Itsehoitoa maailmanmenon aiheuttamaan verenpaineen nousuun. Epäkorrektejakin ajatuksia saatavilla.

torstai 1. marraskuuta 2012

Keskiäkäisiä vaalihavaintoja


Nyt kun pöly alkaa laskeutua varsin vaisuilta ja ponnettomilta vaikuttaneitten kuntavaalien jäljiltä, voinen minäkin tehdä niistä muutamia hajahuomioita. Niin vaali-iltana esitettyjen kuin varsinkin dagen efter-kommenttien perusteella suurinpiirtein kaikki puolueet näköjään voittivat vaalit, paitsi tietenkin  Persut, jotka kärsivät suorastaan murskaavan rökäletappion ja menettivät noin 250 000 ääntä.

Hmm - Keskiäksy on kyllä aina kuvitellut että eri tyyppisten vaalien vertaaminen keskenään on hieman ongelmallista. Sillä vaikkapa kuntavaaleissa on oikeastaan kysymys yli kolmestasadasta erillisestä vaalista, jossa jokaisessa jaetaan erikseen valta yhden kunnan sisällä.

Muttatehdään nyt sitten vertailua nykytrendin eli vaalit kuin vaalit mukaisesti. Jostain syystä julkisuudessa vertailukohdaksi on tosin otettu edelliset eduskuntavaalit. Luontevintahan olisi toki verrata nimenomaan viimeisimpään äänestykseen eli presidentinvaaleihin. Ja sen mukaan kunnallisvaalien ylivoimaisesti suurin häviäjä onkin Isänmaaton Kokoomus. Puolueen silloinen mahtava 1 802 328 äänen potti kutistui alle kolmasosaan eli 544 682 ääneen. Myös Vihreät kärsivät murskatappion sillä presidentinvaalien 1 077 425 äänen saalis kutistui vaivaiseen 212 342 ääneen. Keskustan tappio oli huomattavasti pienempi, 536 555:sta 464 853:een ääneen.

Tällä tulkinnalla kunnallisvaalien voittajiin puolestaan lukeutuvat mm. Persut. Kun Timo Soinia saattoi kerrankin äänestää koko maassa, he saivat vain vaivaiset 287 571 ääntä. Siihen nähden kunnallisvaalien 307 314 ääntä on varsin kohtuullinen tulos. Ja Demarit  yli tuplasivat äänensä 205 111:sta 487 206:een. Myös Vasurit, Krisset ja Hurrit onnistuivat hieman kasvattamaan kannatustaan kunnallisvaaleissa.

------------------------------------------

No joo - leikki sikseen. Vaikka vaalitulosten tulkinta onkin siitä hupaisa taiteenlaji, että siinä voi vetää monensuuntaisia johtopäätöksiä. Esimerkiksi sen, että edelleenkään Kokoomus ei ole kuntamaailmassa suinkaan se suurin puolue. Kun muistetaan se tosiasia, että meillä tosiaankin käytiin 304 erillistä kuntavaalia, niin suurin ja kaunein on edelleen Kepu. Se sai läpi 3078 valtuutettua, kun  Kokoomus ja Demarit saivat tyytyä reiluun puoleen siitä ( Kok 1735 js SDP 1729 ) Keskusta on suurin puolue 208:ssa kunnassa, Kokoomus neljässäkymmenessä ja SDP 28:ssa:

+

Tuo karttanäkymä on itseasiassa suurin syy siihen miksi shitpack-hallitus aikoo runnoa läpi sen suuren kuntateurastussuunnitelmansa. Heillä ei toli ole esittää mitään tilastollista faktaa siitä, että suuret kunnat ihan aikuisen oikeastikkin pystyisivät tuottamaan palveluita edullisemmin kuin pienet kunnat. Mutta pienet kunnat on hävitettävä ihan vain siksi, että Kepun asema maakunnissa saataisiin murskattua. Onhan se heille häpeällistä että maassa porskuttaa vaikkapa Vimpelin kaltaisia kuntia. Jossa Kokoomus ei onnistunut löytämään edes yhtä ainoaa ehdokasta ja SDP:kin sai vaivaiset 46 ääntä.

