Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

torstai 9. helmikuuta 2012

Ei tullut uutta Sampoa eikä Finlaysonia, mutta tuleepa edes kirja


Tämän blogin suosituimpien tekstien joukossa on roikkunut noin vuosi sitten kirjoittamani "He ovat sankareita kaikki..." postaus. Aiheenahan oli valtiovallan ja mediamme taivaisiin suitsuttama ja suuresti fanittama  Muxlim.com verkkosivusto ja sen taustalla oleva henkilö sekä firma. (Tosin epäilen että tuon pitkän ja tylsähkön jutun suosio saattoi johtua myös kuvitukseksi väkertämästäni kuvasta. Tarja ja Anni nyt vaan ovat niin "hottiksia".)

Viime keväänä, kun uudet tilinpäätöstiedot tulivat julki, suunnittelin kirjoittavani juttuun myös päivityksen. Mutta niin Muxlimin talousluvut kuin tuoreet käyttäjämäärät olivat aika ankeat, joten päätin että enpä viitsi enää "potkia jo henkihievereissä olevaa hevosta". Varsinkaan kun hetkeen aikaan ei mediassa ollut esillä ärsytyskynnystäni ylittäviä ylistyssuuria Niinpä blogauksesta tuli coitus interruptus. Laitanpa oheen kuitenkin siihen sutaisemani kuvatuksen:


No, tarkemmin ajatellen, tekihän YLE toki viime heinäkuussa yhden nuoleskeluhaastattelun. (Löytyy poikkeuksellisesti edelleen YLE Areenasta, ehkä rajoittamaton esitysaika sen takia, että juttu oli näyttävästi linkitettynä Muxlim.comissa) Haastattelu kannattaa katsoa jo ihan sen vuoksi, että näkee kuinka toimittaja journalismin sijaan keskittyy haastateltavan fanittamiseen. Ja El Fatatry tuntuu olevan ihan oikeasti hyvin  sympaattisen oloinen tyyppi. Jutussa hän muuten täsmentää Muxlimin käyttäjämääräksi 25 miljoonaa henkeä. Tai ainakin että "Muxlim tavoittaa..."

-----------------------------------------

Pari päivää sitten talouslehtien pikku-uutisissa löytyi sitten ei-niin-yllättävä tieto, että Muxlim.com sivusto lopettaa toimintansa. Isoissa medioissa tapahtumaa ei toki ole noteerattu. Laajiten asiaa uutisoi Tietoviikko. Jonka juttu kuitenkin jatkoi mediamme helmasyntiä, eli firman omien lehdistötiedotteiden kritiikitöntä siteeraamista.

"Yhteisöpalvelu Muxlim oli suunnattu islamilaista elämäntapaa noudattaville muslimeille. Muxlimin antamien tietojen mukaan palvelu on ollut maailman suurin muslimien elämäntapasivusto ja sillä on ollut kymmeniä miljoonia käyttäjiä noin 190 eri maassa" 

Jos Muxlimilla tosiaan olisi ollut nuo kymmennet miljoonat käyttäjät ja jos se tosiaan olisi ollut maailman suosituin muslimisivusto, niin firma ei todennäköisesti oli joutunut talousvaikeuksiin. Tai ainakin olisi ollut myytävissä eteenpäin. Mutta totuushan on hieman toisenlainen kuin lehdistötiedote.

Muxlim.com ei nimittäin koskaan ole ollut:

-maailman suosituin muslimeille suunnattu verkkosivusto, ei millään aihepiirillä mitattuna
-sillä ei koskaan ollut kymmeniä miljoonia käyttäjiä
-niitä käyttäjiä tuskin edes oli 190 maassa (eli suurin piirtein maailman jokaisessa maassa)
-se ei hypetyksestä huolimatta ollut mikään erityinen innovaatio, vaan pelkästään muslimeille suunnattu kokoelma "kopioituja" ideoita tyyliin porttaali, myspace, habbohotel, blogialusta jne. Ja kaikkia noita ilmaan heitettyjä ideoita ei Muxlimissa saatu edes toimimaan käytännössä.

Katsotaanpa web-analyysejä. Alexa kertoo Muxlimin suosituimmuussijoituksen nettisivustojen keskuudessa:

 viime kesä:

ja tuore:


Eli Muxlim.comin sijoitus nettisivustojen suosituimmuudessa on viime vuonna keikkunut noin sijalla satatuhatta ja trendi on ollut laskeva. Maailmassa on jopa tuhansia huomattavasti suositumpia muslimeille suunnattuja sivustoja. Sadat elleivät jopa tuhannet ihan vaan suomalaisille suunnatut nettisivustotkin ovat Alexan vertailussa käytetympiä kuin Muxlim.com oli.

