa päästöä ei liene vielä tätä kirjoitettaessa tapahtunut, mutta ainakin itse voimalatyömaa alkaa olla aika kusinen paikka työskennellä.
Kai jokinlainen onni onnettomuudessa on, että tämä sattui Japanissa. Tsernobylin voimala onnettomuudessa kriisialueelle saatiin vielä työvoimaa perinteisellä kommunistisella käskytysmenetelmällä. Mutta enpä ole varma löytyisikö mistään länsimaasta enää nykyään voimalahenkilökunnalta sellaista kuolemaa ja säteilysairautta halveksuvaa uhrivalmiutta, että hommia jatkettaisiin noissa olosuhteissa. Saattaisi käpykaarti houkutella monia. Japanilaisella bushidomentaliteetilla vääntö vietäneen todennäköisesti vaikka katkeraan loppuun saakka.
Kuten aikaisemminkin kaikissa suurissa teollisuusonnettomuuksissa, tiedottaminen on nytkin tökkinyt. Ongelmia on peitelty ja järjestelmällisesti vähätelty. Lisämausteen tähän on tuonut Japanilainen kulttuuri. "Kasvojen menettämistä" vältellään viimeiseen asti. Jopa maan pääministeri on joutunut kiroilemaan, kun hallitus kuulee uusista räjähdyksistä vasta televisiossa. Eli veikkaan että tälläkin hetkellä tilanne voimala-alueella on vielä paljon kerrottua vakavampi.
Kuten edellisessä postauksessa ennustin, keskustelu ja politikointi ydinvoiman ympärillä on räjähtänyt täyteen vauhtiin. Poliittisia irtopisteitä saalistetaan raivokkaasti. Puolin ja toisin. Keskiäkäistä miestä hieman huvitti uutinen, jonka mukaan EU aloittaa ydinvoimaloiden "stressitestit". Tehdäänköhän ne samalla tarkkuudella ja huolellisuudella kuin EU-alueen pankkien stressitestit viime keväänä?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Joo, vähän haaskalinnun makua on tossa ydinvoimakeskustelussa nyt. Taisivat ne tsunamissa kuolleet ihmiset siinä unohtua.
VastaaPoistaVaan hattua pitää nostaa japanilaisille. Toisin kuin esmes siellä Haitissa tai New Orleansissa, niin vaikka tilanne on varmasti kusinen, niin en minä ainakaan ole kuullut samanlaisesta anarkiasta ja ryöstelystä. Japanilaisethan ovat todellakin järjestäytynyt yhteiskunta.
Tervehdys Yrjö
VastaaPoistaHaaskalle ryntäävät yleensä tietyntyyppiset eläimet ja tietyntyyppiset ihmiset. Jotta jotain järkeviä päätöksiä tai edes johtopäätöksiä voitaisiin tehdä, pitäisi ensin olla tiedossa mitä on tapahtunut ja mikä on mennyt pieleen.
Jos Tekno Kekon tiedot (http://teknokekko.vuodatus.net/blog/2847664/2011-ja-tuottaa-lampun-valkeaa/) pitävät paikkansa, on ko voimayhtiön yrityskulttuurissa ja toimintatavoissa kyllä ollut jotain pahasti pielessä jo pidemmän aikaa.
Ja jos nyt lukemaani olen yhtään ymmärtänyt, niin nuo GE Mark I tyypin voimalat ovat varsinaisia halpamalleja, joita ei olisi pitänyt maanjäristysalueelle edes koskaan rakentaa. Ja kaiken lisäksi niiden parasta ennen päiväyskin on kuulemma mennyt umpeen jo toistakymmentä vuotta sitten, eli ne on alunperin suunniteltu ja rakennettu 25 vuoden käyttöön. Mutta kun ahneus ja tyhmyys jylläävät niin yleensä Murphyn laki pitää huolen lopusta.
Kylmin väristyksin tosiaankin ajattelen sitä porukkaa, joka joutuu tuolla savotassa etulinjassa ponnistelemaan. Voimalaväkeä ja paikalle komennettuja palomiehiä ja sotilaita.
Jo se roinan ja raunioiden määrä jota kuvissa on näkynyt, tekisi homman haastavaksi ja siihen päälle säteily ja muut myrkylliset päästöt.
En muuten ole kuullut kenenkään kantavan huolta, noudatetaanko tuolla työmaalla tasa-arvoista sukupuolikiintiöintiä. Olisihan se paikallaan että koko kansakunnan tulevaisuuteen näinkin suuresti vaikuttavissa hommissa olisi tasa-arvon nimissä 40% sukupuolikiintiö...
Ilmeisesti huomasit että Vasarahammer kirjoitti siitä että voimalaturman uutisointi on vienyt huomiota tsunamista ja sen seurauksista? Siis siitä että jotkut kuolivat tsunamin takia, täysin riippumatta voimalasta. Ai niin, tuo on tuossa vieressä blogilistalla...sori, ei mitään.
VastaaPoistaTäällä on vertailtu Japania ja Haitia tapahtuman hoidon suhteen.
Tervehdys Vieras
VastaaPoistaOnhan se voimalaturma toki vienyt huomiota itse tsunamiuutisoinnilta, mikä oli ehkä ihan hyvä asia. Alkoi nimittäin näyttää siltä että toimittajat eivät keksineet aiheeseen mitään muuta näkökulmaa kuin ruumiden laskeminen. 200, nyt 500, nyt jo 700 jne ja aina välillä valitusta siitä, etteivät Japanin viranomaiset tiedä lukua tarkkaan. Kun jokainen alueelta videoita ja sateliittikuvia katsonut ymmärsi, että lopullinen luku tulee liikkumaan tuhansissa tai kymmisssä tuhansissa. Ja ettei viranomaisten kiirellisin tehtävä todellakaan ole laskea kuolleita vaan ruokkia ja hoitaa elävät, ettei niitä ruumiita tulisi koko ajan lisää.