----------------------------------

Eniten minua oikeastaan huvittaa SDP:n tuulettelu jälleen kerran saavutetulla "torjuntavoitolla". Demarit kun saivat koko puolueen historian huonoimman kunnallisvaalituloksen. Ja kärsivät ainakin neljännen perättäisen vaalitappion. (En oikein edes pysy laskuissa mukana). Lähes yhtä hupaisaa on Kokoomuksen tuulettelu sillä, kuinka vaalitulos oli  muka kansan vahva tuenilmaisu heidän ajamalleen politiikalle. Rehellisesti sanottuna  nimittäin vain noin 12,6 % äänioikeutetuista äänesti sekoomusta.

Alhainen äänestysprosentti olikin näiden vaalien merkityksellisin piirre. Esimerkiksi Vantaalla ja Hyvinkäällä alkoi olla  ihan sillä hilkulla se tilanne, että Eva Biauden lisäksi tämä maa olisi saanut suuren joukon muitakin vähemmistövaltuutettuja.

---------------------------------

Entä mikä sitten aiheutti Persujen triplatappion? Hehän "hävisivät" sekä niille eduskuntavaaleille, gallupeilleen että omille odotuksilleen. Keskiäksy veikkaa että siihen oli ainakin neljä syytä. Nimittäin ehdokkaat, organisaatio, kamppanja ja vanhat synnit kunnallispolitiikassa.

-Joissain kunnissa niitä persuehdokkaita jopa haalittiin summanmutikassa turuilta ja toreilta, toisissa taas kuka tahansa kynnelle kykenevä saattoi ilmoittautua puolueen ehdokkaaksi. Ei noilla keinoilla välttämättä synny sitä kaikkein vaaliuskottavinta listaa. Vaikka porukassa olisi mukana varteenotettaviakin tyyppejä, tuon sekalaisen seurakunnan heikoin aines syö silti koko listan uskottavuutta. Ja kaiken huipuksi, vaikka pahnanpohjatkin kaivettiin, niin silti puolueen ehdokasmäärä jäi huomattavasti pienemmäksi kuin muilla isoilla puolueilla. Kunnallisvaaleissa kuitenkin myös ehdokkaiden lukumäärä ja alueellinen peitto vaikuttaa kokonaisäänimään.

-isoihin puolueisiin verrattuna Persujen paikalliset järjestöorganisaatiot olivat parhaimmillaankin heikot ja kokemattomat.  Ja monista kunnista ne puuttuivat kokonaan. Tyhjästä taas on paha nyhjästä. Kun kokematon ehdokas lähtee pyrkimään ilman tukiryhmää, ilman tukiorganisaatiota ja sillä satasen tai parin vaalibudjetilla, olisi läpimeno oikestaan pieni ihme.

-Persujen "virallinen" mainokamppanja näytti näin sivustaseuraajan silmiin varsin negatiivisella tavalla amatöörimäiseltä ja nukkavierulta. Soinin luottomies Jukka Jusula ei todellakaan ole kamppanjavetäjänä kyennyt kasvamaan haasteiden ja puolueen mukana. Puolueen toiminta ja kamppanja ovat edelleen aivan liian tiukasti yhden miehen eli Soinin käsissä ja varassa.

-ja loppuun ne "vanhat synnit". Kunnallispolitiikassa Persujen perinteiset valtuutetut olivat ennenvanhaan joko jo aikaisemmin parissa kolmessa puolueessa siltansa polttaneita häikäilemättömiä pyrkyreitä tai sitten kategorisesti kaikkea vastustavia äkkivääriä känkkäränkkiä. Jotka riitelivät koko ajan paitsi muiden puolueiden kanssa, niin myös keskenään. Ja tehtailivat valtuustokauden aikana parhaimmillaan satakunta kunnallisvalitusta. Jotka säännömukaisesti kaatuivat hallinto-oikeudessa, mutta aiheuttivat kunnille ja kuntalaisille kuluja, vaivaa ja aikataulujen viivästyksiä. Osa näistä pässeistä on edelleen mukana puolueen toiminnassa ja jokatapauksessa heidän muistonsa elää ja leimaa paikallistasolla puolueen toimintaa vielä pitkään.

Kun ottaa huomioon nuo edelläluetellut "händikäpit", niin oikeastaan Persujen vaalitulos on yllättävänkin hyvä.

-----------------------------------

Entä sitten Keskiäksyn vaalit? Kiitos kysymästä. Äänestin erästä tolkullisen oloista ja ahkeraksi tietämääni  istuvaa valtuutettua, joka sattui jopa olemaan ainakin parista kolmesta asiasta kanssani samaa mieltä. Ja hän jopa pääsi läpi. Mitään suurta draamaa eivät vaalit täällä Peräferiassa kuitenkaan aiheuttaneet. Pari shitpack-puoluetta menetti yhden paikan ja persut saivat ne pari paikkaa lisää. 