Niistä "kymmenistä miljoonista" käyttäjistä esim. TechCrunch kertoo seuraavaa:


Ja Google Adplanner seuraavaa:



Eli selkokielellä Muxlimin päivittäiset käyttäjämäärät ovat olleet 15 000 uniikin käyttäjän liepeillä ja Googlen mukaan kokonaiskäyttäjämäärä oli noin 130 000, josta satunnaisia kävijöitä noin puolet. Vaikka luvut eivät toki ole tarkkoja, niin kokoluokka on selvä. Oli niitä käyttäjiä 100 tai 200-tuhatta, niin se ei ole kuin prosentti tai pari Muxlimin ilmoittamista "kymmenestä miljoonasta-kahdestakymmenestä viidestä miljoonasta". Ja toisin kuin sitä suurta tarinaa uudesta Finlaysonista kertovalle medialle, maksaville mainostajille ei riitä firman oma lehdistötiedote käyttäjämääristä. He vaativat oikeaa, todennettua dataa.

Ei ihme, että noilla käyttäjämäärillä firman talousluvut ovat olleet karua katseltavaa:

Tuloja Muxlim ei ole onnistunut juurikaan hankkimaan, mutta menot ovat kasvaneet tasaisesti. Eli on syöty niitä valtiolta ja Tekesiltä saatuja avustuksia sekä suomalaisten ja ruotsalaisten "bisnesenkeleiden" sijoittamia pääomia, niinkauan kun niitä on riittänyt. Ja sitten lappu luukulle. Lehtitietojen mukaan El Fatatry toki aikoo jatkaa tätä bisnestä tavalla tai toisella. Mutta rahoituksen löytäminen näillä meriiteillä saattaapi nykytilanteessa olla hieman vaikeaa. Ellei sitten Suomen valtio ja veronmaksajat ojenna jälleen auttavaa kättään. En toki siitäkään yllättyisi. Joihinkin asioihin meillä nyt vaan on aina varaa.

Ainakin meidän velvollisuutemme olisi löytää jokin tapa palkita El Fatatry vielä kerran tähänastisesta työstä monikultturismin kruunun kirkastamisessa. Jos mitään muuta valtionpalkintoa ei tähän hätään keksitä, niin miten olisi tämän vuoden kirjallisuuden Finlandia-palkinto? 26-vuotiaalta El Fataryltahan on keväällä ilmestymässä muistelmat elämänsä 25 ensimmäisestä vuodesta. Ja onhan hän kiistatta osoittanut olevansa loistava tarinankertoja...

No, hätä ei ole tämännäköinen. Lehtitietojen mukaan El Fatatry oli mukana tukemassa Eva Biauden presidentinvaalikamppanjaa. En siis lainkaan hämmästy, jos vielä tänä vuonna uutisoidaan, että hänet on nimitetty johonkin korkeaan valtion monikulttuuristamisvirkaan tai sitten hyväpalkkaiseen tehtävään   maahanmuuttoteollisen kompleksin palveluksessa. Sillä sitähän varten ystävät ovat olemassa.

-----------------------------------------

En mitenkään halua ilakoida Muxlim oy:n kohtalolla tai sinänsä tuomita El Fatatryn toimintaa. Sarasvuolaisen huomiotalouden kurssilla hän epäilemättä ollut kurssin priimus, mutta samaa temppua yrittää moni muukin aloitteleva yrittäjä. Ja kaikista muistakaan startup-yrityksistä ei tule menestyksiä. Se mikä minua on tässä casessa hieman huvittanut, on poliitikojen ja median suorastaan kiimainen vouhotus. Jos kyseessä ei olisi ollut maahanmuuttajayrittäjä, kuvitteleeko joku, että erilaisia valtionpalkintoja, täysin kritiikitöntä mediajulkisuutta tai kutsuaa linnan juhliin olisi satanut samaan malliin? Tuskinpa.

Mutta toimittajillamme ja poliitikoillamme on se suunnaton halu ja tarve kertoa hienoja tarinoita monikultturismin siunauksellisuudesta ja uusista maahanmuuttaja-Finlaysoneista. Eihän niiden tarinoiden tarvitse aina olla tosia. Kelpasihan esimerkiksi eräs nykyään surullisen kuuluisa Lihaliike Agali vielä viime vuonna lehdistölle sankaritarinan aiheeksi. "Turkulainen kebabkeisari suunnittelee suurtuotantolaitosta"
Koska epäilen että tuo(kin) juttu häipyy kun siihen kohdistuu "liikaa" huomiota, otanpa talteen myös kuvankaappauksen. Suurenee klikkaamalla:





PS. Jos epäilette tuota väittämääni tarkoituksellisesta tarinakerronnasta, niin otetaanpa pieni vertailu. Esimerkkitapaukseksi sopinee vaikkapa muutaman nörtin alunperin harrastupohjalta perustama Oululainen Afterdawn.com. Sivusto on tietokoneharrastajille suunnattu uutis-, informaatio ja keskustelusivusto. Joka on vuosien saatossa laajentunut toimimaan seitsemällä eri kielellä.

Alexan mukaan sivusto on noin sijalla 5500 maailman suosituimpien nettisivujen listalla:


Ja Googlen mukaan sillä on ihan oikeasti useita miljoonia käyttäjiä:



Myös firman talousluvut osoittavat että vaikka mistään kultakaivoksesta ei ole kyse, niin terve pyrkimys tulojen hankkimiseen kuin vähintäänkin nollatulokseen on selvästi ollut bisneksen ohjenuorana. ( Se kuinkapaljon noihin viivatuloksiin on tarvittu tilinpäätöskikkailua, ei toki ole tiedossani )


Verrattuna Muxlim Oy:hin tämä nettifirma on kaikilla mittareilla toiminut paremmin. Mutta oletteko nähneet siitä ainuttakaan ylistävää lehtijuttua? Saati että sille olisi myönnetty "Sammon takoja" tai "Presidentin kansainvälistymis"- tms palkintoa. Tai kutsua linnan juhliin. Niinpä niin. Sillä tuo firma ei ole sellainen tarina, mitä tämän päivän toimittajat tai maamme poliitikot haluavat kansalle kertoa. Siitä puuttuu monikulttuurisuuden ihanuus...

13 kommenttia:

  1. Hmmm, mielenkiintoista, jos liikevaihto ollut muutama kymmenen tuhatta, niin miten tappio on muutama satatuhatta per vuosi, Tuollanen firma joutuu jo 3 tuollasen tilinpäätöksen jälkeen selvitystilaan...

    VastaaPoista
  2. Hei tuosta muxlimanoy:n tasetiedoista selviää mistä rahaa on tullut ja minne mennyt, ne tiedot maksaa toisin kympin kauppareksiteristä tilattuna, mutta ovat julkista tietoa, tuossa kauppalehden tiedoissa ei ole kuin lyhyesti vaan tuloslaskelman tiedot

    VastaaPoista
  3. No voi helevati. Ehdotan kyllä Keskiäkäiselle jonkunlaista Valtion Tiedonjulkistamispalkintoa tästä.

    VastaaPoista
  4. Anon1. Niinhän se nähtävästi joutuikin. Koska tuloja ei ollut syötiin firman pääomia niinkauan kuin niitä riitti.

    VastaaPoista
  5. Anon2. En viitsinyt ostaa niitä tilinpäätöstietoja. Todennäköisesti niiden julkaisenminen blogissa olisi jokatapauksessa kiellettyä.

    Kauppalehden mukaan henkilöstämenot ovat olleet noin 300 000€, toimitilojen vuokriin, serverin vuokriin, markkinointiin, matkustamiseen ja yleiskuluihin jne on sitten menneet loput.

    Vähäiset tulot lienee olleet lähinnä mainostuloja. Viime kesänä Muxlimin omissa yritystiedoissa toisin bisnesideaa oli hivutettu muslimeille suunnatun markkinoinnin konsultointiin. Ja itse sivusto oli vain siihen tarvittavan tiedon ja datan lähde.

    VastaaPoista
  6. Ykä. Tuo oli kaikki ihan julkista tietoa. Ei sen kasaamisesta blogiin mitään palkintoa ansaitse.

    Ja eihän tuossa mitään tavatonta saati laitonta ole tapahtunut. Kohtuullinen bisnesidea jolle saatiin vielä hommattua rahoitus, Ei sitten vaan ottanut tuulta siipien alle. Tälläistä tapahtuu koko ajan.

    Valtion rahaa tuossa onneksi paloi nähtävästi vain normaalit starttirahat sekä reilu 200 000€ TEKES-rahoitusta. Loput oli sitten riskisijoittajien ja bisnesenkeleiden sijoitusta.