Suurin mullistus oli ehkä naisvaltuutettujen "kohtalo". Heidän määränsä nimittäin putosi 25%:sta noin 20 prosenttiin. Vaikka ehdokkaista oli naisia yli 39 prosenttia ja naisia on Peräferian äänestäjistä 49.9% . Mutta patriarkaatin salaliitto on näköjään hyvin juonikas ja katala, kun se sai runnottua vaalituloksen näin hirmuisesti naisia sortavaksi. Ja kaiken suvaitsemattomuuden huipuksi Peräferian valtuustoon ei valittu yhtään ainoaa maahanmuuttajaa, muslimia eikä transseksuaalia. Vähemmistövaltuutettu hoi, tänne kaivataan kipeästi kiintiöitä ja positiivista syrjintää!

14 kommenttia:

  1. Kokoomuksen tuulettelu sillä, kuinka vaalitulos oli muka kansan vahva tuenilmaisu heidän ajamalleen politiikalle

    Juu hävisivät 54.446 ääntä ja tulkitsivat, että kansa antoi tukensa. S-a-i-r-a-s-t-a.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun vaalit on saatu pidettyä, Kokoomus paljastaa taas karvansa ja sarvensa. Ilmavoimat Islantiin, kuntateurastus uuteen vauhtiin, pain varmaan Guggenheimkin pukkahtaa uudestaan pinnalle. Mutta vaalikamppanjan aikaan kokoomuksen ehdokkaat täällä maakunnissa olivat suuriäänisimpiä kunnallisen itsenäisyyden kannnattajia. Voisikohan nostaa kanteen harhaajohtavasta markkinoinnista?

      Poista
  2. No niinhän tuo taisi mennä, niin kuin Peräferian Hatamoto ilmiteerasi. Minulla on mielikuva, että vastapuoli antoi kyllä persuille yllin kyllin ruutia, mutta puolueen kranaattitehdas ei vielä osannut sorvata sopivia murkuloita.

    Osaltaan vaikuttaa tietysti median puolentoista vuoden myllytys. Meillä kun on hyvin paljon ihmisiä, joille painettu sana ja ylen kanavat määrittelevät absoluuttisen totuuden. Ja persut (siis lähinnä puoluejohto) meni mediamiinaan, kun alkoi joka caustissa pyydellä anteeksi ja kurmoottaa omiaan.

    Tuo vertaus presidentinvaaleihin oli erinomainen. Eikös Haavistohypetyksessä vielä puhuttu vihreästä vastajytkystä? Tosin se vastajytkykin oli pelkkää biletystä. Haavistohan hävisi selkeämmin kuin yksikään kakkoskierrokselle päässyt suoran pressanvaalin aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hatamoto? Nyt putos Keskiäksy veneestä. Ainoa Hatamoto mitä edes netistä löysin (tuotemerkin lisäksi) oli swahilia, "ei kuumaa". No, enhän minä mikään lämminverinen olekkaan...

      Kovasti minäkin ihmettelin molempien oppositiopuolueiden ponnettomuutta vaalikamppanjoinnissa. Shitpack on kuitenkin suorastaan työntänyt keppejä niille käteen ja sanonut että lyökää.

      Niin siinä tosiaan kävi, että Vihreiden "vastajytky" suli. Mutta ei siihen kukaan kiinnitä huomiota.

      Muuten oli taas vallan mainio tuo sinun kalibrointivaali-postauksesi. Mutta kaikkein paras oli se erikoistutkijan lausunto Uudessa Suomessa. "Olisi parempi että huonolaatuisten äänien antajat pysyvät kotona..." Parodiahorisontti ylitetty taas kerran

      Poista
    2. Hatamoto on suoraan Shogunin alaisuudessa toimiva samuraipomo. Niiin että ota kehuna. Sen erikoistutkijan aivopieru on jo sen sortin elitististä ihmisten halveksuntaa, ettei toista tolkkua.

      Tuo kirjoituksessasi mainittu Vimpeli oli muutenkin mielenkiintoinen. Siellähän oli tämmönen Yhteislista Haloo Vimpeli, joka veti 22,1 pinnaa.

      Poista
    3. Joo - sieltähän se näköjään löytyy suoraan Wikipediasta. Otan tittelin ylpeydellä vastaan. Vaikka en hallitsekkaan mitään vanhoja itämaisia taistelutaitoja. ( Enempi olen vaan tuota sanansäilää keskittynyt heiluttelemaan ) Enkä osaa edes sitä muinaista itämaista itsehäpäisylajia, Kara-Okea.

      Tuosta haloo vimpelistä en tiedä muuta kuin mitä vähän lehdestä oon lukenut. Jonkinlainen napinaliike jonka mielestä pitäisi keskittyä ajamaan ja hoitamaan konkreettisia asioita, puoluepoliittisen pelaamisen sijasta. Mukana vissiin porukkaa kokoomuksesta vasureihin. Komean vaalituloksen tekivät ensi yrittämällä. Yksi läpimenijöistä se entinen Vimpelin ainokainen kokoomusvaltuutettu.

      Poista
  3. Komea sarja Pyrrhoksen voittoja, täytyypä sanoa.

    http://turjalainen.blogspot.fi/2012/11/urpilaisen-reaalitappioputki-jota-media.html

    No, jospa se kookoksenkin aika vielä koittaisi... sooner the better!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todennäköisesti Turjalainen on oikeassa eli naiseus tosiaankin suojelee Juttantuttaa. Kuka tahansa miespuheenjohtaja olisi moisilla meriiteillä lentänyt jo kuin leppäkeihäs.

      Poista
  4. Kokoomuksen tuulettelu Kataisen johdolla oli kyllä säälittävää katseltavaa. Siinä meillä on valtiomiestä leikkivä nöösipoika.

    Ja tuostakin on puhuttu eli Persujen heikosta egosta. Aina kun ongelmia ilmenee, niin pannaan to Ruohonen - Lehrner asialle. Hänellä ei ole riittävää supliikkia eikä liioin älykkyyttä hoitaa hankalia tilanteita.

    VastaaPoista
  5. Mikäs siinä on leikkiessä valtiomiestä. Korkea palkkiovirka odottaa Jykää Brysselissä kuin Juudaksen killingit. Katainen paskat nakkaa Suomen ja suomlaisten kohtalosta...

    VastaaPoista
  6. “Some men are born mediocre, some men achieve mediocrity, and some men have mediocrity thrust upon them.”

    En todellakaan ymmärrä miksi Kataisesta puhuminen toi tän mieleen. Mieli toimii ihmeellisin tavoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä ajoista ja Kataisesta varmaan kirjoitetaan tulevaisuudessa menestysteos "Me eurosotasankarit". Kyllähän euroalue on ajautunut melkoiseen catch-22 tilanteeseen...

      Poista
  7. Valtuutettuja ei voi suoraan vertailla, koska valtuutetuilla on eri määrä valtaa. Suomalaisten kannalta Kokoomus voitti. Maapinta-alan kannalta Kepu. Sille on oikeasti syy, että prosentteja laskettiin eikä valtuutettuja. Kattavin tapa vertailla puolueiden vahvuuksia kunnallisvaaleissa olisi laskea yhteen jokaisesta kunnasta puolueen suhteellisen valtuusto-osuuden verran kuntalaisia ja sitten vertailla näitä valtakunnallisesti. Se ei taida tosin merkittävästi prosenteista heittää.

    Helsingissä on 600 000 kuntalaista ja 85 valtuutettua. Kuvitteletko, että jos Helsinki jaettaisiin 600:een 10 000 kuntalaisen kuntaan joissa jokaisessa olisi 35 kunnallisvaltuutettua eli yhteensä 3500 valtuutettua, niin Kokoomuksen valta vahvistuisi kunnissa? Helsinkiläisellä valtuutetulla on paljon suurempi valta kuntalaisiin kuin yhdenkään toisen kunnan valtuutetulla.

    VastaaPoista
  8. Äh meni luvut sekaisin, kun muutin esimerkkiä kesken.

    Siis jos 600 000 asukkaan ja 85 kunnallisvaltuutetun Helsinkin jaettaisiin 60:een kuntaan, joissa jokaisessa 10 000 asukasta ja 35 kunnallisvaltuutettua, niin lisääntyisikö kokoomuksen valta, kun valtuutettuja olisi yhteensä 2100 nykyisen 85 sijaan.?

    VastaaPoista