    Se mikä minua on huvittanut (no joo myönnetään, hieman ärsyttänytkin) on tuo armoton hype median taholta ja moninkertainen valtiolta saatu palkitseminen. Kukaan ei ole tarkistanut edes julkista web-dataa, vaan firman suuret puheet on uutisoitu sellaisenaan. Johtuu todennäköisesti juurikin tuosta monikulttuurisuus-ihanuudesta.

    VastaaPoista
  7. Tuumittiin tossa männä viikonloppuna, jotta mitäs jos alkaisi tuottaa halal-teurastettua sianlihaa? Jokohan tuostakin joku muhammedinpilkka- tmv. kiihotussyyte lasahtaisi? Tai auttaisiko asiaa, jos tuosta tekisi jotain taiteeksi kutsuttua performanssia a´la Teemu Mäki... ;)

    VastaaPoista
  8. Siellä on ollut pumpattuna lainarahaa joita on käytetty 'investointeihin'. Ja kun kassasta loppui rahat loppui toimintakin. Ihan tavallinen tarina.

    VastaaPoista
  9. Siis vuonna 2009 on Muxlimin liikevaihto ollut 12 000 ja liiketappio 699 000??? Ei ihme, että firmasta on oltu ihan hiljakseen. Pahinkin virhehörhö on ymmärtänyt luvuista, että nyt ei kannata enää julkisuuden kautta maineeseen pyrkiä.

    VastaaPoista
  10. http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/lehdisto/stt-info/tiedote.jsp?direct=true&selected=kaikki&oid=20100201/12651158483230

    http://www.talouselama.fi/uutiset/suomi+on+muslimisaitille+lintukoto/a374101

    http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/lehdisto/hellink/tiedote.jsp?direct=true&selected=kaikki&industry=&oid=20110301/13003741455190

    Kovasti tuota toitotettiin muutamia vuosia sitten, tulos ei yllätä kyllä yhtään. Muistan miten median suhtautuminen tuohon yrittäjään ärsytti kohtuullisen paljon johtuen siitä kummallisesta ihannoivasta asenteesta mitä tuohon kohdistettiin.

    VastaaPoista
  11. Mihin perustuu oletus että tilinpäätöstietojen julkaiseminen olisi kiellettyä? Sananvapauskysymykset kiinnostavat sekä yleensä että erikseen enkä näe että tuollaisessa tapauksessa olisi mitään mahdollisuutta a) ennakkosensuuriin tahi b) rangaista postuumisti. Jos olen väärässä, korjatkaa ja täsmentäkää!

    VastaaPoista
  12. Keskiäksy kohtaa nyt sosiaalisen median voiman. Hesarin avattua keskustelun tätä vanhaa juttua on nyt linkitetty mm Twitterissä ja Facebookissa. Ja kas, tänään blogin kävijämäärä on yhtäkkiä nelinkertaistunut. Kiitos vaan linkittäjille.

    Minulla on näköjään päässyt jäänyt kommentteja vaille vastausta. No, ehkä parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

    Anon1. Hala-teurastettu sika ei liene keillettyä, vaikka mistäpä sitä aina tietää mistä Illman ja Biaudet kiihottuvat. Menekistä en menisi takuuseen.

    Igor. Kun ei ole ollut käytettävissä täyttä tilinpäätöstä, en tiedä onko velkaa ollut ja paljonko. Ainakin valtion ja sijoittajien investoimat rahat rahat on pantu sileäksi. Sinänsähän muslimien ei edes pitäisi oikeaan velkaan sekaantua...

    Anon2 Huolimatta tasaisen ytappavasta tappioputkesta ja oletmattomasta tulonmuodostuksesta ovat firma sen vetäjä esiintyneet hyvinkin ahkeraan julkisuudessa.

    Jaassu. Nyt Hesari naureskeli muiden lehtien hypetysjutuille, mutta on niitä Hesarikin muutamia julkaissut.

    Anon3 Tilinpäätöstiedot eivät tietenkään ole tekijänoikeuksien alaisia vaan sinänsä julkisia. Mutta en ole perehtynyt noiden netissä tilinpäätöstietoja kauppavien palvelujen käyttöehtoihin. Saako niitä kopypeistata tänne nettiin vai onko niissä määritelty jotain rajoituksia?

    VastaaPoista
  13. "Mutta en ole perehtynyt noiden netissä tilinpäätöstietoja kauppavien palvelujen käyttöehtoihin."

    Minä olen. PRH:lta saat tilinpäätöksen ihan ilman mitään käyttöehtoja, kun maksat sen kympin. Se on julkinen asiakirja, joita valtion virasto säilöö. Siitä saa kopion samoilla ehdoilla kuin jostain vanhasta kirkonkirjasta.

    VastaaPoista